ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ Η ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Γέλιο, μαρτυρίες και αντίσταση

Δημοσίευση: 12 Μαϊ 2018 15:32

Τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση και διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα, ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν χθες το απόγευμα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κ. Κούμας» για την προβολή της τελευταίας ταινίας του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου «Πεθαίνοντας στο γέλιο» και για την παρουσίαση του βιβλίου του «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση».

Η ταινία περιλαμβάνει τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση. Μια τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες. Αλλά ακόμη και στις κηδείες δεν λένε ανέκδοτα για να γελάσουν και να απαλύνουν τον πόνο;

Σε ό,τι αφορά στο νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση» (Εκδόσεις Εστία) περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες για την επτάχρονη δικτατορία: διηγήσεις στενών συνεργατών του δικτάτορα Παπαδόπουλου για τον τρόπο που οργανώθηκε το πραξικόπημα, αλλά και των ανθρώπων που ξεκίνησαν την αντίσταση, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν ή είδαν συναγωνιστές και συγγενείς τους να δολοφονούνται από τη χούντα.

Πρόκειται για 70 περίπου συγκλονιστικά «διηγήματα» σε πρώτο πρόσωπο, που φωτίζουν άγνωστες πλευρές της εφταετίας που σφράγισε τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας.

Στο βιβλίο καταθέτει επίσης τις απόψεις του, όλο σχεδόν το διπλωματικό προσωπικό που υπηρετούσε την 21η Απριλίου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον πρέσβη Φίλιπς Τάλμποτ μέχρι τον πολιτικό σύμβουλο Ρόμπερτ Κήλυ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μαρτυρία του πράκτορα της CIA Τζον Φατσέα, που ήταν ο σύνδεσμος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Γ. Παπαδόπουλο.

Οι μαρτυρίες αυτές ρίχνουν νέο φως στο ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην προετοιμασία του πραξικοπήματος, ανατρέποντας πολλές από τις αντιλήψεις που επικράτησαν μετά τη δικτατορία για το ρόλο της CIA.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Βασίλης Μίχος, μηχανικός, Γιάννης Σιούλας, δημοσιογράφος, και Στέλιος Κούλογλου, συγγραφέας του βιβλίου Συντόνισε η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Καρυδάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass