Η «Αιδώς» στο επίκεντρο...

ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΟPEN ΝIGHTS» ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2019 16:00

«Το φετινό θέμα πιστεύω πως έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι ένα θέμα ταμπού, ένα θέμα που μάλλον αποφεύγουμε να συζητάμε, καθώς είναι βαθιά προσωπικό και ταυτόχρονα απολύτως κοινωνικό», έτσι περιέγραψε το θέμα του φεστιβάλ «Οpen Νights» που είναι η αιδώς ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στον χώρο του Γενί Τζαμί, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «Στη σύγχρονη κοινωνία σπάνια παρατηρείται έστω και η χρήση της λέξης «ντροπή». Ντρεπόμαστε για την ίδια μας την ντροπή, αφού η σκληρή πραγματικότητα έχει καταδικάσει το συγκεκριμένο συναίσθημα που παλιότερα θεωρούνταν ένδειξη αρετής και σοφίας».


Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ακόμη η προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και η χορογράφος-καθηγήτρια Χορού και διοργανώτρια του Φεστιβάλ Ρούλα Καραφέρη, ενώ παρούσα ήταν και η επιμελήτρια Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας επισήμανε ότι «Καταρχάς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συνεργασία μας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την κ. Σδρόλια και για το γεγονός ότι ένα φεστιβάλ γίνεται η αφορμή να ανοίξει ξανά αυτό το μνημείο, να το επισκεφτούν πάλι άνθρωποι, να μάθουν γι’ αυτό, να διαδράσουν και να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις μέσα από το πρίσμα όχι της ιστορίας αλλά της σύγχρονης τέχνης. Γιατί αυτό είναι το open nights που διοργανώνουμε με την ομάδα χοροθεάτρου OFF ART, ένα φεστιβάλ όπου συναντώνται η σύγχρονη τέχνη, η επιστήμη και η κοινωνία. Κάθε φεστιβάλ έχει το δικό του θέμα, το οποίο προσεγγίζεται με πολλούς τρόπους. Το φετινό θέμα πιστεύω πως έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι ένα θέμα ταμπού, ένα θέμα που μάλλον αποφεύγουμε να συζητάμε, καθώς είναι βαθιά προσωπικό και ταυτόχρονα απολύτως κοινωνικό. Η Αιδώς, δηλαδή η ντροπή, είναι το θέμα μας. Δεν υπάρχει χωρίς την «παρουσία» κάποιου άλλου ανθρώπου. Είναι η αίσθηση της περιφρόνησης ή της απόρριψης από τους άλλους. Στη σύγχρονη κοινωνία σπάνια παρατηρείται έστω και η χρήση της λέξης «ντροπή».
Ντρεπόμαστε για την ίδια μας την ντροπή, αφού η σκληρή πραγματικότητα έχει καταδικάσει το συγκεκριμένο συναίσθημα που παλιότερα θεωρούνταν ένδειξη αρετής και σοφίας.
Κι όμως, όπως έλεγε ο Μαρκ Τουέιν, ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που κοκκινίζει ή που θα έπρεπε να το κάνει». Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια επισήμανε ότι «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι θα συγκεντρωθούμε πάλι στο Γενί Τζαμί και θα ζωντανέψει πάλι αυτό το μνημείο και πραγματικά οφείλουμε ευχαριστίες στους συνεργάτες, τον Δήμο Λαρισαίων και την ομάδα ”off art” γιατί η επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων εδώ μας προϊδεάζει ότι και τώρα θα γίνουν πραγματικά αξιόλογα πράγματα. Το Γενί Τζαμί έχει στεγάσει πολύ σπουδαία ευρήματα και είναι ευκαιρία να δοθούν σ’ αυτό και νέα νοήματα, να στεγάσει και πάλι τέχνες και να μπούνε άνθρωποι να συζητήσουν. Το θέμα αυτό που έχει επιλεγεί έχει σχέση και με τον θεό γιατί είναι ένα θρησκευτικό μνημείο, αφού ο θεός μας βλέπει, κάτι που το πιστεύουν όλες οι θρησκείες, επομένως είναι ένα πολυποίκιλο θέμα που θα βοηθήσει να έχουμε όλοι μας ενδιαφέρουσες εμπειρίες».
Από την πλευρά της η διοργανώτρια του Φεστιβάλ κ. Ρούλα Καραφέρη σημείωσε ότι «Εκ μέρους της ομάδας ”off art” ευχαριστούμε την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία κι όλους όσοι μας υποστηρίζουν. Είναι η τέταρτη χρονιά που το κάνουμε, δεύτερη συνεχόμενη φέτος, το τζαμί μας αγάπησε κι εμείς το αγαπήσαμε και μας έχει δεχθεί πολύ ωραία. Φέτος υπάρχουν και νέες συνεργασίες σε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, αυτό που υποστηρίζεται πιο πολύ φέτος είναι η συνεργασία με ακαδημαϊκούς στην κατεύθυνση των διαλέξεων.
Το θέμα της ”αιδούς” προκαλεί συζητήσεις κι αυτό θέλουμε. Θέλουμε να ανοίξουμε συζητήσεις με το κοινό, κι έχουμε καλέσει ακαδημαϊκούς υποστηρίζοντας και την επιστημονική διάσταση του Φεστιβάλ.
Επίσης καινούργιο φέτος θα είναι η συνεργασία με δύο επιμελητές, τη Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου από την Πινακοθήκη Γ.Ι. Κατσίγρα, και τον Κωνσταντίνο Μπάτσιο, κριτικό τέχνης και αρχιτεκτονικής από την Αθήνα. Φέτος, για πρώτη χρονιά, το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει το i.P.A.S. Film Festival, το πρώτο διεθνές, ελληνικό κοινωνικό- πολιτικό και ακτιβιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από την Κοιν.Σ.Επ. The Default Project» κατέληξε η κ. Καραφέρη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass