Πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη;

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Δημοσίευση: 17 Απρ 2019 16:11
(Από δεξιά προς αριστερά) Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, ο εκπρόσωπος του ΑΕΠ Βασίλης Σακκάς και η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Κόντσα (Από δεξιά προς αριστερά) Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, ο εκπρόσωπος του ΑΕΠ Βασίλης Σακκάς και η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Κόντσα

Πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη; Μπορούμε να κρατάμε κάποια κομμάτια της και άλλα να τα αποσιωπούμε ή να τα… ξεχνάμε, ερωτήματα που τέθηκαν χθες, κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – Παράρτημα Λάρισας, στο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά, της οποίας επίκεντρο ήταν το ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Σιωπηλός μάρτυρας».

Την εκδήλωση προλόγισε η αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνα Κόντσα, για να ακολουθήσει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας που, αφού έκανε λόγο για την παγκόσμια θλίψη που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και τη μνήμη που ξύπνησε με την πυρκαγιά στον Μύλο του Παππά, το δικό μας μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ανέφερε ότι «τo 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Ο σκηνοθέτης και καθηγητής Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος γυρίζει το ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Μάρτυρας» ως ένα ”βιογραφικό πορτρέτο της παλιάς φυλακής των Τρικάλων πριν αυτή αλλάξει οριστικά”. Κι ενώ το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε και ο Δήμος ξεκίνησε την αξιοποίηση του χώρου, αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι το κτίριο είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια ενός οθωμανικού λουτρού, από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Η αρχαιολογική υπηρεσία αποφάσισε την ανάδειξη του χαμάμ, καταστρέφοντας τον παλιό χώρο της φυλακής.
Έτσι προκύπτει το καίριο ερώτημα: πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη; Μπορούμε να κρατάμε κάποια κομμάτια της και άλλα να τα αποσιωπούμε ή να τα… ξεχνάμε; Η γνώση και η κατανόηση του παρελθόντος είναι το κλειδί για τη νοηματοδότηση του παρόντος. Η σημασία επομένως της αυθεντικής διατήρησης της μνήμης είναι πολύ σπουδαία για το μέλλον. Για μας πολιτισµός είναι ο αγώνας της μνήµης ενάντια στη λήθη». Ακολούθησε το ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός Μάρτυρας» και συζήτηση με τον συγγραφέα σχετικά με το ζήτημα της ιστορικής μνήμης και της μετα-χρήσης των ιστορικών κτιρίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass