Σαν μαγεμένο το μυαλό μου…

* Λογοτεχνικό αναλόγιο από τους "Φίλους της Βιβλιοθήκης" στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 10 Απρ 2018 22:08

 Οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης» πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Μουσείο «Οίνου και Αμπέλου» - Αρχοντικό Καράσσου, για την υποστήριξη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Τυρνάβου.


Έγινε ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων με θέμα τους «καταφρονεμένους» και μουσική «συνομιλία» από μουσικό σχήμα ρεμπέτικων τραγουδιών.
Ο όμιλος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης» για την υποστήριξη των βιβλιοθηκών του Δήμου Τυρνάβου» δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2014 από μία ομάδα ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται κυρίως στον Τύρναβο και στον Αμπελώνα. Τα μέλη του ομίλου αυτού αισθάνονται πως έχουν ένα χρέος απέναντι στον τόπο τους, το οποίο ξεκινά από το παρελθόν και την ιστορία του. Όπως είναι γνωστό η ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου κατά την εποχή του νεοελληνικού διαφωτισμού λειτούργησε ως αξιόλογος χώρος παιδείας, στον οποίο συνέρρευσε πλήθος σημαντικών διανοούμενων και δασκάλων, με αποτέλεσμα η πνευματική ακτινοβολία της περιοχής να είναι εφάμιλλη με των μεγάλων κέντρων του διαφωτισμού της εποχής εκείνης.
Όλη αυτή η δραστηριότητα επικεντρώθηκε γύρω από τη Σχολή και τη Βιβλιοθήκη του Τυρνάβου, γεγονός που αποκρυσταλλώνεται σε πλήθος βιβλιογραφικών αναφορών στα αρχεία της εποχής αλλά και βέβαια στην ύπαρξη μέχρι και σήμερα των πολύτιμων χειρογράφων και παλαιτύπων τα οποία φυλάσσονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Τυρνάβου.
Έχοντας λοιπόν την επίγνωση οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης» ότι οι «Βιβλιοθήκες του Δήμου Τυρνάβου» διαθέτουν ένα σημαντικό συμβολικό κεφάλαιο αναγνωρισμένης αξίας, αισθάνονται πως οφείλουν να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τη λειτουργία των σημερινών Δημοτικών Βιβλιοθηκών του Τυρνάβου και του Αμπελώνα. Τελικός αποδέκτης της υποστήριξης αυτής είναι κυρίως οι νέοι άνθρωποι του τόπου και εν δυνάμει ο κάθε δημότης.
Κύριος στόχος των «Φίλων της Βιβλιοθήκης» είναι η μετατροπή των Βιβλιοθηκών του Δήμου σε σύγχρονους οργανισμούς πληροφόρησης που να καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών και να αναπτύσσουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, παύοντας να λειτουργούν αποκλειστικά ως χώροι «αποθήκης» βιβλίων ή δανεισμού εντύπων. Με αυτή την έννοια η βιβλιοθήκη θεωρείται βασικός παράγοντας παραγωγής και διακίνησης πολιτισμικών αγαθών του τόπου και γι’ αυτό οφείλει να είναι άμεσα και ουσιαστικά διασυνδεδεμένη με κάθε άλλο φορέα παιδείας και πολιτισμού τοπικά (π.χ. σχολεία και συλλόγους), πανελλήνια (άλλες βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κλπ.) και γιατί όχι παγκόσμια.
Μέχρι σήμερα οι δράσεις των Φίλων της Βιβλιοθήκης επικεντρώθηκαν κυρίως στην προώθηση της βιβλιοφιλίας και της φιλαναγνωσίας. Συγκεκριμένα διοργανώθηκαν τέσσερις θεματικές βραδιές ανάγνωσης στις οποίες τα μέλη του ομίλου διάβασαν αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων με συνοδεία μουσικής και κρασιού. Η πρώτη έγινε τον Δεκέμβριο του 2014 με τίτλο «Διαβάζουμε... Γιατί;» και περιεχόμενο κείμενα που μιλούν για τη σημασία και την απόλαυση της ανάγνωσης. Η δεύτερη, τον Φεβρουάριο του 2015 με τίτλο «Πατριδογνωσία» και κείμενα σχετικά με τον τόπο μας. Ακολούθησαν το 2016 και το 2017 άλλες δύο βραδιές ανάγνωσης με θέμα τη γυναίκα και το κρασί στη λογοτεχνία. Παράλληλα μέχρι σήμερα διοργανώθηκαν πέντε λογοτεχνικά αναλόγια (ελαφρώς δραματοποιημένη ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων). Τα κείμενα που διαβάστηκαν ήταν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Ο Αμερικάνος, Ο άψαλτος, Ο Ξεπεσμενος Δερβίσης), του Φώτη Κόντογλου (Ο καπετάν Στέλιος κι ο Βασίφ εφέντης), του Λέοντος Τολστόι (Τι κρατά τους ανθρώπους ζωντανούς). Το Σάββατο 31 Μαρτίου παρουσιάστηκε το λογοτεχνικό αναλόγιο με τίτλο «Σαν μαγεμένο το μυαλό μου» και αποσπάσματα από κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας με θέμα τις περιθωριακές ταυτότητες.
Μέχρι σήμερα επίσης έχουν διοργανωθεί από τους «Φίλους» ένας διαγωνισμός συγγραφής διηγήματος για μαθητές των σχολείων της περιοχής καθώς και παρουσιάσεις αρκετών βιβλίων. Βέβαια οι δράσεις των Φίλων της Βιβλιοθήκης δεν περιορίζονται μόνο στην προώθηση της λογοτεχνικής ανάγνωσης. Έχουν ήδη εκδοθεί δύο ενημερωτικά δελτία, καθώς και το ημερολόγιο του 2018 στο οποίο έχουν ανθολογηθεί κείμενα (ποιήματα και αποσπάσματα διηγημάτων ή μυθιστορημάτων) τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν γραφτεί από ανθρώπους που ζουν ή έζησαν στον Τύρναβο, στον Αμπελώνα και στα χωριά του Δήμου. Οι φωτογραφίες μάλιστα που περιέχονται στο ημερολόγιο προέρχονται από το προσωπικό αρχείο μελών των «Φίλων της Βιβλιοθήκης» και παραπέμπουν στη ζωή και τα έργα των κατοίκων σε προηγούμενες δεκαετίες.
Τέλος την περασμένη χρονιά έχουν διοργανωθεί δύο μαθήματα ιστορίας, στα οποία εισηγητές ήταν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και τα παρακολούθησαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι. Το πρώτο είχε τίτλο «Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός και οι θρησκευτικές καταβολές του» με εισηγήτρια της αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑκ. Μαρία Ευθυμίου και το δεύτερο «Από την Ιστορία στην Ιστορική Κουλτούρα», με εισηγητή τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Αντώνη Λιάκο.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Δ.Σ. των «Φίλων της Βιβλιοθήκης» αποτελείται από τους Μιχάλη Λαφαζάνη, Σωτήρη Μπλάνα, Μανόλη Μπαντραλέξη, Ευδοκία Παπαϊωάννου, Χάϊδω Καλαμπούκα, Δάφνη Ζαρώνα και Τάσο Μάτο.
Για την επικοινωνία με το κοινό υπάρχει το ιστολόγιο: http://filoi-vivliwn.blogspot.gr και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου filoi.vivlia@gmail.com
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass