Μουσεία δύο ταχυτήτων δημιουργούνται στη Λάρισα

Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΤΡΙΑ, ΕΝΩ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ - Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠ. ΚΩΝ. ΣΤΡΑΤΗ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 07 Απρ 2019 22:40

«Διασύνδεση και κοινές δράσεις του Διαχρονικού Μουσείου από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και της Δημοτικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης από την πλευρά του Δήμου Λάρισας» προανήγγειλε προ ημερών από τη Λάρισα ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της επανέκθεσης της συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα.

Από τα λεγόμενα του υφυπουργού γίνεται σαφές ότι στον σχεδιασμό του Υπουργείου υπάρχουν μόνο τρία μουσεία στη Λάρισα. Θα δημιουργηθούν συνεπώς μουσεία δύο ταχυτήτων, με τα μεν τρία που διασυνδέονται να ισχυροποιούνται, και τα υπόλοιπα τέσσερα που μένουν εκτός νυμφώνος να καταδικάζονται στην αφάνεια. Μάλιστα τα μουσεία που αφήνει στην τύχη τους ο υφυπουργός κάθε άλλο παρά μικρά ή ασήμαντα είναι αφού μιλάμε, για παράδειγμα, για το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, ή το Λαογραφικό Μουσείο που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο νεότερου ελληνικού πολιτισμού στη χώρα. Τα μη διασυνδεόμενα μουσεία σταδιακά θα αποδυναμωθούν, η δυναμική που έχουν αναπτύξει μέχρι τώρα θα χαθεί, η ύπαρξή τους δεν θα επικοινωνείται καν, με την έλλειψη επισκεψιμότητας και προβολής τους να τα οδηγεί σε μαρασμό. Οι συνέπειες δε σε βάθος χρόνου θα είναι ορατές και στην ίδια την πόλη αφού δεν θα αξιοποιηθεί στο σύνολό του το πολιτιστικό δυναμικό της πόλης με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύεται με σωστό τρόπο η ιστορική συνέχεια της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ εύλογο είναι το ερώτημα πώς θα αναδειχθεί και θα αξιοποιηθεί συνολικά το πολιτιστικό απόθεμα στην κατεύθυνση βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας.

Η Λάρισα -σε περίπτωση που το «ξέχασαν» από το Υπουργείο- εκτός από το Διαχρονικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, διαθέτει: Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας που αριθμεί στις συλλογές του πάνω από 25.000 αντικείμενα με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλία, και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο και πιο δραστήριο μουσείο νεότερου ελληνικού πολιτισμού στη χώρα. Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και στεγάζεται σε ένα παλαιό βιομηχανικό μνημείο, τον Μύλο του Παππά, η έκθεση του οποίου είναι ενδεδυμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και νέες τεχνολογίες. Το Μουσείο Στρατιωτικής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και στεγάζεται στο Στρατόπεδο Νικολάου Πλαστήρα. Το Μουσείο Κούκλας, μοναδικό στην Ελλάδα, που αριθμεί στις συλλογές του πάνω από 300 κούκλες. Μάλλον αυτά τα μουσεία το Υπουργείο τα θεωρεί ήσσονος σημασίας και τα καταδικάζει στην περιθωριοποίησή τους.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗ

Η «Ε» επικοινώνησε με το Υπουργείο Πολιτισμού και ζήτησε εξηγήσεις για το παράλογο της εξαγγελίας του κ. Στρατή. Από το γραφείο του υφυπουργού αρχικά μας τονίστηκε ότι τα μουσεία της Ελλάδος θα διασυνδεθούν με ιεράρχηση, όταν αναφέραμε όμως ότι αυτό είναι τουλάχιστον αστείο γιατί το Λαογραφικό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πανελληνίως στον τομέα του, μας ζητήθηκε να ξαναεπικοινωνήσουμε σε λίγο για να μιλήσουν με τον υφυπουργό. Στη δεύτερη επικοινωνία μας, μας επισημάνθηκε ότι ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα τρία αυτά μουσεία στα εγκαίνια της επανέκθεσης της συλλογής Κατσίγρα γιατί είναι αυτά που σημάδεψαν τη ζωή του συλλέκτη γιατρού: στη Δημοτική Πινακοθήκη γιατί εκεί εδράζεται το κληροδότημά του, στο Μουσείο Αντιστάσεως γιατί εκεί φυλακίστηκε κατά την περίοδο της Κατοχής και στο Διαχρονικό Μουσείο γιατί βρίσκεται στο Μεζούρλο όπου οδηγούσαν τους προς εκτέλεση πατριώτες. Ο κ. Στρατής λοιπόν αναφέρθηκε σε τοπόσημα στενά συνδεδεμένα με τη ζωή και το έργο του Γεώργιου Ι. Κατσίγρα.

Βέβαια σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της 20ής Μαρτίου για τη «Συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Λαρισαίων για το αναψυκτήριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας», πάλι για συνέργειες μεταξύ των τριών αυτών μουσείων γίνεται λόγος, χαρακτηριστικά στο τέλος του εγγράφου αναγράφεται: «…Παράλληλα, θα ενεργοποιηθούν συνέργειες του Διαχρονικού Μουσείου με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στις οποίες θα συμμετέχει και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας. Η πρόσφατη ιστορία συνδέει την πυριτιδαποθήκη των μεταβυζαντινών χρόνων στην οποία στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Στα χρόνια της Κατοχής, η πυριτιδαποθήκη είχε μετατραπεί σε φυλακή από την οποία περνούσαν όσοι επρόκειτο να οδηγηθούν για εκτέλεση στον λόφο Μεζούρλο, όπου έχει ανεγερθεί το Διαχρονικό Μουσείο. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής δήλωσε ότι η συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων έχει στόχο να αναδείξει το Διαχρονικό Μουσείο σε πόλο έλξης για τη σύγχρονη ζωή της πόλης, ενεργοποιώντας παράλληλα τον γόνιμο διάλογό του με τη Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ ταυτοχρόνως ”υπομνηματίζεται” ένα κομμάτι της ιστορικής μνήμης της πόλης, που το συνδέει με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης», δηλαδή πάλι ο υφυπουργός κάνει λόγο για «συνέργειες» και «διάλογο» στα τρία μόνο από τα εφτά συνολικά μουσεία. Συνάγεται έτσι εύλογα το συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου έχει γίνει, αφορά μόνο σε τρία μουσεία της πόλης, και η απάντηση του υφυπουργού Κωνσταντίνου Στρατή στην «Ε» μάλλον πρόφαση εν αμαρτίαις ήταν.

Ας θυμίσουν οι τοπικοί παράγοντες στους επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού ότι η Λάρισα έχει 7 μουσεία, όλα εξόχως σημαντικά, η παράλειψή τους δε προκαλεί «μαύρη τρύπα» στη γνώση και την επαφή με την ιστορική συνέχεια της πόλης.

 

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass