«Κρασί σε πίνω για καλό…»

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2015 13:21

Ο «Σύλλογος  Φίλων Λαϊκής Παράδοσης» παρουσιάζει την παράσταση με θέμα «Κρασί σε πίνω για καλό…» την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 στις 9 μ.μ. στο Κηποθέατρο Λάρισας. Ένα αφιέρωμα στις εθιμολατρευτικές τελετουργίες, τους συμβολισμούς αλλά και τα τραγούδια με τα οποία είναι συνδεδεμένο το κρασί, στις διάφορες εκφράσεις του λαϊκού μας πολιτισμού. Οι Διονυσιακές μεταμφιέσεις, τα σύμβολα, τα σκηνικά και τα χορευτικά δρώμενα της παράστασης, αναδεικνύουν την έντονη παρουσία του ``αγαθού δαίμονα`` στις διάφορες πτυχές της  ζωής των ανθρώπων της  παραδοσιακής κοινωνίας.

      Η παράσταση αρχίζει με σατυρικό Διονυσιακό γάμο και χορούς από την Δράμα και ύστερα με τα τραγούδια της τάβλας της Ηπείρου και ``το κρασί σε πίνω για καλό…`` της Κόνιτσας μας ταξιδεύει ως τη Μακεδονία, όπου ανοίγει τα κρασιά της Γουμένισσας και της Νάουσας. Μετά έχουν σειρά τα Ιόνια νησιά, με τις καντάδες τους και ύστερα το έθιμο του Αγίου Τρύφωνα, του  προστάτη των αμπελουργών, από την ανατολική Ρωμυλία με χορούς και τραγούδια από το Μοναστήρι. Μετά παρουσιάζεται η χρήση του κρασιού στις διαβατήριες τελετές και στις τελετές της εκκλησίας μας . Σκηνές από εθιμικές λειτουργίες, με τον προστατευτικό ρόλο του κρασιού περιστασιακά, σε γάμους στη Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Θράκη, αλλά και ο καθαρτήριος συμβολισμός του στα ταφικά έθιμα.  Ακολουθεί το άνοιγμα του πιθαριών στην Κύπρο, με τα τσιατιστά (μαντινάδες) του κρασιού την τατσιά και τους άλλους χορούς της μεγαλονήσου. Ύστερα το τραγούδι της βεντέμας, ξυπνάει τον τρύγο της Σαντορίνης και τα τραγούδια της βεγγέρας και η χοροί της Τζιάς ανεβάζουν το κέφι. Σειρά έχουν τα ρεμπέτικα τραγούδια της ταβέρνας, με τα απτάλικα, τους καρσιλαμάδες και τα κουλουριώτικα χασάπικα. Το ταξίδι τελειώνει στην Κρήτη με τα ριζίτικα και τις μαντινάδες στο έθιμο του Αη Γιώργη του μεθυστή, όπου οι κισσαμίτικοι συρτοί, οι γρήγοροι αυτοσχεδιασμοί και τα`` πέντε ζάλα``, προκαλούν τη γλυκιά ζάλη του κρασιού   έτσι ώστε η `` Κούπα`` στο τέλος της παράστασης να πίνεται με μέτρο γιατί όπως λέει κι η μαντινάδα ``Κρασί σε πίνω για καλό μα συ κακό μου κάνεις, κι από τη στράτα βγάνεις με και στα πηλά με βάνεις``.

    Ένα μεθυστικό ταξίδι στους ήχους,  τους χορούς, τις σκηνές και τα σύμβολα, βουτηγμένα στο παλιό κρασί, που αναδύει την ιστορία του σε  μια παράσταση όπου συμμετέχει πλήθος χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών καθώς και η χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Ο.Π.Α.Π του Δήμου Κιλελέρ.  

   Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο κος Γεώργιος Τσιπλακούλης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass