«Εκανε έργο τον λόγο του Ευαγγελίου»

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2019 16:00

Αφιερωμένο σε μια φωτισμένη μορφή του έθνους, που έδρασε στα ζοφερά χρόνια της τουρκοκρατίας με τραγική κατάληξη, είναι το πρώτο -διήμερο- συνέδριο που διοργάνωσε η Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.).

Ο λόγος για τον Κοσμά τον Αιτωλό που φέτος συμπληρώνονται 240 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό του, με θέμα του συνεδρίου να είναι «Κοσμάς ο Αιτωλός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας». Το συνέδριο άνοιξαν και εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων που ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας), ο Δήμος Λαρισαίων, η Ιερά Μητρόπολις Λαρίσης και Τυρνάβου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Το συνέδριο χαιρέτισε πρώτος ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη σεβασμιότατου Ιερώνυμου και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του, κ. Σωτήρης Μπαλατσούκας που ανέφερε ότι «Σημαντική χρονική περίοδο για τη συγκρότηση εθνικής συνείδησης του νεότερου Ελληνισμού ο 18ος αιώνας, μπαίνουν οι στέρεες βάσεις, υπάρχει πνευματική αναγέννηση προκειμένου ο ελληνισμός να αποκτήσει ταυτότητα. Κι αυτή η κίνηση είναι στο αποκορύφωμά της λίγο πριν τον απελευθερωτικό αγώνα. Σ' αυτό συνέβαλαν μεγάλες προσωπικότητες, επιφανείς άνδρες της εποχής. Ενας εξ αυτών με καταλυτικής σημασίας περισπούδαστο έργο είναι και ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Πατροκοσμάς ως τον αποκαλούν. …Βασικός κορμός της διδασκαλίας του ήταν ο αγώνας του κατά του εξισλαμισμού και η διατήρηση των αρχών και των δογμάτων της πίστεώς μας». Επόμενος ομιλητής ο εκπρόσωπος του δημάρχου, αντιδήμαρχος Σωτήρης Βούλγαρης που σημείωσε ότι «Η μεγάλη προσωπικότητα του Κοσμά του Αιτωλού συνέδεσε την εκκλησία και την παιδαγωγική. Μετέφερε τον λόγο του Ευαγγελίου κάνοντάς το έργο και πνεύμα παιδαγωγικής αξίας. Ο λόγος του “ανοίγουμε ένα σχολείο κλείνουμε μία φυλακή” επίκαιρος και σήμερα με την εμμονή του για άνοιγμα σχολείων ίσως του κόστισε και τη ζωή του». Ο πρόεδρος της (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.) κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης, αφού ευχαρίστησε συνδιοργανωτές και παρευρεθέντες, ανέφερε ότι «Το συνέδριο που οργανώνει η εταιρεία μας με την εμβληματική μορφή του Κοσμά του Αιτωλού είναι το 1ο, ευελπιστώ να συνεχίσουμε κάνοντας κι άλλα συνέδρια στο εγγύς μέλλον κι αυτό θα το πετύχουμε αν έχουμε την αρωγή όλων, όπως την έχουμε σ' αυτό το συνέδριο». Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, τόνισε ότι «Ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός μία φωτισμένη μορφή της εκκλησίας, ένας ιεραπόστολος του Χριστού αλλά και του έθνους, ο οποίος διήλθε απ' όλη την ελληνική επικράτεια τουλάχιστον 4 με 5 φορές, ίδρυσε δεκάδες σχολεία, εκατοντάδες εκκλησίες και μίλησε σε χιλιάδες ανθρώπους. Μια μεγάλη μορφή που ακόμη και σήμερα οι διδαχές και οι προφητείες του είναι επίκαιρες με τις τελευταίες να επαληθεύονται». Τέλος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εικόνα του Πατροκοσμά του Αιτωλού του 1824 που «ανήκει» στον ιερό ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, η οποία συντηρήθηκε στα εργαστήρια του Διαχρονικού Μουσείου και χθες κοσμούσε την αίθουσα του Συνεδρίου.

Οι χθεσινές πρώτες εισηγήσεις στο συνέδριο ήταν του Μιχαήλ Τρίτου για «Το μεγαλείο της προσωπικότητας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» και του Θεόδωρου Νημά για τις «Μαρτυρίες και παραδόσεις για το πέρασμα του Κοσμά του Αιτωλού από την περιοχή Τρικάλων». Σήμερα το συνέδριο θα αρχίσει από τις 10 το πρωί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass