ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

"Από την Καππαδοκία στη χώρα του ομηρικού Αχιλλέα"

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2017 22:08

Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή η 19η Συνάντηση Καππαδοκών με την επωνυμία "Γαβούστιμα 2017" που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φαρσάλων στα Φάρσαλα, υπό την αιγίδα του Δήμου Φαρσάλων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χθες το πρωί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε ξενάγηση στην πόλη των Φαρσάλων, ενώ στις 11.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ. πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων με θέμα: "Από την Καππαδοκία στη χώρα του ομηρικού Αχιλλέα, Παραμύθια - Μουχαμπέτια".

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ενώ η πρόεδρος του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φαρσάλων κ. Βασιλική Κοντοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: "Σας καλωσορίζω σ' ένα κομμάτι της τριήμερης διοργάνωσης του Γαβουστίματος που είναι η επιστημονική μας ημερίδα με τίτλο "Από την Καππαδοκία, στη χώρα του ομηρικού Αχιλλέα, Παραμύθια - Μουχαμπέτια".

Για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες, η Ανατολή έχει γίνει μια μνήμη που την αγγίζει κάθε τόσο, όπως ο άνθρωπος αγγίζει με το δάχτυλό του μια ανοιχτή πληγή που πάντα θα πονά, πάντα θα ματώνει. Εμάς όμως ο πόνος θα μας αφήνει αδιάφορους και θα ζητάμε να μάθουμε. Γι' αυτό γίνεται σήμερα εδώ αυτή η ημερίδα. Στην οποία θα ακουστούν σημαντικές ιστορίες και αναφορές, οι οποίες ελπίζουμε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την πρόταση του δημάρχου Φαρσάλων, τα πρακτικά της ημερίδας αυτής μελλοντικά να μεταφερθούν σ' ένα έντυπο βιβλίο και έτσι να γίνουν ευρύτερα γνωστά".

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών της ημερίδας ως εξής:

- Η θρησκευτική ζωή των Καππαδοκών στην πρώτη και δεύτερη πατρίδα (εισηγητής: Δημήτριος Κατσίκας).

- Η συνθήκη της Λωζάνης και η αφομοίωση του Μικρασιατικού Πολιτισμού (εισηγητής: Νικόλαος Ιντζεσίλογλου).

- Ρωμιοί της Καππαδοκίας, η διαχρονική συνέχεια του ελληνισμού. (Εισηγητής: Συμεών Κοιμίσογλου).

- Το μακραίωνο ταξίδι των Φαρσάλων στο χρόνο και την ιστορία. (Εισηγητές: Άρης Καραχάλιος - Βασιλική Νούλα).

- Εγκατάσταση και μετακίνηση των Μικρασιατών στη γη των Φαρσάλων. (Εισηγητής: Κων/νος Μανταλιάς).

- Τα Παραμύθια - Μουχαμπέτια στη ζωή των Καππαδοκών (Εισηγήτρια: Καλλιόπη Αλιβάνογλου).

Ακολούθησε συζήτηση και στη συνέχεια δόθηκε δεξίωση με μικρασιατικά εδέσματα.

Οι απογευματινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν πατινάδα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Φαρσάλων, ομιλίες επισήμων στον χώρο της Σκεπαστής Αγοράς των Φαρσάλων, ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ αδελφικών σωματείων και διοργανωτών, διάφορα δρώμενα, χορευτικά συγκροτήματα και γλέντι για όλο τον κόσμο με την παραδοσιακή ορχήστρα "εμπειροτέχνες".

Σήμερα Κυριακή, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, στις 7 π.μ. θα τελεστεί αρχιερατική θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής, ενώ στις 11.00 π.μ. θα γίνει η τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας Μικρασιατών.

Στις 11.45 π.μ. θα γίνει η Γενική Συνέλευση των Δ.Σ. των Σωματείων για την ανάθεση του 20ού Πανελλήνιου Γιαβουστίματος - Σύναξη Καππαδοκών, στο "Αίγλη Palace" στην πλατεία Λαού στα Φάρσαλα.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass