Φως σε μονοπάτια με αξιακή και πολιτισμική ταυτότητα

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΜΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ» ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ANIMUS» ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2019 22:07

Της Νατάσας Πολυγένη

Με τιμητικό αφιέρωμα στον σπουδαίο Ελληνα ηθοποιό Λάκη Κομνηνό άνοιξε τις πύλες του το φεστιβάλ «Μέρες Θεάτρου και Κινηματογράφου» του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών, στο αμφιθέατρο του Κέντρου Αποκατάστασης «Animus». Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Ντίνος Κόκκινος στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε:
«Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας με μια ιστορική διαδρομή 54 ετών, συνεχίζει το πνευματικό έργο, στις γκρίζες εποχές της κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κατ’ εξοχήν πνευματική. Επιμένουμε να προσπαθούμε να φωτίσουμε δρόμους και μονοπάτια με αξιακή και πολιτισμική ταυτότητα, κόντρα στο ρεύμα και αντίθετα στη μονοκρατορία της ύλης στην οποία οι πολλοί δυστυχώς εξακολουθούν να επιμένουν.


Στο διήμερο αυτό, μέσα από εκδηλώσεις, παραστάσεις και τιμητικά αφιερώματα, δείχνουμε πως πέρα από τη μαγεία του θεάτρου και του κινηματογράφου, υπάρχει και ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της τέχνης, αυτός που δημιουργεί ανθρώπους, με υποδομή, πολιτιστική ταυτότητα, μέσα από την καλλιέργεια της ψυχής».
Για να καταλήξει ότι «ο κινηματογράφος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του αποτέλεσε ένα κοινωνικό φαινόμενο που ονομάστηκε η 7η τέχνη».
«Σίγουρα η τέχνη και ο κινηματογράφος αποτελούν ανάγκη της ψυχής και σίγουρα παράγουν πολιτισμό. Διαμορφώνουν συνειδήσεις, ανατρέπουν αντιλήψεις, δημιουργούν νέα ρεύματα σκέψης και προσφέρουν εμπειρίες πρωτόγνωρες και μοναδικές».
Τέλος, ο κ. Κόκκινος ανακοίνωσε ότι ομάδα του Συνδέσμου μελετά στοιχεία της σχολικής ζωής του Τζων Κασσαβέτη στη Λάρισα, με σκοπό να προτείνει στον Δήμο μετονομασία κάποιας αίθουσας του σχολείου αυτού σε αίθουσα προς τιμήν του.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, που εξήρε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να πραγματοποιήσουν το φεστιβάλ και την ίδια ώρα αναφέρθηκε στο σπουδαίο πολιτιστικό έργο που παράγεται στη Λάρισα, με τις συνέργειες που αναπτύσσουν όλοι οι σύλλογοι. «Ο πολιτισμός στη Λάρισα τρέχει με χίλια» είπε χαρακτηριστικά.
O κορυφαίος ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου αφηγήθηκε στο κοινό το «παραμύθι του ελληνικού κινηματογράφου», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, καταθέτοντας εμπειρίες και προσωπικά βιώματα προκειμένου να δείξει τη διαδρομή που ακολούθησε ο κινηματογράφος από τα πρώτα δύσκολα χρόνια που οι σκηνοθέτες μετριούνταν στα δάχτυλα των χεριών και οι περισσότεροι ηθοποιοί ήταν αυτοδίδακτοι, μα με πάθος και ταλέντο. «Δυστυχώς ο κινηματογράφος στην πορεία έγινε παγίδα κακών προθέσεων. Οι μόδες και οι καιροί άλλαξαν, έπαψε να προκαλεί ρομαντισμό και νοσταλγία» σημείωσε χαρακτηριστικά και ολοκλήρωσε την ομιλία του καταθέτοντας την εμπειρία του ως παραγωγός ντοκιμαντέρ. Ακολούθησε η βράβευσή του από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Ντίνο Κόκκινο και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κ. Ιωάννη Νταβέλη.
Άγνωστες πτυχές του βίου και του έργου του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Βασίλη Πολυδούρη παρουσίασε στο κοινό ο κ. Ιωάννης Νταβέλης, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για κορυφαία προσωπικότητα που δυστυχώς όμως η ελληνική πολιτεία δεν έχει τιμήσει τη μνήμη του και το σπουδαίο του έργο.
«Στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι γνωστός, όμως στην Αμερική ήταν διάσημος μουσικοσυνθέτης. Έγραψε τη μουσική γνωστών ταινιών, μεταξύ των οποίων «Κόναν ο Βάρβαρος», «Γαλάζια λίμνη» και «Εξολοθρευτής», «Σάρκα και αίμα», «Ρόμποκοπ», «Λάσι» και πολλές ακόμη. Μια από τις τελευταίες του ταινίες κυκλοφόρησε το 2004, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του εργαζόταν και στην τηλεόραση. Πέθανε το 2006 νικημένος από τον καρκίνο. Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, σεμνός, ντροπαλός που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα» είπε μεταξύ άλλων.
Ο Βαγγέλης Κολώνας μίλησε για τον Τζων Κασσαβέτη, τον Λαρισαίο σκηνοθέτη και ηθοποιό του Χόλιγουντ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Ο Τζων Κασσαβέτης είναι ο ιδρυτής του Αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου. Οι ταινίες του διεισδύουν βαθιά στην αμερικανική μεσοαστική τάξη. Αποκαλύπτουν τη χρεωκοπία του ζευγαριού, την αλλοτρίωση, την αυξανόμενη ένταση, την κόλαση της οικογένειας, τον ίλιγγο της μοναξιάς, την απογοήτευση από τον μύθο της επαγγελματικής καταξίωσης. Ήταν και είναι ένας μεγάλος δημιουργός, ο Τζων Κασσαβέτης ο Λαρισαίος».
Ακολούθησε η βράβευση του επίτιμου προέδρου του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας κ. Αθανάσιου Καρατόλια και η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μηνά. Το φεστιβάλ παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης, ο βουλευτής κ. Κ. Μπαργιώτας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Πινακάς, ο αντιδήμαρχος κ. Πάνος Σάπκας, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γ. Μιχαλόπουλος, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Φ. Καλοκαιρινού με την πρόεδρο του Συλλόγου του Λαογραφικού κ. Ε. Χατζοπούλου, ο πρόεδρος της ΙΣΚΛ κ. Μ. Μαγρίζος, ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ. Μ. Μανουάχ, ο πρόεδρος των δασκάλων κ. Δ. Παπαποστόλου, ο πρώην νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, άνθρωποι των επιστημών και των τεχνών
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το Φεστιβάλ συνεχίζεται και σήμερα με το εξής πρόγραμμα:
7μ.μ.- Στρογγυλό Τραπέζι – συζήτηση με θέμα «Μέρες Θεάτρου». Θα μιλήσουν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου κ. Κυριακή Σπανού, ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Στάικος, η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά και ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας.
- Θα προλογίσει ο Λαρισαίος ηθοποιός Βαγγέλης Κολώνας.
Το φεστιβάλ θα κλείσει με τη Μουσικοθεατρική παράσταση «Άδεια Ποδηλάτου». Στο πιάνο συνοδεύει ο Γεώργιος Κομπογιάννης. Θα βραβευθούν για την προσφορά τους στο θέατρο, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας και ο θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Στάικος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass