Ξεδιπλώθηκε η ιστορία της Λάρισας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2018 15:08

Το βιβλίο των πρακτικών του 9ου Συνεδρίου Λαρισαϊκών Σπουδών του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας παρουσιάστηκε χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ανακοινώσεις που έγιναν από ερευνητές και αρχαιολόγους «αποτελεί κόσμημα για τη βιβλιοθήκη του κάθε Λαρισαίου που θέλει να γνωρίσει την ιστορία της πόλης αλλά και του Νομού μας», σημειώνει ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας Κώστας Σπανός.

Για το βιβλίο μίλησε ο φιλόλογος - ιστορικός ερευνητής Κώστας Πάνος, ο οποίος υποστήριξε ότι «μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εισήγηση για τον Στέφανο Δούγκα από τον Τύρναβο, την οποία έκανε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γρηγόρης Καραφίλης». Παράλληλα ο κ. Πάνος αναφέρθηκε στην εισήγηση της κ. Κωνσταντίνας Πατσή για την απελευθέρωση της Λάρισας από τον τουρκικό ζυγό, στον συγγραφέα Γιάννη Ρούσκα που ασχολήθηκε με τον Πηνειό και τη λίμνη Κάρλα, στον Αλέξανδρο Γρηγορίου που μέσα από την στήλη του στην «Ε» αναφέρεται στους ξένους ιεραποστόλους που προσπάθησαν να διεισδύουν στο ορθόδοξο ποίμνιο της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Ενδιαφέρουσες χαρακτήρισε τις εισηγήσεις της κ. Κατακούτα, η οποία ερευνά τον λόφο του Φρουρίου, του Αθανασίου Δουμακίου για τα δημοτικά τραγούδια της Ραψάνης, «αλλά και για τα γαμήλια τραγούδια έχει μια πολύ ωραία εισήγηση η κ. Ράπτη - Στεργιούλα από την Ελασσόνα», πρόσθεσε.
Η αρχαιολόγος Βάσω Νούλα υπογράμμισε κατά την ομιλία της ότι «είναι μια γιορτή για την πνευματική ζωή της πόλης καθώς κρατούμε στα χέρια μας ένα ακόμα κομμάτι για τη συμπλήρωση του χάρτη της ιστοριογνωσίας του τόπου, καρπό της εργασίας και του οράματος αφοσιωμένων και ακάματων συμπολιτών μας, των μελών του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας. Πρόκειται για έναν πολυσυλλεκτικό τόμο που περιέχει 19 εισηγήσεις εκπονημένες από 22 εισηγητές. Η θεματολογία των εισηγήσεων διατρέχει μια μεγάλη διαδρομή της ιστορικής γραμμής του τόπου μας, αρχής γενομένης από τα αρχαία κάστρα της περιοχής Φαρσάλου και φτάνει στις μεταμορφώσεις της λαρισαϊκής Ακροπόλεως μέχρι το έτος 2015. Καταλαβαίνει κανείς την αξία του στους φιλίστορες και όχι μόνο».
Η κ. Νούλα αναφέρθηκε επίσης στις εισηγήσεις των Καραχάλιου - Καραπάνου -Νούλα «Αρχαίες οχυρωμένες πόλεις στην περιοχή των Φαρσάλων», Κ. Σπανού «Το Δομένικο Ελασσόνας την περίοδο 1454 - 1455 ως 1600», Ν. Σδάνη «Το Βελένσνικο της Ελασσόνας. Ιστορικά στοιχεία για τον διαλυμένο οικισμό», Γ. Μπαλή - Β. Τσολάκη «Το τέμπλο της μονής Παλαιοκαρυάς», Κ. Θεοδωρόπουλου «Το μνημειώδες υδραγωγείο του Βελή πασά που έφερε νερό στον Τύρναβο», Σ. Τζωρτζακάκη - Τζαρίδου «Τα τσιφλίκια στο νεότερο οθωμανικό κτηματολόγιο, το παράδειγμα της περιοχής Ελασσόνας», Μ. Παπαναστασούλη «Η εικόνα του Αγίου Δημητρίου της μονής Βαλέτσικου», Β. Τσολάκη «Ο ναός του Αγ. Δημητρίου, στο Δαμασούλι του Τυρνάβου», Δ. Μπάρμπα «Άγνωστα και γνωστά γεφύρια της μεταβυζαντινής περιόδου στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Λάρισας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass