Χορωδιακή πανδαισία στο Δημοτικό Ωδείο

* ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ 25ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 7 ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ *ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ «ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΟΥΗΛ»

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2019 22:00

Το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας κατέκλυσαν χθες το βράδυ οι Λαρισαίοι φιλόμουσοι για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες της πρώτης ημέρας του 25ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Λάρισας που φέτος φέρει τον τίτλο «Παναγιώτης Παπαθανασίου».

Η Λάρισα στο φετινό φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του ανθρώπου που με την πολυετή χορωδιακή δράση του συνέβαλε τα μέγιστα στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης και οδήγησε τον Μουσικό Σύλλογο Λάρισας σε σημαντικές συνεργασίες με τους μεγάλους μας συνθέτες, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και άλλους. Ο ίδιος άλλωστε, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Λάρισας, το 1981.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη συμβολή του Παναγιώτη Παπαθανασίου στη διάδοση και εξέλιξη της χορωδιακής μουσικής στη Λάρισα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Σε αυτόν οφείλουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Λάρισα έχει να επιδείξει μια μακρά και σπουδαία παράδοση στη χορωδιακή μουσική, μια παράδοση που συνεχίζεται με αξιώσεις.

Γι’ αυτούς τους λόγους, νιώθουμε την υποχρέωση να συμβάλλουμε τα μέγιστα, ώστε αυτός ο θεσμός να συνεχίσει με ανοδική πορεία και να καταξιωθεί ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Μέσα από τέτοιες διοργανώσεις καταδεικνύεται η σημασία του ρόλου που διαδραματίζει η μουσική στη ζωή μας, με την ικανότητά της να διεισδύει στα τρίσβαθα της ψυχής μας και να την κάνει δεκτική στην ευπρέπεια και την ομορφιά. Ο Παναγιώτης Παπαθανασίου θα είναι πάντα μαζί μας, η μνήμη του θα παραμένει ζωντανή και θα εμπνέει την πόλη μας να συνεχίζει με επιτυχία το λαμπρό μουσικό ταξίδι της».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η διεθνούς φήμης σοπράνο και κόρη του αείμνηστου Π. Παπαθανασίου, Μυρτώ Παπαθανασίου που συνδέθηκε τηλεφωνικά με την αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου μιας και οι υποχρεώσεις της στο Λονδίνο δεν της επέτρεψαν να παρευρεθεί. «Η ψυχή μου βρίσκεται μαζί σας» είπε συγκινημένη και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη στήριξη της δημοτικής αρχής στη διοργάνωση του φεστιβάλ, μίλησε για τον πατέρα της και εξέφρασε την επιθυμία της το επόμενο Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί στο ΟΥΗΛ και δεσμεύτηκε να είναι και η ίδια εκεί.

Ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας κ. Απόστολος Δήμου ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Δήμο Λαρισαίων για τη στήριξή του και αναφέρθηκε στα χορωδιακά σύνολα που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ. Την έναρξη κήρυξε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης που σημείωσε ότι το φεστιβάλ μπαίνει σε νέες ράγες αναβάθμισης και δήλωσε ότι στόχος είναι στο επόμενο που θα γίνει σε δύο χρόνια να είναι έτοιμο το ΟΥΗΛ ώστε να φιλοξενηθεί εκεί. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Παναγιώτη Παπαθανασίου, που -όπως είπε- έβαλε τη σφραγίδα του στα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρισας και συνέβαλλε τα μέγιστα στη διάδοση του χορωδιακού τραγουδιού.

Χθες πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ το κοινό απόλαυσε ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα από την ανδρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου, τη Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ και τη χορωδία Örebro Chamber Coir την οποία διεύθυνε ο μαέστρος Fred Sjoberg μια σημαντική προσωπικότητα της μουσικής και του χορωδιακού τραγουδιού. Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους χορωδούς και ανανέωσε το ραντεβού για σήμερα. Το Φεστιβάλ ξεκινά σήμερα στις 11.30 το πρωί με την εμφάνιση των Rosarte Children & Youth Choir, της Μικτής Χορωδίας Δ.Ω.Λ., και της INDONNATION. Το βράδυ στις 8μ.μ. θα εμφανιστούν η χορωδία Ιονίου Πανεπιστημίου και η Örebro Chamber Coir που θα παρουσιάσει κλασικές συνθέσεις.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass