Μία Λαρισαία στην έκθεση «Εύζωνες» στην Αθήνα

Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΔΟΥΚΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΗ ΕΚΘΕΣΗ-ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΙΡΙΔΑ ΚΡΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2020 21:00

Με τη συμμετοχή της Λαρισαίας εικαστικού Ιφιγένειας Σδούκου θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη

στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου -Ευταξία η θεματική έκθεση «Εύζωνες». Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στην προσφορά του ηρωικού τάγματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην οποία εκτός της Λαρισαίας καλλιτέχνη συμμετέχουν άλλοι 63 διακεκριμένοι Ελληνες εικαστικοί, πλαισιώνεται από έναν πρωτότυπο πυρήνα ιστορικής αναφοράς, αποτελούμενη από φωτογραφίες, ιστορικά κειμήλια και συλλεκτικά αντικείμενα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Η καλά εδραιωμένη παρακαταθήκη της έννοιας του Εύζωνα συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη δημιουργία, αναπτύσσοντας από κοινού το ιστορικό και εικαστικό αφήγημα καθώς και τους διαφορετικούς άξονες του ιδεολογήματος και του οράματος του Σώματος των Ευζώνων. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρυμα Βούρου -Ευταξία από αύριο Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ως 23 Νοεμβρίου, ενώ την επιμέλεια έχουν η Ιρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος.
Η Λαρισαία εικαστικός κ. Ιφιγένεια Σδούκου μιλώντας στην «Ε» για τη συμμετοχή της στη σπουδαία αυτή έκθεση θα πει ότι «Θα ήθελα να πω πως η συμμετοχή μου σ’ αυτή την έκθεση είναι για μένα πρόκληση και μεγάλη χαρά... Συμμετέχω στην έκθεση μετά από πρόσκληση της επιμελήτριας κ. Ιριδας Κριτικού, η οποία ήθελε μέσα στην έκθεση να βρίσκεται και ένα έργο με το δικό μου ύφος.
Μου ζήτησε κάτι σε textile art, που να μην είναι επιτοίχιο, αλλά να μπορεί να σταθεί στον χώρο. Κι αυτό προσπάθησα να κάνω κι εγώ, έχοντας κατά νου επίσης ότι στόχος των διοργανωτών και των επιμελητών ήταν να μην αναλωθεί η σύγχρονη εικαστική εικονογραφία στις στερεοτυπικές αποτυπώσεις του Εύζωνα -όχι ότι δεν υπάρχει και η παραδοσιακή εικόνα- αλλά να βγούνε κι άλλες ενδιαφέρουσες μορφές έκφρασης». Απαντώντας στην ερώτηση από πού εμπνεύστηκε το έργο, η κ. Σδούκου θα αναφέρει ότι «Το εμπνεύστηκα από τις πτυχές της φουστανέλας και τη φέρμελη, το γιλέκο, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι να κατασκευαστεί και το πιο ενδιαφέρον στη στολή του Εύζωνα. Ασχολούμαι με την κεντητική, μελετώ παραδοσιακές τεχνικές κεντήματος διάφορων πολιτισμών και εποχών και μ’ αρέσει το παραδοσιακό ελληνικό κέντημα γιατί πρέπει να δουλέψεις με συγκεκριμένους κανόνες, κάτι που σ’ αναγκάζει να γίνεις δημιουργικός.
Αυτά τα στοιχεία επέλεξα για να δημιουργήσω το συγκεκριμένο έργο». Στην ερώτηση δε πόσο εύκολο είναι να αναμειγνύεις την παράδοση με το σήμερα, η Λαρισαία εικαστικός θα μας πει ότι «Για μένα είναι κάτι σαν διασκέδαση να αναμειγνύω την παράδοση με τη σύγχρονη εποχή, το παρελθόν με το μέλλον. Χρησιμοποιώ απλά υλικά, καθημερινά, όπως νήματα, κλωστές, πολλές φορές κλαδιά, σύρμα, και όλο αυτό αποκτά μια πολιτική σημασία στην καλλιτεχνική έρευνα, την επαγρύπνηση σε έναν όλο και πιο άυλο κόσμο».
Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ιρις Κριτικού μιλώντας στην «Ε» θα τονίσει ότι «Θέλω να σας πω κατ’ αρχάς ότι συμμετέχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Το γεγονός ότι όχι μόνο ανταποκρίθηκαν με ζήλο αλλά και το ότι ο καθένας τους είχε να πει ιστορίες για παππούδες, γιαγιάδες και πολέμους, δείχνει ακριβώς πώς ένα σύμβολο που το θεωρούμε δεδομένο συνεχίζει σταθερά να μας συγκινεί. Ακόμη και μια μικρή φέρμελη, αυτό το μικρό σύμβολο που είναι μέρος της έκθεσης συνειδητοποιείς τελικά ότι όλα αυτά που σε πρώτο επίπεδο μοιάζουν γραφικά, εμπεριέχουν τρομερά βαθιά συγκίνηση και τη σάρκα και τα οστά του γένους.
Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος εμβάθυναν σε δικές τους αναφορές και αυτό είναι πολύ σημαντικό που δείχνει και το πόσο συνεχίζει να μας συγκινεί το σύμβολο του Εύζωνα», ενώ ο έτερος επιμελητής της έκθεσης κ. Νίκος Βατόπουλος θα σημειώσει από την πλευρά του ότι «Είναι μια έκθεση ενός ιδιαίτερου συγκινησιακού βάθος καθώς η εικόνα του Εύζωνα γεννά πολλούς συνειρμούς που πηγάζουν και από τις οικογενειακές αφηγήσεις και βεβαίως από μια κοινή, συνεκτική παρακαταθήκη. Τα ενθυμήματα και οι φωτογραφίες είναι ένα σκέλος της έκθεσης αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η δημιουργία νέων έργων από δεκάδες σύγχρονους εικαστικούς».     

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass