Η μουσική του αύριο στη Λάρισα

Μέσω του Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Σύνθεσης «outHEAR New Music Week»

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2019 17:01

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Σύνθεσης outHEAR New Music Week 2019 έκλεισε για δεύτερη φορά τον κύκλο του φιλοξενώντας κορυφαία μουσικά σύνολα, πανεπιστημιακούς καθηγητές και ταλαντούχους νέους συνθέτες.

Μια πρωτοβουλία του Χρήστου Λενούτσου και μια διοργάνωση που ξεπέρασε το πλαίσιο μιας απλής παρουσίασης και έφερε τη Λάρισα και το Δημοτικό Ωδείο στο διεθνές μουσικό προσκήνιο. Νέοι συνθέτες από όλο τον κόσμο, από τον Καναδά μέχρι την Ιαπωνία βρέθηκαν στην πόλη μας, μετατρέποντας το Ωδείο μας σε λίκνο του σύγχρονου πολιτισμού.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το outHEAR New Music Week ξεχωριστό;

Το πρώτο και κύριο είναι ότι αφορά έναν τομέα τέχνης που παρουσιάζει τη δημιουργία του σήμερα. Σήμερα οι συνθέτες γράφουν μουσική που μπορεί να περιλαμβάνει οποιονδήποτε ήχο προκειμένου να αποδώσουν το νόημα της ιδέας τους. Πολλές φορές δεν είναι καν μουσική αλλά σύμπλεγμα ήχων με οποιοδήποτε μέσο. Πίσω, όμως, από όλο αυτό κρύβεται η απεικόνιση της σύγχρονης πραγματικότητας χωρίς ωραιοποίηση και συμβιβασμούς. Μια πραγματικότητα που τα ακούσματά της οδηγούν στην εκπαίδευση, καθότι η επαφή σπουδαστών μουσικής με τη νέα μουσική και μάλιστα με ειδήμονες του είδους ανοίγει ορίζοντες και δημιουργεί νέες προϋποθέσεις στη μουσική τους δράση. Είναι ένας καινούριος κόσμος της μουσικής που ταξιδεύει σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κέντρα. Είναι ένα μουσικό ταξίδι στο σήμερα που οδηγεί στη μουσική του αύριο.

Είναι αξιοθαύμαστο να μπαίνει κανείς στους χώρους του Ωδείου μιας περιφερειακής πόλης και να παρατηρεί ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Συμπυκνωμένες δράσεις με διαλέξεις, σεμινάρια, μαθήματα, συναυλίες που συνήθως γίνονται σε μεγάλες θερινές ακαδημίες.

Και όλα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σπουδαιότητα όταν παρατηρεί κανείς τους συντελεστές αυτής της διοργάνωσης: Klangforum Wien στη Λάρισα. Ακούγεται απλό, αλλά καθόλου αυτονόητο ότι το σημαντικότερο μουσικό σύνολο του κόσμου, με διετή προγραμματισμό στις δράσεις του από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκιο βρέθηκε για δέκα μέρες στη Λάρισα, μελέτησε στους χώρους του Ωδείου, πήρε μέρος σε συναυλίες, δίδαξε στους μαθητές μας.

Το Klangforum Wien έχει εντάξει το “outHEAR New Music Week" στον βασικό προγραμματισμό του και θα είναι κοντά μας σε όλες τις μελλοντικές διοργανώσεις του φεστιβάλ.

Οι εξέχοντες συνθέτες - καθηγητές και καλλιτεχνικοί διευθυντές του φεστιβάλ Δημήτρης Παπαγεωργίου, ΑΠΘ και Ορέστης Τουφεκτσής, Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Γκρατς, καθώς και οι φιλοξενούμενοι Klaus Lang, Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Γκρατς και Παναγιώτης Ανδρέογλου, καταξιωμένος σολίστ του ακορντεόν, έδωσαν την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες και ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν εργαστήρια σύνθεσης, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ανάπτυξη μακροχρόνιων προσωπικών σχέσεων. Γιατί μια τέτοια διοργάνωση βασίζεται στη διαχρονικότητα, στη δημιουργία συνεργασίας και προοπτικών.

Στο Ωδείο και στην πόλη μας ανοίγουν νέοι ορίζοντες. Το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς Αυστρίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Υποστηρίζει αυτή τη διοργάνωση θέτοντας βάσεις για μια σταθερή συνεργασία με το Ωδείο μας. Το ίδιο συμβαίνει και με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Μπορεί ο τομέας να αφορά στη σύγχρονη σύνθεση, αλλά όταν δημιουργείται μια τέτοια σχέση συνεργασίας, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης σε όλες τις σχολές. Με απλά λόγια ανοίγουν δίαυλοι συνεργασίας για τους ταλαντούχους σπουδαστές της πόλης μας σύμφωνα με το αντικείμενο ενασχόλησής τους.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας Αθηνών.

Το “outHEAR New Music Week” είναι ένα πραγματικό επίτευγμα, το οποίο όμως δε θα είχε δυνατότητα να δημιουργηθεί εάν δεν υπήρχε η στήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Η Αυστριακή Πρεσβεία Αθηνών χαιρετίζει την πρωτοπορία της Αντιδημαρχίας επικροτώντας με θαυμασμό τη δημιουργία μιας τέτοιας διοργάνωσης στην περιφέρεια που στηρίζει την εξωστρέφεια, την εκπαίδευση και τοποθετεί τη Λάρισα στο επίκεντρο της μουσικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass