Π. Σάπκας: Η ποίηση είναι η φωνή της συνείδησής μας

Η ΛΑΡΙΣΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ 8ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ 28/9 ΕΩΣ 8/10

Δημοσίευση: 26 Σεπ 2020 11:58

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να κράτησε το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης μακριά από την προκαθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του (που κάθε χρόνο συμπίπτει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις αρχές Μαρτίου), δεν κατάφερε ωστόσο να

το κρατήσει μακριά από την ποιητική δημιουργία, τη φιλοσοφία και τον προσανατολισμό του, που ήταν και παραμένει, η διαρκής και δημόσια επικοινωνία της ποίησης με το ευρύ κοινό. Έτσι, πάρα τις αντιξοότητες και τους υγειονομικούς περιορισμούς η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και οι εκδόσεις «Θράκα» διοργανώνουν το 8ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 8 Οκτωβρίου με ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις συνθήκες του σήμερα, αλλά πάντα πλούσιο και εξωστρεφές.

Π. ΣΑΠΚΑΣ: ΣΑΛΠΙΣΜΑ Η ΠΟΙΗΣΗ
Πρόκειται για μια ακόμα διοργάνωση που όπως σημείωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, έρχεται να προστεθεί στο πολιτιστικό υλικό που παρήγαγε και παρουσίασε η Λάρισα σε όλο αυτό το διάστημα των περιοριστικών μέτρων, με δεκάδες νέες πρωτότυπες παραγωγές, μουσικές συνεργασίες, διαδραστικά project, ψηφιοποιημένες παραστάσεις και διαδικτυακές προβολές, προσφέροντας όχι μόνο θέαμα, αλλά και στήριξη στους Θεσσαλούς καλλιτέχνες.
«Για μια ακόμη φορά η Λάρισα απέδειξε πως φέρει επάξια τον τίτλο της πόλης του Πολιτισμού. Όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο ως Αντιδημαρχία Πολιτισμού δεν το βάλαμε κάτω. Δεν κατεβάσαμε τα ρολά, όπως ίσως εύκολα και… δικαιολογημένα θα μπορούσαμε να κάνουμε. Το διάστημα της καραντίνας, στο πλαίσιο της αποστολής που υπηρετούμε «Πολιτισμός για όλους, Λάρισα πόλη του Πολιτισμού», κρατήσαμε συντροφιά στους έγκλειστους Λαρισαίους και στους υπόλοιπους Έλληνες, ενώ στηρίξαμε έμπρακτα τους Λαρισαίους καλλιτέχνες υλοποιώντας τις προτάσεις τους».
«Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το 8ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, προσαρμοσμένο κι αυτό στις επιταγές της πανδημίας του Κορονοϊού.
Γιατί έχουμε ανάγκη την ποίηση ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς. Η ποίηση είναι η φωνή της συνείδησής μας, είναι ο καθρέφτης όπου αντανακλάται ο εσώτερος εαυτός μας. Οι ποιητές είναι παρόντες και δρώντες. Πρέπει να τους γνωρίσουμε, να τους ακούσουμε, γιατί η ποίηση δεν είναι νανούρισμα είναι σάλπισμα! Ο κορονοϊός όχι μόνο δεν μας έκαμψε. Μπορεί να μας στρίμωξε, να μας ξεβόλεψε, αλλά μας έκανε πιο εφευρετικούς, μας έφερε τελικά πιο κοντά πνευματικά, εκτιμήσαμε πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα, στρέψαμε την προσοχή μας στην ουσία. Κι αυτό, εγώ το βρίσκω πολύ ποιητικό», υπογράμμισε ο κ. Σάπκας.
Θ. ΓΩΓΟΣ: ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
 ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
Από την πλευρά του ο εκδότης και ποιητής κ. Θάνος Γώγος, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του φεστιβάλ σημείωσε ότι θα περιλαμβάνει ζωντανές ποιητικές βραδιές με όλα τα μέτρα ασφαλείας, παρουσιάσεις μέσω διαδικτύου Ελλήνων και ξένων ποιητών, διανομή βιβλίων σε μαθητές, απονομή του βραβείου Μάκη Λαχανά, μια απρόσμενη συνεργασία με το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8», τον απολογισμό του πρώτου κύκλου του Ευρωπαϊκού Project “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” και πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός της διοργάνωσης είναι η εξωστρέφεια και η παρεμβατικότητα της ποίησης και των ποιητών στην κοινωνία, η προώθηση της ελληνικής και ξένης ποίησης, η διαρκής και δημόσια επικοινωνία της ποίησης με το ευρύ κοινό και η ένταξή της στην καθημερινότητά μας.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου
18:00 *Οι Ποιητές της Λάρισας (Ανθολογία ποιητών που κατάγονται ή διαμένουν στον ν. Λάρισας).
Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου
12:00 *Οι Ποιητές της Καρδίτσας (Ανθολογία ποιητών που κατάγονται ή διαμένουν στον ν. Καρδίτσας).
Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου
12:00 Η ποίηση στα σχολεία (Εκατοντάδες βιβλία ποίησης θα μοιραστούν δωρεάν στους μαθητές από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λάρισας τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας).
18:00 *Οι Ποιητές των Τρικάλων (Ανθολογία ποιητών που κατάγονται ή διαμένουν στον ν. Τρικάλων).
21:00 *Σύγχρονα ελληνικά ποιήματα: Μύθοι και ελπίδες από το σπίτι. Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Ελπίδας. (Οργάνωση : Ευρωπαϊκό δίκτυο Ποιητών και Φεστιβάλ “Versopolis”).
Πέμπτη 01 Οκτωβρίου
12:00 *Οι Ποιητές του Βόλου (Ανθολογία ποιητών που κατάγονται ή διαμένουν στον ν. Μαγνησίας).
19:00 Κεντρική βραδιά (ζωντανή εκδήλωση), Λάρισα Μύλος του Παππά, Θερινό Σινεμά.
19:00-20:00 Ποιητικές απαγγελίες Λαρισαίων Ποιητών.
20:00 -20:45 H ποίηση σε καταφύγιο.
Απολογισμός του πρώτου κύκλου του Ευρωπαϊκού Project “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” καθώς και παρουσίαση του δεύτερου κύκλου και των δράσεών του.
20:45 -21:00 Απονομή Βραβείου Μάκη Λαχανά - Βραβευμένος ποιητής: Κώστας Λάνταβος.
21:00-21:30 Βιβλιοπαρουσίαση Θάνος Γώγος “Ντακάρ”.
21:30 -22:15 Ποιητική βραδιά β΄ μέρος.
Παρασκευή 02 Οκτωβρίου
18:00 *Ποιητές των εκδόσεων Θράκα διαβάζουν ποιήματά τους.
21:00 *Απαγγελίες ποιημάτων μελών του κύκλου ποιητών.
Σάββατο 03 Οκτωβρίου
12:00 *“8-Ένα έργο, για ένα ποίημα”. Εικαστικοί του σωματείου εικαστικών “8” εμπνέονται από ένα ποίημα.
16:00 *Η Ποίηση στα Βαλκάνια. Ποιητές από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας διαβάζουν ποίησή τους.
20:00 *Βραβείο Θράκα. Η ποιήτρια Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου διαβάζει ποιήματα από την βραβευμένη συλλογή της “Δεύτερη Νεότητα”.
21:00 * “Η ποίηση σε καταφύγιο” . Οι ποιητές που έχουν επιλεχθεί για το δεύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού project “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” μιλούν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν και διαβάζουν ποιήματάτους.
Η επισήμανση «*» αφορά σε βίντεο ή κείμενα που θα αναρτηθούν στο site του 8ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης https://thessalianpoetry.gr στη σελίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στο facebook και στο κανάλι της «Θράκας» στο youtube.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass