ΥΠΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

«Ζωντανός ο κουκλοθίασος “Τιριτόμπα”»

* Το Μουσείο Κούκλας ανήκει στα παιδιά και δεν θα το αφήσουμε ποτέ να αραχνιάσει, λένε Π. Σάπκας και Φωτεινή Καλούδη

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2015 8:28

 

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Η αρχή έγινε, η συνέχεια αναμένεται εξίσου συναρπαστική. Ο λόγος για το 1ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Λάρισας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες και ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους. Κούκλες, κουκλοπαίκτες από όλη την Ελλάδα και κόσμος έγιναν ένα σε μια παραμυθένια γιορτή, που άφησε μια γλυκιά αίσθηση.

Η μαγιά υπήρχε... Η Σοφία Φουτζοπούλου και ο Κώστας Χατζηανδρέου άφησαν χρυσή κληρονομιά στην πόλη, απογείωσαν τον «Τιριτόμπα», μύησαν τα παιδιά της πόλης στο κουκλοθέατρο και παρότι λείπουν είναι ακόμη εδώ... Ο «Τιριτόμπα» και οι διάσημες κούκλες του πρωταγωνιστούν στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού έχει προτεραιότητα να μην αφήσει να χαθούν τα πολύτιμα δώρα του Κώστα και της Σοφίας. Στόχος μάλιστα, είναι να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα, πάντα με σεβασμό και με αγάπη στα όσα κατόρθωσαν τα περασμένα χρόνια οι δημιουργοί του. Έτσι προέκυψε και το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου που θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να μας απασχολεί.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας και η υπεύθυνη του κουκλοθιάσου κ. Φωτεινή Καλούδη μιλούν στην «Ε» για όλα όσα έγιναν στη διάρκεια του τριημέρου και για όλα όσα θα ακολουθήσουν. Όραμα της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθεί κάθε θησαυρός της πόλης, λέει ο αντιδήμαρχος κ. Πάνος Σάπκας, και προσθέτει ότι τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη του. Στόχος είναι ο Μύλος του Παππά, με το κουκλοθέατρο, το μουσείο κούκλας, τη δημοτική σχολή μπαλέτου, το θέατρο Μύλου, το θερινό σινεμά να γίνουν κυψέλη πολιτισμού. Αναφορικά, με το φεστιβάλ κουκλοθεάτρου σημείωσε τα εξής:

«Είναι ορισμένοι άνθρωποι που γεννιούνται ταμένοι να αφιερώσουν τη ζωή τους στη δημιουργία ενός ξεχωριστού έργου. Ο Κώστας και η Σοφία, ήταν τέτοιοι άνθρωποι. Είχαν όραμα, πείσμα, αφοσίωση, αγάπη. Ο δήμαρχος Αριστείδης Λαμπρούλης διέβλεψε την αξία τους, πίστεψε σε αυτούς, τους ενθάρρυνε και η Λάρισα απέκτησε τον μοναδικό δημοτικό κουκλοθίασο στην Ελλάδα, το μοναδικό δημοτικό κουκλοθέατρο, το μοναδικό Μουσείο Κούκλας. Οι δυο δημιουργοί δεν τσιγκουνεύτηκαν τίποτα. Μοιράστηκαν τις γνώσεις τους, τα όνειρά τους, ταξίδεψαν απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα και στα πέρατα της γης.

Ήμασταν υποχρεωμένοι να μην αφήσουμε όλη αυτή την περιουσία να χαθεί. Αυτή η ιστορία που άρχισε να γράφεται το 1984 έπρεπε να συνεχιστεί.

Κι αυτό το αφιέρωμα στη μνήμη τους, τους το χρωστούσαμε. Αυτό το θέατρο και το Μουσείο ανήκει σε όλους. Δεν θα τ' αφήσουμε να αραχνιάσει. Σε αυτές τις θέσεις θα κάθονται πάντα παιδιά κι όσοι νιώθουν παιδιά».

Η υπεύθυνη του κουκλοθιάσου κ. Φωτεινή Καλούδη, που έδωσε το «φιλί της ζωής» στον «Τιριτόμπα», κάνει έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και έκλεισε με τον πιο ωραίο τρόπο... Τη γέννηση ενός νέου θεσμού για την πόλη, το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου.

«Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας του σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, ο κουκλοθίασος ξεκίνησε τη νέα δημιουργική του πορεία με την παραγωγή του έργου «Τα τρία δώρα» ξανακερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου, δίνοντας καθημερινές παραστάσεις σε σχολεία και κοινό. Με νέο δυναμικό αλλά κρατώντας σαφή τα στοιχεία των δημιουργών του Τιριτόμπα ως βάση, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να ξαναφέρει τα παιδιά μέσα στο κουκλοθέατρο με ένα απίστευτο ενδιαφέρον γι' αυτή την τέχνη σε όλα της τα επίπεδα. Ακολουθεί η δεύτερη παραγωγή της θεατρικής σεζόν με το έργο « Ο Μορμόλης», η οποία με την επιτυχία της επισφραγίζει και την αρχική ιδέα της κατεύθυνσης που με πείσμα ακολουθεί, δηλαδή της ανέλιξης και εξέλιξής του. Ταυτόχρονα και για να αυξηθεί αυτό το ενδιαφέρον από τη ρίζα του, ενθαρρύνεται η επαναλειτουργία του Μουσείου Κούκλας μέσα σ' ένα παιδαγωγικό πλαίσιο που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, ξεναγήσεις, κατασκευή κούκλας, κουκλοθεατρικές αφηγήσεις και κουκλοθεατρικά παιχνίδια. Περίπου τρεις χιλιάδες παιδιά έζησαν φέτος αυτή την εμπειρία μέσα από την οποία έξι παλιές κούκλες επιδιορθώθηκαν και στολίζουν σήμερα τις βιτρίνες εμπλουτίζοντας τη συλλογή του μουσείου αλλά και δώδεκα νέες κούκλες καθιστούν πλέον το Μουσείο Κούκλας ως έναν ζωντανό οργανισμό της πόλης. Σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης που προάγουν πολιτισμό όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας κ.ά. καθώς και σε συνεργασία με σχολεία, πραγματοποιήθηκαν δρώμενα μέσα από τα οποία αποκτήθηκαν πολύτιμες γνώσεις αλλά και το δικαίωμα της καλλιτεχνικής έκφρασης».

Όσον αφορά στο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, η κ. Φ. Καλούδη, θεωρεί ότι φέτος φυτεύτηκε ο σπόρος που οδηγεί το Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα και το δυναμικό του σε μια εγκάρδια δέσμευση αλλά και σε μία γλυκιά αναμονή ώστε την επόμενη χρονιά να ανθήσει για όλους μας, μικρούς και μεγάλους θεατές. Εξάλλου, πώς να κρυφτείς απ' τα «παιδιά» που σε κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass