Κριτική ποιητικής συλλογής του Ιωάννη Χρ. Ζαρογιάννη

ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ - ΚΡΙΤΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΔΑΛΟΥ

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2019 16:08

Η 13η, στη σειρά, ποιητική συλλογή του ποιητή Γιάννη Ζαρογιάννη, στην 25ετή ποιητική του πορεία, με τίτλο «Στιγμές», περιέχει 27 ποιήματα, σε έκταση μιας σελίδας τα περισσότερα.

Ο ποιητής εμπνέεται από τη φύση, από τον έρωτα, από την καθημερινή ζωή κυρίως, με τις ποικίλες εκφάνσεις του καλού και του κακού, του ωραίου και του άσχημου. Εμπνέεται επίσης κι από την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιστορία. Αναφέρεται, ακόμη, και σε ευχάριστες στιγμές της προσωπικής του ζωής.

Με την ποίησή του, άλλοτε εκφράζει την επιδοκιμασία και τον θαυμασμό του στην προσωπικότητα και την προσφορά των άριστων ατόμων, και άλλοτε στέκεται με αποδοκιμασία, μαζί με ειρωνεία στα όρια του σαρκασμού, απέναντι σε αρρωστημένες νοοτροπίες και απαράδεκτες συμπεριφορές ατόμων και ομάδων.

Ζωντανεύει και εκφράζει παραστατικά ποικίλες όψεις της καθημερινότητας, της τόσο πεζής, ωστόσο υπαρκτής, υποφερτής και κάποτε ανυπόφορης, που μας αγγίζει άμεσα και επηρεάζει τη ζωή μας.

Πρόκειται για ποίηση απλή, και είναι χάρισμα να μπορεί κανείς να μιλάει απλά. Ακόμη πρόκειται για ποίηση αισθαντική, βαθιά φιλοσοφημένη, με λέξεις του κοινού, του καθημερινού λεξιλογίου, χωρίς καμία προσπάθεια εκζήτησης, και με ελάχιστες λόγιες λέξεις.

Τα ποιήματα της συλλογής αυτής είναι συνθεμένα σε ελεύθερο στίχο, με ανομοιόμορφες στροφές στον αριθμό των στίχων και των συλλαβών, πλην των δίστιχων, με εσωτερικό ρυθμό και σε ιαμβικό μέτρο, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο εμφανές και συνεπές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα 64 δίστιχα της συλλογής, όπου ο ποιητής, απορρίπτοντας καθετί το περιττό, με χάρη, άνεση και ιδιαίτερη δύναμη εκφράζει τις σκέψεις και τις ευαισθησίες του σε ομοιοκατάληκτους ισοσύλλαβους στίχους, συνεχίζοντας, με επιτυχία, μια μακρόχρονη παράδοση, κυρίως δημοτική. Αναφέρονται σε πλείστα όσα θέματα που αγγίζουν τον άνθρωπο του παρόντος.

Εξάλλου, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο ποιητής λειτουργεί γενικά ως καθολικός άνθρωπος και αυτό κάνει εδώ ο ποιητής Γ. Ζαρογιάννης.

 

Βασιλική Αστεριού Μάνδαλου

Φιλόλογος - λογοτέχνης, κριτικός Λογοτεχνίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass