ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ

«Κους-κους με φρέσκο ψάρι»

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2015 8:47

 

Η ταινία "Κους κους με φρέσκο ψάρι", θα προβάλλεται από σήμερα Δευτέρα 6 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 10 Ιουλίου στο θερινό κινηματογράφο του Μύλου στις 10 το βράδυ. Η ταινία αφορά στις σχέσεις και τα προβλήματα μιας οικογένειας Αράβων μεταναστών στη Γαλλία, δοσμένες με φρεσκάδα, έμπνευση και χιούμορ. Ο εξηντάχρονος Μπεϊζί Σλιμανί, Άραβας μετανάστης, εγκαταλείπει τη δουλειά του στο λιμάνι κι αποφασίζει ν' ανοίξει ένα παραδοσιακό εστιατόριο. Για να εξασφαλίσει την άδεια, διοργανώνει μια βραδιά για τους παράγοντες της πόλης, όπου σερβίρει τη σπεσιαλιτέ του: κους κους με φρέσκο ψάρι. Αφοπλιστικά ανθρώπινο σινεμά της συγκίνησης και της απλότητας. Αργοί ρυθμοί που οδηγούν μεθοδικά σ' ένα ανεπανάληπτο, απογειωτικό φινάλε. Τέσσερα Σεζάρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού), βραβείο της επιτροπής και των κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Αμπντελατίφ Κεσίς, Γαλλομαροκινός ο ίδιος στην καταγωγή, συμπλέκει εξαιρετικά το προσωπικό, το οικογενειακό και το κοινωνικό δράμα σε μια συναρπαστική περιπέτεια της καθημερινότητας, παρέα με τους φοβερούς ηθοποιούς του: Χαμπίμπ Μπουφαρέ, Χαφσιά Χερζί, Φαριντά Μπενκχετάς.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η ζωή του κυρίου Σλιμάν Μπεϊζί εισέρχεται σε μια κρίσιμη καμπή. Βλέπει τους κόπους του να γκρεμίζονται. Πάντα ήταν τυπικός στις υποχρεώσεις του, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ως υπάλληλος στα ναυπηγεία δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της δουλειάς. Απολύεται και κλείνεται στις σκέψεις του. Ως πατέρας υστερεί. Νιώθει αποτυχημένος και μόνος. Έχει χωρίσει από τη σύζυγό του και διατηρεί σχέση με μια περήφανη, αυτοδημιούργητη γυναίκα που έχει δικό της ξενοδοχείο. Το όνειρο μιας ζωής, να ανοίξει εστιατόριο, βρίσκει πολλά εμπόδια. Τα παιδιά του τον αγαπάνε, αλλά δεν συμπάσχουν ακριβώς με το σιωπηλό του δράμα. Μόνο η κόρη της φιλενάδας του, μια καπάτσα και πρακτική κοπέλα, προθυμοποιείται να του σταθεί στον γραφειοκρατικό γολγοθά για την άδεια της επιχείρησης που θέλει να στήσει (ένα πλωτό εστιατόριο με σπεσιαλιτέ το καταπληκτικό κους κους με ψάρι που φτιάχνει η πρώην γυναίκα του). Στο τελικό στάδιο, εκεί που όλα πρέπει να λειτουργήσουν στην εντέλεια και οι σημαντικοί πελάτες που θα του δώσουν το πράσινο φως ανάλογα με την ποιότητα που θα παρουσιάσει να ικανοποιηθούν, τα πράγματα μπερδεύονται ή, αν θέλετε, οι σχέσεις αποκαλύπτονται έντονα και οριστικά. Οι προθέσεις γίνονται πράξεις και οι χαρακτήρες έρχονται στο φως, με κάθε τίμημα. Μια ταινία όμως δεν κρίνεται μόνο από το τέλος της (που είναι αξέχαστα διονυσιακό και τραγικό συνάμα) ή από τις επιμέρους σκηνές, που είναι ευρύχωρα μονταρισμένες και μεστές. Το Κους κους με φρέσκο ψάρι είναι μια ολοκληρωμένη και απολαυστική δουλειά του Κεσίς για την οδυνηρή επίτευξη ενός στόχου, φτιαγμένη από έναν άνθρωπο που φέρει τους ρυθμούς της Τυνησίας, αλλά γνωρίζει τι σημαίνει να ζεις σε έναν Δυτικό πολιτισμό, όπως αυτόν της Γαλλίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass