Το Λαογραφικό γιορτάζει την Επανάσταση του ’21

ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΤΕΛΕΤΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2019 22:04

Του απεσταλμένου της «Ε»
Θανάση Αραμπατζή

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου στην Παλαιά Βουλή των Αθηνών πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η τελετή παρουσίασης των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που φέρουν τον τίτλο ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ. Στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής βρέθηκαν εκπρόσωποι μουσείων, φορέων και συλλόγων που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για τα διακοσάχρονα της σύστασης του νεοελληνικού κράτους, της γέννησης δηλαδή της σύγχρονης Ελλάδας.

Στις εκδηλώσεις παρόν θα είναι και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε μια τεράστια τιμή τόσο για το ίδιο το Μουσείο όσο και για την ίδια την πόλη της Λάρισας, με δεδομένο ότι στις επετειακές εκδηλώσεις θα συμμετέχουν μόλις δέκα πόλεις της χώρας. Στη συμμετοχή του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, του δεύτερου μεγαλύτερου Μουσείου του είδους του στην Ελλάδα, αντανακλάται η πολυσήμαντη και πολυσχιδής λειτουργία του Μουσείου αλλά και η σκληρή δουλειά των ανθρώπων του για να κρατούν το επίπεδο του Μουσείου σταθερά υψηλό και να ανταποκρίνονται στην παρακαταθήκη που κληροδότησε το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη. Η διευθύντριά του κ. Φανή Καλοκαιρινού που μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου κ. Εύη Παπαχατζοπούλου εκπροσώπησαν το Μουσείο χθες στην Αθήνα, τόνισε στην «Ε» ότι «Αποτελεί μεγάλη τιμή το γεγονός ότι το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας επελέγη από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο να είναι μεταξύ των δέκα μόνο στη χώρα που θα συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Αλλωστε το 1821 αποτελεί την αρχή της μετάβασης από την παράδοση στην αστικοποίηση, καθώς η αποχώρηση των Οθωμανών σηματοδοτεί τη σταδιακή αποδόμηση του παραδοσιακού πολιτισμού. Αυτό ακριβώς αντανακλάται και στη μόνιμη έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου».
Οι επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τον Μάρτιο του 2021 με τη μεγάλη επετειακή έκθεση για τον Αγώνα του 1821 Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα τμήματα της έκθεσης θα ταξιδέψουν σε δέκα μουσεία και πολιτιστικούς φορείς της περιφέρειας, ενώ μια ειδικά σχεδιασμένη πλωτή έκθεση για τον Ναυτικό Αγώνα θα διαπλεύσει με ιστιοφόρο το Αιγαίο.
Όπως τόνισαν στη χθεσινή εκδήλωση οι διοργανωτές «Ο τίτλος ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21 εμπεριέχει την οικεία σε όλους φράση Επανάσταση του 1821. Στόχος του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου και των εν γένει εκδηλώσεων είναι να ενθαρρύνουν τον αναστοχασμό, τον διάλογο και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, επανασυστήνοντας στο σημερινό κοινό τα κειμήλια των συλλογών του. Ο τίτλος αποτελεί και μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους να συζητήσουμε τις ιδέες, τις αιτίες, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα αποτελέσματα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μέσα από τη σύγκρουση, τη ζύμωση και τη σύνθεση ποικιλόμορφων συστατικών στοιχείων από διαφορετικές αφετηρίες και παραδόσεις».
Ο κύριος ομιλητής της χθεσινής ημέρας, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, μέλος της εποπτεύουσας το πρόγραμμα Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Θάνος Βερέμης τόνισε ότι «Θέλουμε στις εκδηλώσεις να δούμε κάτι που να εξηγεί-να προσδιορίζει τη δική μας ύπαρξη. Η ιστορία αλλάζει γιατί αλλάζει η εποχή που την επισκέπτεται… Πριν από εκατό χρόνια που ήταν η εκατονταετηρίδα ήταν διαφορετικές οι προσδοκίες των Ελλήνων από το ’21, άλλα έψαχναν και άλλα ψάχνουμε εμείς. Και το ενδιαφέρον είναι να δούμε τι θα βρούμε που να εξηγεί τη δική μας ύπαρξη, τις δικές μας ανησυχίες, τη δικιά μας κοινωνία. …Περιμένουμε από το ’21 να μας ξαναφέρει στη δικιά μας πραγματικότητα, τι έμεινε από τότε, τι συμβαίνει στο σήμερα. Αν όμως δεν καταλάβουμε πώς αντιμετωπίζει κάθε εποχή την Ελληνική Επανάσταση, αν δεν αναστοχαστούμε με άξονα και βάση αυτή, δεν θα καταλάβουμε τον εαυτό μας ποτέ».
*Εκτός από το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας συμμετέχουν στην Αλεξανδρούπολη το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στη Θεσσαλονίκη το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, στη Βέροια η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου, στο Μεσολόγγι η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στο Γαλαξίδι το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, στο Ναύπλιο το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξ. Σούτσου, και στα Χανιά το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Επίσης, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στα Ιωάννινα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και στη Δημητσάνα στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass