Κάτω από τον πλάτανο αντάμωσαν οι Καρυώτες

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Δημοσίευση: 06 Αυγ 2019 16:16

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής αντάμωσαν οι Καρυώτες, στην πλατεία της Καρυάς Ολύμπου κάτω από τη δροσιά του υπεραιωνόβιου πλατάνου στο 14ο Καρυώτικο Αντάμωμα.

Το Αντάμωμα διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρυωτών Λάρισας και περιχώρων «Ζευς» σε συνεργασία με τα καταστήματα της πλατείας «Όλυμπος», «Το στέκι του Δία», και «οι θεοί τρελάθηκαν». Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαρία Τσιρώνη -Λαπούση καλωσόρισε τους εκατοντάδες επισκέπτες, η πλειονότητα των οποίων δεν ζει πια στο χωριό, μίλησε για τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια περιγράφοντας με γλαφυρότητα: «Ο μισεμός σαν Κουρσάρος χτύπησε την καμπάνα της εκκλησίας, χτύπησε τις πόρτες των σπιτιών και έταξε άλλες πολιτείες, άλλες χώρες και γρήγορους γυρισμούς και πήρε μαζί του άγουρα κορίτσια και αμούστακα αγόρια με της ανάγκης τα δεσμά στα χέρια και στα πόδια και αθώα όνειρα, μικρές ανεμώνες στη μανία του χιονιά. Λιάνεψαν τότε τα ποδαράκια της μάνας, βρυσούλες τα ματάκια της. Φεύγουν-φεύγουν τα παιδιά έλεγαν οι γέροι και είχε η φωνή τους όλους τους ήχους του πόνου της βελανιδιάς που πέφτει σακατεμένη από τον φονιά της…».

Στη συνέχεια η πρόεδρος κατέθεσε στους αρμόδιους την αγωνία της για το μέλλον του χωριού της που το βλέπει να ερημώνει και ζήτησε από τους συγχωριανούς της αυτοί, τα παιδιά τους αλλά και τα εγγόνια τους να έρχονται πάντα για διακοπές στο χωριό σε μία αναβάθμιση πολιτιστική και πολιτισμική στον γενέθλιο τόπο έτσι ώστε η Καρυά να μην πάψει ποτέ να υποδέχεται τα ξενιτεμένα παιδιά της.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος κ. Γιώργος Σακελλαρίδης και ο πρόεδρος των απανταχού αποδήμων Σκαμνιωτών κ. Δημήτρης Μαλάμης. Χορευτικά τμήματα της Σκαμνιάς με χοροδιδάσκαλο την Ελένη Φλίκα έκαναν αναπαράσταση του στολισμού της νύφης και του γαμπρού με τραγούδια της περιοχής και αναβίωσαν το έθιμο της «περπερούνας» και τα χελιδονίσματα. Ακολούθησε γλέντι με ζωντανή ορχήστρα που κράτησε μέχρι το χάραμα. Το Σάββατο έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού κ. Δημήτρη Ζυγούρη «Καρυά Ολύμπου» αναζητώντας τα ίχνη των ανθρώπων που έζησαν στο λεκανοπέδιο της Ζηλιάνας, στο σχολείο του χωριού.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Κώστας Σπανός εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» και ο φιλόλογος κ Νίκος Ζδάνης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος κ. Μαρία Τσιρώνη-Λαπούση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass