ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΤΣΑΚΟΥΡΙΔΟΥ

Το Απολλώνειο Φως στην ποίηση

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2015 8:43

 

 

Οι Ελικωνιάδες Μούσες, οι προστάτιδες του Δελφικού οράματος, θα αφήσουν τις εστίες τους για να μας συντροφέψουν κάτω από τον έναστρο ουρανό του μαγευτικού Πηλίου και να κρατήσουν ψηλά την έμπνευση στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της συμπολίτισσάς μας Βαρβάρας Τσακουρίδου με τον τίτλο «Εν εξελίξει…». Η παρουσίαση των έργων της ποιήτριας Βαρβάρας Τσακουρίδου θα λάβει χώρα την Κυριακή 14 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ στο φιλόξενο χώρο της «Βεράντας» του Ξενία Πορταριάς με προσκαλεσμένους όσους αγαπούν την ποίηση, την τέχνη στην πιο λυρική της μορφή, την έμπνευση που πηγάζει από τη γαλήνη του τοπίου, το άπλετο φως και τη σιωπή της δημιουργίας.

Η ποίηση της Βαρβάρας Τσακουρίδου αναζητά τις αθέατες πλευρές της ζωής, μέσα και πέρα από το τοπίο, πάνω από το φυσικό φως, σε ένα νέο ουρανό όπου τοποθετεί το βασίλειο των Τεχνών. Η αναζήτηση της εσωτερικής γαλήνης, οι εκφάνσεις της ψυχής που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα στάδια της ανέλιξης του ατόμου μέχρι να γίνει μέρος της συλλογικής συνείδησης, και εν τέλει η σύλληψη της έννοιας του θείου μέσα από την αρμονία, την τελειότητα, την ποικιλότητα, το ταξίδι στο άγνωστο, την περιπέτεια του πνεύματος και του σώματος, είναι η εξελικτική πορεία του ποιητή από τον κόσμο των αισθήσεων σε ένα στερέωμα που ξανοίγεται πάνω από το φως του ήλιου, στον κόσμο του διαλογισμού, του θεού ως Απολλώνιου Φωτός, στο στερέωμα της παγκόσμιας συνείδησης, που παρουσιάζεται ως ο τελικός προορισμός του ανθρώπου.

Στην ποίηση της Βαρβάρας Τσακουρίδου κυριαρχεί ο λυρισμός, που αναδύεται από τις χορδές της λύρας του Απόλλωνα, καθώς η φύση δεν είναι ο σκοπός, αλλά ο ύμνος προς έναν ανώτερο σκοπό. Ο ήλιος, το πουλί που κελαηδεί, τα λουλούδια, τα καταστόλιστα βουνά, τα βότανα της φύσης, η θάλασσα βαρκούλα ταξιδιάρα που επιβαίνουν τα όνειρα και φεύγουν, είναι έργα της σμίλης ή της λύρας του Τεχνίτη που στέκει πάνω από το φως. Το ασκητικό ταξίδι της ψυχής που παρεκκλίνει από την ευθεία πορεία της ζωής, παίρνει την τεθλασμένη πορεία της Γνώσης, αναζητώντας τις ατραπούς που οδηγούν στο αθέατο φως, στην αθέατη ζωή, που όπως ομολογεί η ίδια η δημιουργός «δεν την είδα γιατί είχα θέα την κλεψύδρα». «Ασκήτεψε η ψυχή και ομόρφηνε η ζωή» λέει ένας στίχος. Η ασκητική της είναι γεμάτη από φως και χρώματα, είναι ύμνος στην αγάπη, πέρα από ιδεολογικά και πνευματικά συρματοπλέγματα, είναι ένα βήμα εμπρός. «Η γλώσσα της αγάπης είναι μία. Μία η Γη, μια η πατρίδα, μία η ψυχή και μία η ελπίδα». Αυτός ο στίχος συνοψίζει το ιδεολογικό υπόβαθρο της ποίησής της Βαρβάρας Τσακουρίδου και της ποιητικής συλλογής της που θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε με μια παρέα άξιων ομιλητών που θα παρουσιάσουν το έργο της.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΜΠΟΣΝΑΚΗΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass