Η ιστορία και εξέλιξη της παραδοσιακής τυποβαφικής

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΑΝΗΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2019 15:58

Στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (οδός Γ. Γουργιώτη-πάροδος οδού Φαρσάλων) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Χρωματίζοντας παραδοσιακά σταμπωτά. Από τις συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας».

Τα κείμενα-επιμέλεια είναι της  διευθύντριας του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αρχαιολόγου-, λαογράφου κ. Φανής Καλοκαιρινού. Η παρουσίαση θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ανδρέας Γιαννούτσος - εκπαιδευτικός εικαστικός, Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση - υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Νίκος Μπακογιάννης - ιδρυτής και Υπεύθυνος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων. Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Περσεφόνη Γιαννούλη, επίκουρος καθηγήτρια Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος του Συλλόγου του μουσείου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τα Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση με έργα των μαθητών από τα Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη. Οι μαθητές του σχολείου δούλεψαν με τους εκπαιδευτικούς τους πάνω στο βιβλίο και εμπνεύστηκαν από τα παραδοσιακά σταμπωτά που παρουσιάζονται σε αυτό. Φιλοτέχνησαν εικαστικά έργα εξελίσσοντας την παραδοσιακή τεχνική. Κατά την παρουσίαση, θα λειτουργεί εργαστήριο παραδοσιακής τυποβαφικής δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκομένους να προσεγγίσουν βιωματικά την τεχνική.

Λίγα λόγια για την έκδοση

Πρόκειται για μια έκδοση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των ενεργειών του ΛΙΜΛ για τη διάδοση και αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής της τυποβαφικής.

Το βιβλίο περιέχει αποχρωματισμένα σχέδια παραδοσιακών σταμπωτών από τις συλλογές του ΛΙΜΛ και κείμενα με πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής τυποβαφικής. Επίσης, λεπτομέρειες για τη διαδικασία της τεχνικής.

Το βιβλίο με λαογραφικό–ιστορικό περιεχόμενο είναι προϊόν συστηματικής αναζήτησης συγκεκριμένων τύπων σταμπωτών, το οποίο παραδίδεται στο κοινό με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση της κ. Φανής Καλοκαιρινού. Μελέτη, η οποία συνεπάγεται έρευνα και συγκρίσεις με ευρύτερες συναφείς ομάδες που ακολούθησαν παράλληλες διαδρομές, ώστε να ενημερώσει για τη συγκεκριμένη παραδοσιακή τεχνική, να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους και να ψυχαγωγήσει με έναν εναλλακτικό τρόπο, όπως προκύπτει μέσα από τις δράσεις ενός σύγχρονου μουσείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass