Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΙΗΤΗ ΜΕ ΕΝΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΗΛ

Τάσος Λειβαδίτης… μίλησε με το έργο του

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2015 8:02

 

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Τάσος Λειβαδίτης… ταπεινός με απίστευτο μεγαλείο ψυχής. Ο ποιητής που δεν μίλησε ποτέ μονάχα απήγγειλε. Η ζωή και το έργο του παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση στο Θέατρο ΟΥΗΛ της Λάρισας, σε ένα σπάνιο αφιέρωμα με αφορμή και τη συμπλήρωση 27 ετών από το θάνατό του. Για τον Τάσο Λειβαδίτη μίλησαν δύο καρδιακοί φίλοι και μελετητές του έργου του, ο δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας Γιώργος Δουατζής και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Μπενάτσης.

«Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι από τους σημαντικότερους ποιητές του περασμένου αιώνα. Χαρακτηρίστηκε όχι τόσο για την πολιτική του στάση, όσο για το ότι κατόρθωσε με απλές, καθημερινές λέξεις να γράψει υψηλή ποίηση, με αισθητική και φιλοσοφικό βάθος. Είναι ο ποιητής που μίλησε μονάχα με το έργο του». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Γιώργος Δουατζής τον Τάσο Λειβαδίτη, τον φίλο, τον αδερφό, τον δάσκαλο του. Η σχέση που τους συνέδεε βαθιά και ουσιαστική. Ο Γιώργος Δουατζής είναι ο άνθρωπος που κατόρθωσε να τοποθετήσει τον Τάσο Λειβαδίτη πίσω από μια κάμερα και να τον καταγράψει όχι να μιλά αλλά να απαγγέλει. «ποτέ του δεν ήθελε να μιλά σε δημοσιογράφους. Το μοτίβο του ήταν «Ο ποιητής πρέπει να μιλά μόνο με το έργο του». Ο τρόπος ζωής του ταπεινός και με πολλή αγάπη προς τους συνανθρώπους του. Εκείνος δεν είχε φαγητό και πούλαγε τα δικαιώματα των συλλογών του για να δώσει χρήματα στο ζητιάνο της γωνίας» είπε μεταξύ άλλων και καταλήγοντας σημείωσε ότι παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί, υπήρχε η πληροφορία ότι είχε προταθεί για Νόμπελ αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος.

Για το έργο του Τάσου Λειβαδίτη, μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Μπενάτσης, που είναι ο σημαντικότερος μελετητής του έργου του Τάσου Λειβαδίτη και ο άνθρωπος που τον πέρασε ως διδαχή στα πανεπιστήμια. Ο κ. Μπενάτσης μίλησε για την γνωριμία του με τον μεγάλο Έλληνα ποιητή το 1984, όταν ξεκινούσε το διδακτορικό του με θέμα «Η ποιητική μυθολογία του Τάσου Λειβαδίτη». Εκείνη η γνωριμία έμελλε να είναι καθοριστική, αφού οι δυο τους συνδέθηκαν με βαθιά φιλία. Ο κ. Μπενάτσης αναφέρθηκε στις τρεις περιόδους του έργου του Τ. Λειβαδίτη.

«Στην πρώτη περίοδο ο Τάσος Λειβαδίτης αποτιμά το έργο της Αριστεράς στα χρόνια του Εμφυλίου και πιστεύει ότι θα έρθει ένας καλύτερος κόσμος. Στη δεύτερη περίοδο έρχεται ο «Νυχτερινός Επισκέπτης» που αλλάζει τη φόρμα του Λειβαδίτη που ξεκινά να γράφει μικρά ποιήματα. Ο λόγος του γίνεται πιο υπερεαλιστικός. Η συνέχεια έρχεται πολλά χρόνια μετά τον Εμφύλιο όπου εμφανίζονται οι νέοι ήρωες του που είναι στο περιθώριο της ιστορίας αλλά αφουγκράζονται πάντα το έδαφος, γιατί από εκεί θα έρθει το νέο μήνυμα».

Ο καθηγητής έκλεισε την ομιλία του με την απαγγελία τούτων των στίχων «Οι παλιοί σύντροφοι δεν πέθαναν αλλά κατοικούν στο βάθος των δρόμων. Όποιον και να πάρεις θα τους συναντήσεις».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ο οποίος χαρακτήρισε τα έργα του Τάσου Λειβαδίτη μνημεία ανθρωπισμού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε με ηχογραφημένη ανάγνωση του «Ερωτικού» από τον Λειβαδίτη. Ακόμη ακούστηκε ηχογραφημένη απαγγελία ποιημάτων από τον Λειβαδίτη-μοναδικό ντουκουμέντο από βίντεο εκπομπής της ΕΡΤ και τέλος η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια σε στίχους του τιμώμενου ποιητή με τη συμβολή του Σπύρου Καβαλιεράτου ( κιθάρα-φωνή) . Το αφιέρωμα είχε τη «σφραγίδα» της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών και του Γαλλικούν Ινστιτούτου Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass