«Επανασύνδεση» με τη Συλλογή Κατσίγρα

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2019 22:09

Της Νατάσας Πολυγένη

Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας ώστε την Κυριακή να είναι όλα έτοιμα για τα εγκαίνια της επανασχεδιασμένης μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα. Οι πίνακες έχουν πάρει τη θέση τους και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες και η τοποθέτηση κάποιων επίπλων και προθηκών.
Με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια της έκθεσης, που τιτλοφορείται «Επανασύνδεση - Ο Τόπος, η Ιστορία, οι Άνθρωποι στη Συλλογή Κατσίγρα», μεθαύριο Κυριακή 31 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση και τον υφυπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Στρατή, παραχωρήθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, την αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Άννυ Ψάρρα Περίφανου, την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Συραγώ Τσιάρα, τον αρχιτέκτονα κ. Αντώνη Μόρα και τα μέλη του ΔΣ της Πινακοθήκης.

Ο δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης και εντυπωσιάστηκε από τις αλλαγές, αλλά και τα έργα τέχνης που από το ντεπό της Πινακοθήκης βγήκαν στο φως, συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν τους τελευταίους μήνες για να παραδώσουν στην πόλη μια νέα έκθεση που δίνει αφορμές επαναπροσέγγισης της Συλλογής Κατσίγρα δίνοντάς της νέα δυναμική, τιμά τον δωρητή και εξυπηρετεί τον σκοπό της Δημοτικής Πινακοθήκης που είναι να εκπληρώνει την πολιτιστική και εκπαιδευτική της αποστολή. Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό της δωρεάς της Συλλογής Κατσίγρα με την προϋπόθεση τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης που εγκαινιάστηκε το 2003 και έκτοτε και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την εξωστρέφειά της, έχει κατορθώσει η εμβέλειά της να ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για τον επανασχεδιασμό της έκθεσης. Για τις αλλαγές στους χώρους ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λάρισας για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τον κ. Αντώνη Μόρα για τη μουσειογραφική του πρόταση, σημειώνοντας ότι ο Δήμος είχε να επιλέξει ανάμεσα σε επτά τέτοιες προτάσεις. Καταλήγοντας, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους Λαρισαίους την Κυριακή το πρωί να βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη και να απολαύσουν τον πολιτιστικό αυτό θησαυρό.
Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Συραγώ Τσιάρα, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι η επανασχεδιασμένη έκθεση της συλλογής προτείνει μια νέα αφήγηση στην οποία πρωταγωνιστούν ο τόπος και οι άνθρωποι στην ιστορική εξέλιξη των μεταξύ τους σχέσεων. «Το Πνεύμα του Τόπου», τα «Ιδανικά πλάσματα», η «Οικειότητα» και η «Αγωνιστικότητα» είναι οι βασικές έννοιες γύρω από τις οποίες δομείται η έκθεση, με στόχο να ενεργοποιήσει τη βιωματική προσέγγιση των επισκεπτών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που συμμετέχουν σε κάθε ενότητα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αλλαγή του τρόπου έκθεσης των επίπλων του Ερρίκου Σλήμαν που πλέον εκτίθενται σε ειδικό χώρο και παράλληλα θα γίνεται βιντεοπροβολή στιγμών από τη ζωή του Γ. Κατσίγρα.
Ακόμη η κ. Τσιάρα αναφερόμενη στην έκθεση σημείωσε ότι θα εκτεθούν συνολικά 188 έργα τέχνης αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό για την προσωπικότητα του συλλέκτη. Καταλήγοντας, τόνισε ότι πρόκειται για συλλογικό εγχείρημα, μιας και ήταν κοινή η βούληση η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας να ανανεώσει το «πρόσωπό» της.
Για τον επανασχεδιασμό των χώρων μίλησε και ο αρχιτέκτοντας κ. Αντ. Μόρας που σημείωσε ότι η ομάδα του μαζί με το δυναμικό της Πινακοθήκης, έδεσαν και εργάστηκαν με κοινό στόχο, που ήταν μια σύγχρονη μουσειογραφική πρόταση που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σχέση που αναπτύσσει ο επισκέπτης με τα έργα και τον χώρο. Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσουν με μουσική ο Σπύρος Καβαλλιεράτος (κιθάρα) και ο Νίκος Έξαρχος (πιάνο).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass