Μουσική γέφυρα Ιταλίας - Ελλάδας

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΖΑΖ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2020 11:30

Ένας νέος, καινοτόμος, πολιτιστικός θεσμός γεννιέται εν μέσω των νέων συνθηκών, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν για τις συναυλίες και τις συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρους. Το Μέγαρο Μουσικής

Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζουν το Levante Jazz Festival-A music bridge between Italy and Greece (Φεστιβάλ Τζαζ της Ανατολικής Μεσογείου-Μια μουσική γέφυρα μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας). Σε μια διαδικτυακή διοργάνωση, δέκα μουσικά σχήματα -πέντε από την Ελλάδα και πέντε από την Ιταλία- θα παρουσιάσουν τα καλύτερα κομμάτια από το τζαζ ρεπερτόριό τους.
Οι online μεταδόσεις θα γίνουν αύριο 21, στις 23, 25, 27 και 29 Ιουνίου στο κανάλι του ΟΜΜΘ στο youtube και στις 5/7, 19/7, 2/8, 16/8, 30/8 μέχρι τις 10/9/2020 στη δίγλωσση ιστοσελίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας (https://iicateneonline.gr/). Οι συναυλίες μαγνητοσκοπήθηκαν στις δύο χώρες, σε σημαντικά ιστορικά μνημεία στο Μπάρι και στη Θεσσαλονίκη και συνοδεύονται από έναν πρωτοποριακό συνδυασμό βιντεοπροβολών. Η σύζευξη της μουσικής με τις προβολές video art γίνεται σε συνεργασία με το Eye’s Walk Digital festival, ένα καινοτόμο φεστιβάλ για την τέχνη στον δημόσιο χώρο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, το οποίο μάλιστα συνδιοργανώνει με τη Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης του Μπάρι το Οnline Video Art Festival Italy-Greece: RestArt project. Το Levante Jazz Festival αποτελεί μέρος του προγράμματος “Italian Online Summer Fest” του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, με πλήθος δράσεων αφιερωμένων στη μουσική, στον κινηματογράφο, στη μαγειρική και στη σύγχρονη τέχνη, που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οι μεταδόσεις ξεκινούν αύριο 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, και θα αναδείξουν διάφορα στιλ του παγκόσμιου μουσικού ιδιώματος της τζαζ, όπως bossa nova, gypsy, gyspy swing ή φωνητικές a capella διασκευές. Συγκεκριμένα αύριο θα εμφανιστούν το ιταλικό φωνητικό σύνολο Mezzotono και το Contradition Ensemble από την Ελλάδα. Οι βιντεοσκοπήσεις έγιναν σε δύο εμβληματικά μνημεία: την εκκλησία Santa Teresa dei Maschi στην παλιά πόλη του Μπάρι και το Βυζαντινό Λουτρό που βρίσκεται στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.
Στις 23 Ιουνίου το Mario Rosini Trio θα παρουσιάσει μερικά κλασικά κομμάτια του ιταλικού πενταγράμμου, ενώ οι Εύη Σιαμαντά και Σπύρος Ρασσιάς θα προσφέρουν ένα πρόγραμμα με πολύ γνωστές σύγχρονες και κλασικές επιτυχίες.
Στις 25 Ιουνίου δύο μικρά σχήματα από τις δύο χώρες, με καταξιωμένους μουσικούς και πρωταγωνιστικό τον ρόλο της φωνής, πραγματοποιούν ένα αφιέρωμα στην bossa nova, με τραγούδια χωρίς σύνορα στην πιο αυθεντική παράδοση του είδους. Συμμετέχουν οι Francesca Leone e Guido Leone Quartet (Ιταλία) και οι Βίκη Αλμαζίδου-Γρηγόρης Σημαδόπουλος-Δημήτρης Γουμπερίτσης-Ευθύμης Τσακίρης-Χρήστος Γερμένογλου (Ελλάδα).
Ο πολυβραβευμένος πιανίστας και τραγουδιστής Larry Franco μαζί με το κουαρτέτο του θα ταξιδέψουν το κοινό στο ιταλικό swing των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ η Duende jazz orchestra με την Ελιόνα Σινιόρη θα παρουσιάσουν τζαζ μελωδίες και ερμηνείες στις 27 Ιουνίου.
Το πρόγραμμα της 29ης Ιουνίου περιλαμβάνει πολύ ρυθμό από δύο εξαιρετικά σχήματα gypsy swing μουσικής, με έναν από τους πιο αγαπημένους Ιταλούς τζαζ τραγουδιστές στον κόσμο, τον Fabio Lepore και πολλή κινηματογραφική μουσική. Μαζί του οι Salvatore Russo Gypsy Jazz Trio, ενώ από άλλη πλευρά η The Speakeasies, Swing Band!, μια από τις καλύτερες swing μπάντες της Ελλάδας, θα παίξει δικά της κομμάτια, αλλά και διαχρονικά τραγούδια του Μανώλη Χιώτη, του Nino Rota και του Renato Carosone.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass