ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ

Την υποψηφιότητα της Λάρισας στηρίζει η Σκαμνιά

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2015 8:59

 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Mε τη συμπαράσταση, η ιστορική Συκαμινέα, η καμένη από τους Γερμανούς ναζιστές Σκαμνιά του Ολύμπου με μια εκδήλωση αφιερωμένη στη νεολαία, έδωσε συμβολικά την δική της παρουσία στην προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων, ώστε η Λάρισα, κάτω από τον μυθικό Όλυμπο να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη γραφική Συκαμινέα, τη νέα Σκαμνιά Ολύμπου, στο πρώτο Αντάμωμα Νεολαίας του χωριού, των καταγόμενων, αλλά και φίλων της Σκαμνιάς.

Το Δ.Σ. του συλλόγου, διά μέσω του προέδρου του κ. Δημήτρη Κοντοκώστα, αφιέρωσε την εκδήλωση στη προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήμος Λαρισαίων για τη διεκδίκηση της πόλης της Λάρισας, η οποία βρίσκεται στη σκιά του Ολύμπου, ως Υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδρομή Λάρισας – Αμπελώνα – Ροδιάς - Σκαμνιάς είναι η πιο σύντομη διαδρομή χρονικά 45 λεπτά και χιλιομετρικά 43 χιλιόμετρα για το μυθικό βουνό του Ολύμπου από την πόλη της Λάρισας και ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με νεανικό πρόγραμμα και ζωντανή ορχήστρα. Στην εκδήλωση συμμετείχε και συγκρότημα του συλλόγου με νεαρούς χορευτές και χορεύτριες όπου με τις οδηγίες της καταξιωμένης χοροδιδασκάλου, με σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του Αμπελώνα αλλά και ευρύτερα κ. Ελένη Φλίκα, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και μαζί με τη νεολαία της Σκαμνιάς και επισκέπτες συνέχισαν το χορό και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Η επιτυχημένη αυτή προσπάθεια του συλλόγου των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος», ήδη από την πρώτη χρονιά είναι πλέον θεσμός.

Αναλυτικότερα, διοργανώθηκε τουρνουά τάβλι όπου ο νικητής κέρδισε ένα δώρο προσφορά του συλλόγου.

Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΣΚΑΜΝΙΑ

Επίσης πραγματοποιήθηκε πεζοπορία από τη ράχη Γκοβάνη για την Παλιά Σκαμνιά. Το ξεκίνημα έγινε από την πλατεία της Συκαμινέας και με αυτοκίνητα από τη ράχη Γκοβάνη, σε ύψος 1159 μέτρα με τα πόδια. Η ξενάγηση των συμμετεχόντων έγινε από τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας της Σκαμνιάς κ. Αντώνιο Λυτριάνη και από το μέλος του συλλόγου Ιωάννη Α. Αγοραστό, Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής του Α.Π.Θ.

Η ξενάγηση περιλάμβανε αναφορά στην ιστορική και μαρτυρική παλιά Σκαμνιά όπως ήταν πριν την καταστροφή και την ισοπέδωση του χωριού από τους Γερμανούς όπου το 1943 βομβάρδισε και τελικά έκαψε ολοσχερώς ο στρατός των Γερμανών, ως αντίποινα στην αντίσταση των ανυπότακτων Σκαμνιωτών και των κατοίκων της παρολύμπιας περιοχής στα σχέδια των Γερμανών να υποδουλώσουν τη χώρα μας.

Τελικός προορισμός ήταν η εκκλησιά της Αγίας Τριάδας με χρονολογία ανέγερσης από το 1520,το μοναδικό κτίσμα που έμεινε στη παλιά Σκαμνιά.

Στη συνέχεια, στο χώρο του δημοτικού σχολείου της Σκαμνιάς με μεγάλη μετοχή των νέων έγινε αγώνας μπάσκετ και διαγωνισμός πέναλτι στο γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου 5x5 αντίστοιχα.

Οι αγωνιζόμενοι κέρδισαν συμβολικά πλούσια δώρα προσφοράς του συλλόγου μετά από κλήρωση.

Όλα τα δώρα απονεμήθηκαν κατά την έναρξη της εκδήλωσης του ανταμώματος Νεολαίας στην πλατεία της Συκαμινέας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass