Μεγάλη δωρεά στο Λαογραφικό της Σμαρώς Γκαράνη

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΑΡΑΝΗ *ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΔΩΡΗΤΡΙΑ *ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΗΚΟΝΤΑ ΤΡΟΠΟ *ΣΑΠΚΑΣ: ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ…

Δημοσίευση: 01 Νοε 2020 21:33
Από αριστερά προς τα δεξιά: Η κ. Φανή Καλοκαιρινού, η κ. Εύη Παπαχατζοπούλου,  ο κ. Πάνος Σάπκας και η δωρήτρια Σμαρώ Γκαράνη Από αριστερά προς τα δεξιά: Η κ. Φανή Καλοκαιρινού, η κ. Εύη Παπαχατζοπούλου, ο κ. Πάνος Σάπκας και η δωρήτρια Σμαρώ Γκαράνη

Μια σπουδαία δωρεά-φόρος τιμής σε έναν ευπατρίδη Λαρισαίο, τον Μιχαήλ Γκαράνη, που έφυγε πριν από 25 χρόνια από τη ζωή, πραγματοποίησε η σύζυγός του, κ. Σμαρώ Γκαράνη, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Ηδη στο Μουσείο έχουν μεταφερθεί δύο από τα πολυτιμότερα αντικείμενα της συλλογής, ένα περίτεχνο τραπέζι, γαλλική αντίκα των αρχών του 20ού αι. και μία πορσελάνινη γόνδολα της επωνυμίας Meissen, αντικείμενα που εντάχτηκαν στις συλλογές του Μουσείου και έχουν ήδη τοποθετηθεί στη μόνιμη έκθεση.

Τα δύο αυτά υψίστης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας έργα είναι μόνο η αρχή της δωρεάς της Σμαρώς Γκαράνη στο Λαογραφικό Μουσείο και συνακόλουθα στην πόλη της Λάρισας. Η κ. Σμαρώ Γκαράνη τακτικό μέλος του Συλλόγου του Μουσείου και με σχέση φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης με τη Λένα Γουργιώτη, συνέλεγε επί δεκαετίες μαζί με τον σύζυγό της Μιχαήλ Γκαράνη, με υπομονή, γνώση κι αφοσίωση, τα αντικείμενα της συλλογής για να τα καταστήσει με τη δωρεά της αυτήν κοινό κτήμα της πόλης και των επόμενων γενεών. Η κ. Σμαρώ Γκαράνη που πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στο Λαογραφικό, όπου -τηρουμένων φυσικά όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων- σε μία ειδική λιτή τελετή έδωσε συμβολικά τα δύο έργα, μίλησε στην «Ε» για τη δωρεά της σημειώνοντας ότι: «Καθώς συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από τον θάνατο του αξέχαστου και πολυαγαπημένου μου συζύγου Μιχαήλ Γκαράνη, αποφάσισα να τιμήσω την ιερή μνήμη του προσφέροντας στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας μια σειρά από συλλεκτικά αντικείμενα που με πολλή αγάπη και αφοσίωση συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια του κοινού βίου μας και τα οποία πιστεύω ότι πρέπει πλέον να καταστούν κτήμα της πόλης και των επόμενων γενεών.
Ηδη παρέδωσα συμβολικά προς τη διευθύντρια του Μουσείου, κ. Φανή Καλοκαιρινού, δύο από τα πολυτιμότερα αντικείμενα της συλλογής, προκειμένου να ενταχθούν στις μόνιμες συλλογές του ΛΙΜΛ και να εκτεθούν με τον προσήκοντα τρόπο, ενώ τα υπόλοιπα συλλεκτικά αντικείμενα βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής, καταγραφής και τεκμηρίωσης, προκειμένου οσονούπω να μεταβιβαστούν κι αυτά στο Μουσείο.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν και άλλες δωρεές τόσο προς τον σύλλογο «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας», όσο και προς τον Δήμο Λαρισαίων, για τις οποίες έχω αναθέσει στον δικηγόρο μου κ. Αστέριο Λαχανά να μεριμνήσει σχετικά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο γραφεία που θα παραχωρηθούν το ένα στον Δήμο Λαρισαίων και το άλλο στον Σύλλογο του Μουσείου. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η προσφορά μου γίνεται σε μια στιγμή που το Μουσείο διευθύνεται επιστημονικά από την εξειδικευμένη αρχαιολόγο-λαογράφο κ. Φανή Καλοκαιρινού, η οποία αποτελεί την «ψυχή» του Μουσείου, συνεχίζοντας με ζήλο και αυταπάρνηση το έργο της αξέχαστης φίλης Λένας Γουργιώτη, που σοφά την επέλεξε ως άξια διάδοχο και συνεχίστρια του μοναδικού και ανυπέρβλητου έργου που η ίδια προσέφερε.
Ευτυχή δε συγκυρία αποτελεί επίσης το γεγονός ότι σήμερα -και ελπίζω για πολλά χρόνια ακόμη- στη θέση του αντιδημάρχου Πολιτισμού βρίσκεται ο Πάνος Σάπκας, η προσφορά του οποίου στην προαγωγή του Πολιτισμού είναι μοναδική και αναγνωρίζεται όχι μόνον σε τοπικό, αλλά επίσης σε πανελλαδικό και όχι μόνο επίπεδο.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη για την υποδοχή που μου επιφύλαξε, αλλά και για το γεγονός ότι αποδέχθηκε την ανωτέρω δωρεά, επιτρέποντάς μου να αποτίσω έτσι μέσω αυτής έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη του αείμνηστου συζύγου μου Μιχαήλ Γκαράνη» θα σημειώσει χαρακτηριστικά η κ. Γκαράνη.

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΔΩΡΕΑ
Σημαντική και συγκινητική χαρακτηρίζει την απόφαση της Σμαρώς Γκαράνη να προχωρήσει σ’ αυτήν τη «μεγάλη δωρεά» ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι η δωρεά θα αναδειχθεί και αξιοποιηθεί με τον προσήκοντα τρόπο. Αναλυτικά ο κ. Καλογιάννης δήλωσε σχετικά ότι: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική η απόφαση της Σμαρώς Γκαράνη, στη μνήμη του συζύγου της Μιχάλη, να προχωρήσει σε μια μεγάλη δωρεά προς το Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας και στον Δήμο Λαρισαίων. Πρόκειται αναμφίβολα για μία ενέργεια, που αποδεικνύει για άλλη μία φορά, τη μεγάλη αγάπη της Σμαρώς για τη Λάρισα. Ήδη τα πρώτα συλλεκτικά αντικείμενα έχουν παραδοθεί στο Λαογραφικό Μουσείο. Την ευχαριστούμε. Να είναι σίγουρη ότι η δωρεά της θα αναδειχθεί και θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο από τους ανθρώπους του Λαογραφικού Μουσείου».
ΣΑΠΚΑΣ: «ΣΥΜΜΑΧΟΣ» ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Η ΣΜΑΡΩ ΓΚΑΡΑΝΗ
Με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας ευχαρίστησε θερμά την κ. Γκαράνη για την προσφορά επισημαίνοντας ότι «σημαντικό μέρος των συλλογών των μουσείων προέρχεται από δωρεές προσωπικών ή οικογενειακών κειμηλίων. Περνώντας από την κατηγορία των προσωπικών ή οικογενειακών κειμηλίων στην κατηγορία της συλλογικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τα δωρηθέντα στο Μουσείο αντικείμενα διαφυλάσσονται, προστατεύονται και αξιοποιούνται στις ερευνητικές, εκθεσιακές και εκπαιδευτικές δράσεις του. Οπότε κάθε προσφορά, είναι ζωτικής σημασίας για το Μουσείο μας κι εύχομαι να βρει μιμητές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, καθώς η κ. Γκαράνη είναι παλιά φίλη και “σύμμαχος” του Μουσείου και του έργου του και η προσφορά της διακατέχεται από μεγάλη αγάπη για την πόλη και από ένα πνεύμα ανιδιοτέλειας και γενναιοδωρίας. Την ευχαριστούμε θερμά».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΣΤΟ ΤΡΟΠΟ
Η διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, αφού ευχαρίστησε την κ. Γκαράνη για τη δωρεά, στάθηκε στην υψηλή καλλιτεχνική και αισθητική αξία των δωρισθέντων έργων, διαβεβαιώνοντας τη δωρήτρια ότι τα έργα θα αναδειχθούν με τον πλέον αρμοστό τρόπο. Αναλυτικά η κ. Καλοκαιρινού σημείωσε ότι: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Σμαρώ Γκαράνη για τη μεγάλη αυτή δωρεά και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο και το έργο του. Η κ. Γκαράνη, μέλος του Συλλόγου του Μουσείου, ήταν πολύ αγαπητή φίλη της αείμνηστης ιδρύτριας Λένας Γουργιώτη και στεκόταν πάντα δίπλα της σε κάθε προσπάθεια σχετικά με το Μουσείο.
Η σπουδαιότητα της δωρεάς, πέραν του μεγάλου όγκου της, έγκειται στο ότι όλα τα αντικείμενα αποτελούν έργα υψίστης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας και εμπλουτίζουν τις συλλογές του Μουσείου με τη μοναδικότητα και τη σπανιότητά τους. Συμβολικά η δωρεά ξεκινά με την παράδοση στο Μουσείο δύο αντικειμένων: ενός περίτεχνου τραπεζιού, μιας γαλλικής αντίκας των αρχών του 20ού αι. και ενός διακοσμητικού αντικειμένου από πορσελάνη, μιας γόνδολας, της επωνυμίας Meissen. Τα δύο αυτά αντικείμενα εντάχτηκαν στις συλλογές του ΛΙΜΛ με αριθμό καταγραφής και έχουν ήδη τοποθετηθεί στη μόνιμη έκθεση και συγκεκριμένα στην ενότητα «Νεοκλασική κατοικία στη Λάρισα». Τα υπόλοιπα αντικείμενα που η κ. Γκαράνη προτίθεται να δωρίσει στο Μουσείο είναι υπό διαδικασία επιλογής, in situ καταγραφής και τεκμηρίωσης.
Η πράξη της δωρήτριας αποτελεί δείγμα μεγαλοσύνης και ανιδιοτέλειας από μια συλλέκτρια που μέσω ενός σύγχρονου Μουσείου καθιστά κτήμα όλων αντικείμενα που με τόση αγάπη και αφοσίωση μαζί με τον σύζυγό της συγκέντρωσε και διατήρησε όλα αυτά τα χρόνια.
Από την πλευρά μου θα ήθελα να διαβεβαιώσω πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δωρεάς, τα αντικείμενα θα εκτεθούν στο μέλλον σε ειδική ενότητα, ενώ παράλληλα θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν επιστημονικά και εκπαιδευτικά με τον πλέον αρμοστό τρόπο. Και πάλι ευχαριστούμε την κα. Σμαρώ Γκαράνη για τη μεγάλη και σπουδαία προσφορά της».

ΕΥΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Ειδική μνεία στη σχέση φιλίας, αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης της Σμαρώς Γκαράνη με τη Λένα Γουργιώτη έκανε στις δηλώσεις της η πρόεδρος του Συλλόγου του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Εύη Παπαχατζοπούλου. Η κ. Παπαχατζοπούλου τόνισε ότι: «Η σχέση της κ. Σμαράγδας Γκαράνη με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν. Η γνωριμία της με την αείμνηστη Λένα Γουργιώτη με αφορμή ένα συνέδριο, γρήγορα εξελίχθηκε σε σχέση φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης. Έκτοτε η κ. Γκαράνη είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου του Μουσείου με σταθερή παρουσία και ένθερμη υποστήριξη του έργου.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με αισθήματα ειλικρινούς ευγνωμοσύνης ευχαριστούμε θερμά την κ. Γκαράνη για τη γενναιόδωρη πρόθεση δωρεών της τόσο προς το ΛΙΜΛ, όσο και προς τον Σύλλογο».

Του Θανάση Αραμπατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass