Λεύκωμα μνήμης και αυτογνωσίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΛΑΡΙΣΑ-ΚΑΤΟΧΗ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 1941-44»

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2018 16:00

Ένα λεύκωμα μνήμης και αυτογνωσίας παρουσιάστηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Πρόκειται για το φωτογραφικό λεύκωμα με τον τίτλο «Η Μνήμη της Πόλης. Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44» που δημιουργήθηκε υπό την επιμέλεια της ομάδας Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας και συμβάλλει καθοριστικά στην κατεύθυνση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιβίωση μιας κοινωνίας.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του Βύρωνα Μήτου, μαζί με 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της Συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα. Οι φωτογραφίες που περιέχονται στο λεύκωμα αποτυπώνουν εναργέστατα τις οδυνηρές στιγμές του πολέμου, της γερμανικής Κατοχής, της καταστροφής, της δυστυχίας των κατοίκων αλλά και τις στιγμές ανάτασης που έζησαν οι Λαρισαίοι με την απελευθέρωση.

Τη χθεσινή εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης που μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι: «Σήμερα έχουμε μπροστά μας μια δουλειά σπουδαία για την οποία είχα την πρώτη επαφή πριν δυόμισι χρόνια όταν αντάμωσα με τον κ. Βύρωνα Μήτο που κουβαλούσε ένα ντοσιέ φωτογραφιών και μου έδειξε φωτογραφίες της Λάρισας που σήμερα περιέχονται στο λεύκωμα. Από την πρώτη στιγμή εκτίμησα ότι είναι φωτογραφίες μνημείο της πόλης και θα έπρεπε οπωσδήποτε ο Δήμος να τις προσκτήσει, να τις εκδώσει και να τις παραδώσει στην πόλη και το κυριότερο στη νέα γενιά. …Το ερώτημα που μου τέθηκε ήταν καταστροφή, γιατί να την εκδώσουμε; Εχει αξία για όλους όσοι δεν έζησαν εκείνη την περίοδο και πια είναι οι περισσότεροι βλέποντας σήμερα την πόλη, τις κατακτήσεις της, ολόκληρη την πορεία της να ξέρει από πού ξεκίνησε. Ξεκίνησε από ερείπια, ξεκίνησε από μια κατάσταση τραγική του πληθυσμού, ξεκίνησε από τη γερμανική φασιστική μπότα που δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ ιδιαίτερα σε εποχές ταραγμένες σαν τη σημερινή που όλη αυτή η ιστορία του φασισμού, του ναζισμού σηκώνει κεφάλι…». Επειτα ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Ηλίας Καμπελής που τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «Αισθανόμαστε μεγάλη τιμή και συγκίνηση ως Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας που ο Δήμος Λάρισας συμπεριλαμβάνει στο λεύκωμα εικόνες της ζωής της κοινότητάς μας στην περίοδο της γερμανικής Κατοχής…».

Στην εκδήλωση «παρών» ήταν και ο αντιστασιακός Λάζαρος Αρσενίου που μέσω βίντεο απηύθυνε χαιρετισμό και έκανε μια ιστορική αναδρομή στη μέρα απελευθέρωσης της πόλης, στις 23 Οκτωβρίου 1944. Ακολούθως πήρε τον λόγο το μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας, η οποία ταυτοποίησε τις τοποθεσίες της συλλογής Μήτου, Βαγγέλης Ρηγόπουλος, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Η ιστορική μνήμη δεν διατηρείται μόνο με μια έκθεση φωτογραφίας, όσο καιρό κι αν κρατήσει. Το λεύκωμα «Η μνήμη της πόλης» ήταν n κορωνίδα αυτού του εγχειρήματος το οποίο ο Δήμος Λαρισαίων είδε αποφασιστικά εξ αρχής. Το βιβλίο μένει στις βιβλιοθήκες. Οι εικόνες δεν περιπλανώνται μόνο στο άυλο διαδίκτυο. Τα ανθρώπινα χέρια αγγίζουν το τυπωμένο χαρτί και το ξεφυλλίζουν. Οσο κι αν αυτά τα χέρια λιγοστεύουν στην εποχή μας και κινούνται πολύ γρήγορα στα πλήκτρα των υπολογιστών. Πάντα θα υπάρχουν βιβλία και οι επόμενοι, όπως κάνουμε κι εμείς, θα ψάχνουν με ζέση στα ράφια δημόσιων και ιδιωτικών συλλογών. Ευχή μας, αυτό το λεύκωμα, να μη μπει ποτέ στην κατηγορία των ”σπάνιων και δυσεύρετων” βιβλίων», ενώ την ομιλία του Βαγγέλη Ρηγόπουλου συνόδευαν φωτογραφίες από ξεναγήσεις της Φωτοθήκης. Επόμενος ομιλητής ήταν ο συλλέκτης Βύρων Μήτος που σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Οι Γερμανοί στρατιώτες - ερασιτέχνες Φωτογράφοι, συνέλαβαν φωτογραφικά την πόλη της Λάρισας στην πιο ολέθρια πτυχή της νεότερης πορείας της. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί των ιταλικών και γερμανικών αεροπλάνων είχαν συμπληρώσει την ήδη κατεστραμμένη όψη της πόλης από τον φοβερό σεισμό του Μαρτίου του 1941. Και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους να φωτογραφίσουν μια κατεστραμμένη πόλη που αυτοί οι ίδιοι είχαν συμβάλει καθοριστικά στην καταστροφή της, αυτές οι προσωπικές φωτογραφικές τους λήψεις, θα παραμείνουν πολύτιμα τεκμήρια για την Λάρισα.

Το ενδιαφέρον αυτού του λευκώματος βρίσκεται στο γεγονός ότι το ψηφιοποιημένο φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοσή του, δεν θα παραμείνει μια αρχειακή φωτογραφική ενότητα κλεισμένη μέσα στα συρτάρια μαζί με άλλα αρχειακά σύνολα, αλλά θα γίνει ενεργή πηγή πληροφοριών για κάθε ενδιαφερόμενο και όχι μόνο των ειδικών». Τελευταίος ομιλητής ήταν ο φιλίστωρ ιατρός, μέλος της Φωτοθήκης Νίκος Παπαθεοδώρου που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Αποτιμώντας το σύνολο των φωτογραφιών από την περίοδο εκείνη, παρατηρούμε ότι υπάρχουν μερικές από τα συμμαχικά εκστρατευτικά σώματα των Άγγλων και των Νεοζηλανδών κατά την υποχώρησή τους. Οι περισσότερες όμως αποτυπώνουν την είσοδο των Γερμανών στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή, όπως την κατέγραφαν οι φωτογραφικές μηχανές που είχαν μαζί τους. Φωτογραφίες Ελλήνων από την είσοδο των Γερμανών δεν υπάρχουν ή δεν διασώθηκαν. Και είναι φυσικό, αφού ερασιτέχνες φωτογράφοι δεν είχαν μείνει στην πόλη. Ούτε επίσης έχουν εντοπισθεί ελληνικές φωτογραφίες οι οποίες να καταγράφουν γερμανικές και ιταλικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της κατοχής. Εξ άλλου απαγορευόταν γενικά η φωτογράφιση περιοχών με στρατιωτικό ενδιαφέρον, ενώ η λήψη ιδιωτικών στιγμών που δεν κολάκευαν τα κατοχικά στρατεύματα ήταν επικίνδυνη, καθώς ο φωτογράφος διέτρεχε τον κίνδυνο να συλληφθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες. Επομένως ό,τι έμεινε μέχρι σήμερα είναι από φωτογραφίσεις που η γερμανική προπαγάνδα διοχέτευε στην κυκλοφορία και από λήψεις που έκαναν πολλοί Γερμανοί στρατιωτικοί κατά την ολιγόωρη άδεια εξόδου τους από το στρατόπεδο. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι της Λάρισας περιορίζονταν σε φωτογραφίες studio, δηλαδή μέσα στο φωτογραφείο ή σε απαθανάτιση κοινωνικών εκδηλώσεων κλειστού χώρου. …Τώρα που έφθασε στο τέλος της η έκθεση " ΛΑΡΙΣΑ. Η Μνήμη της Πόλης", μπορούμε να πούμε ότι η πρωτοβουλία της Δημοτικής αρχής να διοργανώσει την εκδήλωση αυτή στη Δημοτική Πινακοθήκη, θεωρείται απόλυτα επιτυχής. Αφού διέγραψε μια ετήσια καταπληκτική πορεία, κατά την οποία εκατοντάδες επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, απέκτησαν και μια οπτική εμπειρία των γεγονότων της κατοχής στη Λάρισα και την περιοχή της, έρχεται το παρόν λεύκωμα για να συντηρήσει διαχρονικό τα γεγονότα. Η έκθεση τελείωσε, φεύγει, με τον καιρό θα ξεχασθεί, όμως το λεύκωμα θα κρατήσει τις φωτογραφίες ζωντανές και επίκαιρες για πάντα. Αυτή είναι n αξία του βιβλίου. Τέτοιες πρωτοβουλίες τιμούν όλους όσοι είχαν την ιδέα και την υλοποίησαν. Οι επόμενες γενεές των Λαρισαίων θα τους ευγνωμονούν».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα Αννυ Ψάρρα, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημόκριτος Ζερβάκης, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, η προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, οι πρόεδροι συλλόγων Φίλων των Μουσείων Διαχρονικού και Εθνικής Αντίστασης Νίκος Σκεντέρης και Γιάννης Μπέφας αντίστοιχα, ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος και πολύς κόσμος. Την εκδήλωση συντόνισε στο πρώτο μέρος ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Περικλής Καμάρης και στο δεύτερο μέρος ο Βαγγέλης Ρηγόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass