Γειτονιά ενσυναίσθησης στο Λαογραφικό

ΠΑΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2020 16:04

Μια διαφορετική «γειτονιά» έχει στηθεί στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας… Η γειτονιά αυτή ορίζεται από τις οδούς Ενσυναίσθησης, Διαφορετικότητας, Αλληλεγγύης και Κατανόησης και κάτοικοί της είναι μαθητές τάξεων Α’ και Β’ Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας.

Μάλιστα η γειτονιά αυτή είναι η πρώτη του είδους της που «χτίζεται» στην Ελλάδα, ενώ «αρχιτέκτονές» της είναι το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας και το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ANIMUS». Στο Λαογραφικό Μουσείο λοιπόν πραγματοποιείτο μέχρι πρότινος και πριν ενσκήψει ο κορονοϊός (και θα συνεχιστεί όταν τελειώσει η περιπέτεια) το πρότυπο εκπαιδευτικό βιωματικού προγράμματος «ANIMUS ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Παίζω και μαθαίνω για τη διαφορετικότητα». Τα παιδιά περιηγούνται στην περιοδική έκθεση του Μουσείου με παιδικό αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ υπερβαίνουν φυσικά εμπόδια και προσπαθούν να προσεγγίσουν αντικείμενα υπερνικώντας τις δυσκολίες. Με γυαλιά μειωμένης όρασης προσπαθούν να διαβάσουν υπομνηματισμό του μουσείου, με την αφή τους (αφού έχουν τα μάτια κλειστά) «βλέπουν» μουσειακά αντικείμενα, ενώ εξοικειώνονται με την κίνηση με λευκό μπαστούνι και την ανάγνωση της γραφής braille. Οι μαθητές παράλληλα έρχονται σε επαφή με τις αρχές της υγιεινής διατροφής μέσα από παραδοσιακές συνταγές.

Η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού μιλώντας για το πρόγραμμα στην «Ε» τόνισε ότι «Είναι μια πρωτότυπη συνεργασία ενός μουσείου και ενός κέντρου αποκατάστασης, γίνεται δε πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο, αφού δεν έχει ξαναγίνει παρόμοια δράση. Εκπαιδεύουμε και ευαισθητοποιούμε μαθητές απέναντι στη διαφορετικότητα και πιο συγκεκριμένα στην αναπηρία. Το Λαογραφικό εκπαιδεύει και περνάει το μήνυμα της ισότιμης συμμετοχής όλων στα πολιτιστικά δρώμενα». Στην ερώτηση της «Ε» πώς αντιμετωπίζουν οι μαθητές το συγκεκριμένο "μάθημα" η κ. Καλοκαιρινού σημειώνει ότι «Τους αρέσει πάρα πολύ... Τους αρέσει πάρα πολύ που μπαίνουν στη θέση συμμαθητών τους με αναπηρία. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τούς "περνάμε" κάποια στοιχεία σχετικά με τη θέληση, την προσπάθεια, την αποδοχή, της αλληλεγγύη, τη βοήθεια και τη διαφορετικότητα», για να τη ρωτήσουμε στη συνέχεια αν μαθαίνουν παίζοντας. «Πάγια πρακτική του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας στα διάφορα προγράμματά μας είναι να επενδύουμε και να καλλιεργούμε τη βιωματική μάθηση, διότι είναι και ο πιο πρόσφορος τρόπος να "μιλήσουμε" γι' αυτά τα θέματα σε παιδιά αυτής της ηλικίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Καλοκαιρινού.

Η υπεύθυνη Τμήματος Ψυχολογικής Υποστήριξης Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS κ. Ειρήνη Κουκουράβα από την πλευρά της θα σημειώσει ότι «Το πρόγραμμα βασίζεται στο βιβλίο “Η Γειτονιά μας”, μια δημιουργική συνεργασία της Λένας Χαϊδούτη-επιμέλεια και του Γιώργου Στεργιούλα-εικονογράφηση με τον Όμιλο ANIMUS. Αποτελεί πράξη εταιρικής αλλά και προσωπικής μας ευθύνης απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους με αναπηρία, που μαζί καθημερινά δίνουμε έναν δύσκολο αγώνα να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας μέσω της υλοποίησης εκπαιδευτικών δράσεων. Επενδύουμε στο μέλλον, στα παιδιά, τα οποία καθημερινά συμμετέχοντας στο πρόγραμμα μάς αποδεικνύουν ότι ο φόβος για το «διαφορετικό» ανήκει μόνο στους μεγάλους. Μέσα από την επαφή, το παιχνίδι και την εξοικείωση με την αναπηρία, τους δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους πρώτες κοινωνικές αναπαραστάσεις» θα σημειώσει χαρακτηριστικά στην «Ε» η κ. Ειρήνη Κουκουράβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τα προφανή οφέλη της συγκεκριμένης δράσης, που τα παιδιά «μπαίνουν στα παπούτσια» ατόμων με κινητικές, οπτικές ή άλλες δυσκολίες, μελέτες έχουν αποδείξει ότι δραστηριότητες και θεάματα, που φέρνουν στην επιφάνεια τα συναισθήματα, καλλιεργούν τη δημιουργικότητα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ενώ το σχολείο καλλιεργεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για τη λογική, την αναλυτική σκέψη και τις επιστήμες, το δεξί, που έχει την ευθύνη για τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τα συναισθήματα, την καλλιτεχνική έκφραση, ατροφεί. Τα μουσεία και τέτοιες δράσεις ανοίγουν στα παιδιά τον δρόμο για έναν μαγικό κόσμο, για μια νέα πραγματικότητα, την ύπαρξη της οποίας δεν είχαν καν φανταστεί. Εκτός του ότι διευρύνουν τις γνώσεις και καλλιεργούν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, διδάσκουν στα παιδιά ηθικές αξίες, σφυρηλατούν συνειδήσεις, τους μαθαίνουν τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό, την ευγένεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass