«Μοντέλο» επιχειρηματικής συνεργασίας στα Μουσεία

ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ «ΟΙ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ»

Δημοσίευση: 04 Απρ 2019 22:15

Στη Λάρισα δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα από το Υπουργείο Πολιτισμού ένα νέο μοντέλο συνεργασίας με δημοτικές αρχές, για τη διαχείριση και λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων, που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε Μουσεία.

Το πρωτόγνωρο μοντέλο συνεργασίας αφορά στην παραχώρηση του κυλικείου – αναψυκτηρίου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, από το Υπουργείο στον Δήμο Λαρισαίων, με την προϋπόθεση να παραχωρηθεί αντίστοιχα η λειτουργία του, χωρίς μίσθωμα, σε φορέα Κοινωνικής -Αλληλέγγυας Οικονομίας, που έχει σκοπό την κοινωνική επανένταξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Ο φορέας που προτείνεται να αναλάβει το κυλικείο - αναψυκτήριο στο Μουσείο είναι ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Κοι.Σ.Π.Ε. «Μυρμιδόνες» Λάρισας - Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ψυχικής Υγείας, στον οποίο έχει παραχωρηθεί και η λειτουργία του κυλικείου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μετά από απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου.

Η πρόταση θα συζητηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, προκειμένου να λάβει την προβλεπόμενη έγκριση για την υλοποίησή της.

Όπως δήλωσε στη «Ε» ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Μυρμιδόνες», κ. Δημήτρης Λιόλιος, τον χώρο του κυλικείου-αναψυκτηρίου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας επισκέφθηκαν την περασμένη Κυριακή ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Στρατής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα, μαζί με τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, τον αρχαιολόγο κ. Γιώργο Τουφεξή και τον ίδιο, όπου πραγματοποίησαν επιτόπια έρευνα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο, υπήρξε θετική ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την παραχώρηση του κυλικείου στους «Μυρμιδόνες» και υποστηρίζει πως «με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, θα προχωρήσουμε άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες για την αδειοδότηση λειτουργίας της επιχείρησης.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός κ. Στρατής, είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού, προχωρά σε μια τέτοια συνεργασία με δημοτική αρχή, για την παραχώρηση χώρων σε Μουσεία, με σκοπό τη λειτουργία τους από Φορείς Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Μάλιστα υποστήριξε, πως το Υπουργείο θα εξετάσει την εφαρμογή της και σε άλλα Μουσεία της χώρας».

Να σημειωθεί ότι οι Κοι.Σ.Π.Ε. «Μυρμιδόνες» είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας, εποπτευόμενη από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Αναλυτικότερα, η πρόταση που θα κατατεθεί και θα συζητηθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας έχει ως εξής: «Έγκριση παραχώρησης χρήσης χώρου άνευ ανταλλάγματος του Κυλικείου καθώς και τμήματος του αύλειου χώρου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας για τη λειτουργία του στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Ψυχικής Υγείας (ΚΟΙ.Σ.ΠΕ.) «Μυρμιδόνες».

Κατόπιν αιτήσεων του Δήμου Λαρισαίων προς το Υπουργείο Πολιτισμού εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου Λαρισαίων για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του χώρου του κυλικείου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, καθώς και τμήματος του αύλειου χώρου του Μουσείου, για 3 χρόνια και επανεξέταση του θέματος μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, με τους ειδικότερους όρους όπως αναφέρονται στην υπ' αριθμ. 135403/93665/2380/1234 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την υπ' αριθμ. 129/28-3-2019 απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων, έγινε δεκτή η δωρεάν προσωρινή παραχώρηση χρήσης του χώρου του κυλικείου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, καθώς και τμήματος του αύλειου χώρου του Μουσείου προς τον Δήμο Λαρισαίων. Κατόπιν λήψης της ανωτέρω απόφασης, εισηγούμαι την προσωρινή παραχώρηση του ανωτέρου χώρου άνευ ανταλλάγματος για 3 χρόνια και επανεξέταση του θέματος μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, για τη λειτουργία του Κυλικείου και σύμφωνα πάντα με τους όρους παραχώρησης που αναφέρονται στην προαναφερόμενη σχετική Υπουργική Απόφαση, στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Ψυχικής Υγείας (ΚΟΙ.Σ.ΠΕ.) «Μυρμιδόνες»».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass