«Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» του Αλμπι από το ΘΕΑΜΑ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ TRT ΜΕ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2019 16:35

Τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του το 2016, ο Έντουαρντ Άλμπι παραχώρησε στο ΘΕΑΜΑ το πρώτο του έργο «Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» με μεγάλο ενδιαφέρον για το πρώτο αυτό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα με ανάπηρους και μη ανάπηρους ηθοποιούς.

Στο έργο, ο μεσοαστός Πήτερ και ο παρίας Τζέρυ που συγκρούονται για ένα παγκάκι στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης το 1958, εκφράζουν αντικρουόμενες όψεις της διάψευσης του Αμερικανικού Ονείρου μέσα από σχέσεις εξουσίας και έλλειψη επικοινωνίας με τεχνοτροπίες του ευρωπαϊκού Θεάτρου του Παραλόγου που ο βραβευμένος με τρία Πούλιτζερ Άλμπι εισήγαγε επηρεάζοντας το αμερικανικό θέατρο. Η παγκόσμια επιτυχία του «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» (1962) έδωσε μεγάλο προβάδισμα στον ρηξικέλευθο Άλμπι όπως και η κινηματογραφική του μεταφορά από τον Μάικ Νίκολς (1966), βραβευμένη με πέντε Όσκαρ (το ένα για την ερμηνεία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ). Το 1970, ο πρωταγωνιστής της ταινίας Ρίτσαρντ Μπάρτον και ο Χένρυ Φόντα προσπάθησαν να συνεργαστούν με τους Γουόρεν Μπίτι και Τζον Βόιτ για εκδοχή του έργου με τα αντρόγυνα παιγμένα από άνδρες αλλά ο Άλμπι αρνήθηκε. Τα δύο αυτά σκληρά, αριστουργηματικά και πιο εμβληματικά έργα του πολυγραφότατου Άλμπι έχουν μεταφερθεί και στην τηλεόραση σε πολλές χώρες. Την παράσταση, που θα μεταδοθεί με SDH υποτίτλους για κωφούς και βαρήκοους τηλεθεατές σήμερα στο TRT στις 7 μ.μ., σκηνοθέτησε ο ιδρυτής του ΘΕΑΜΑ Βασίλης Οικονόμου αναδεικνύοντας το πνεύμα του έργου με περισσότερα πρόσωπα του ζωολογικού κήπου της απάνθρωπης καθημερινότητας του Τζέρυ, τα οποία ερμήνευσαν ο ίδιος, η Χριστίνα Τούμπα, ο Γιώργος Ηλιάκης, η Μαρία Μουρελάτου, η Έφη Τούμπα, η Αιμιλιανή Αβραάμ και η Μαρίνα Μπεσίρη. Το παγκάκι «μετεγγράφηκε» σκηνικά στο αμαξίδιο που χρησιμοποιεί ο Πάνος Ζουρνατζίδης στη συγκλονιστική του ερμηνεία ως Πήτερ. Επίσης καθηλωτικά υποδύθηκε τον Τζέρυ ο Λαρισαίος Μιχάλης Ταμπούκας, που θεωρείται χαμαιλέοντας μεγάλης γκάμας ρόλων όπως σε σπουδαίες παραστάσεις του ΘΕΑΜΑ που ανέβηκαν και στο ΔΩΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass