ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

«Euforia» της Βαλέρια Γκολίνο

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2018 16:02

Η «Euforia» της Βαλέρια Γκολίνο αποτελεί τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της μετά το «Μέλι». Με αυτά τα έργα η Βαλέρια Γκολίνο, γνωστή ως έξοχη ηθοποιός, καταδεικνύεται αναμφίβολα και ως πολύ σημαντική δημιουργός στην τέχνη της σκηνοθεσίας.

Το επίτευγμά της στην «Euforia» είναι υπέροχο. Μέσα από τον ρεαλισμό των γεγονότων που διαδραματίζονται επί της οθόνης η κινηματογραφική ποίηση διαπερνά όλες τις αισθήσεις. Όπως και μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων το μόνο που μένει είναι η αγάπη. Ο καρκίνος του μεγάλου αδερφού Έτορε γίνεται αφορμή για τον μικρότερο Ματέο (Ρικάρντο Σκαμάρτσο) να εκφράσει την αγάπη του με έναν νέο τρόπο ανάλογα με τις περιστάσεις. Με τη σειρά του, ο Έτορε (Βαλέριο Μασταντρέα) θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζει τη δική του. Στην πορεία θα βρουν ξανά κομμάτια όπως εκείνα της μνήμης. Όπως αυτά που χρειάζεται το σώμα για την αλήθεια (α + λήθη) της ψυχής. Ακόμη και μέσα από λέξεις που δεν ειπώθηκαν και δύο σώματα αρκούν για να τις αγκαλιάσουν. Όπως δύο δείχτες από παλάμες διαφορετικών σωμάτων αγγίζουν ο ένας τον άλλον καθώς οι δρόμοι τους παίρνουν άλλες κατευθύνσεις.

Η κάμερα της Γκολίνο αλλάζει δυναμικές ανάλογα με τη στιγμή, που είναι και το μόνο που υπάρχει. Και αυτό συμβαίνει με έναν τρόπο που ο θεατής αφουγκράζεται τον παλμό της κάθε στιγμής και (παρ)ακολουθεί την ιστορία ακούγοντας την αναπνοή της. Αβίαστα και οργανικά. Η πνοή που εμφυσά η Γκολίνο με τα πλάνα της στην ταινία της είναι καταλυτική εμπνέοντας επίσης όλους τους θαυμάσιους ηθοποιούς της σε εξαιρετικές ερμηνείες. Έτσι, με ρυθμό παλλόμενης φλέβας και λεπταίσθητα αντανακλαστικά, η φινέτσα της Γκολίνο προσεγγίζει την καρδιά της ιστορίας με καίρια αμεσότητα που παρέχει γενναιόδωρα το οξυγόνο για έναν μεστό κινηματογράφο πλήρους μέθεξης. Με μία ευφορία που μπορεί να κυλά ακόμη και μαζί με ένα δάκρυ. Ή ένα χαμόγελο. Ή και χωρίς αυτά. Με λέξεις που ακούστηκαν ή που θα ειπωθούν ακόμη και (έστω σαν) για πρώτη φορά στη σιωπή. Σαν φτερουγίσματα πουλιών που μοιάζουν με καρδιοχτύπι. Ακόμη και όταν οι άνθρωποι στέκονται μετέωροι ψάχνοντας τη θέση τους έξω από τα νερά τους. Σαν ένα ψάρι που έπεσε από τον ουρανό.

 

Μιχάλης Δ. Ταμπούκας

Ηθοποιός

 

* Η ταινία άνοιξε το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στην Αθήνα (22 Νοεμβρίου – 5 Δεκεμβρίου 2018, panoramafest.gr) και θα διανεμηθεί στις αίθουσες από τη StraDa Films.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass