Καραντίνα με... ανοιχτά βιβλία

«ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΑΝΕ ΒΙΒΛΙΑ» ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΟΙ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2020 21:29
Πολλοί οι Λαρισαίοι που έψαξαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων  της πόλης προμηθευόμενοι τα βιβλία της δεύτερης καραντίνας Πολλοί οι Λαρισαίοι που έψαξαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων της πόλης προμηθευόμενοι τα βιβλία της δεύτερης καραντίνας

Του Θανάση Αραμπατζή
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Με κίνηση που θύμιζε περιόδους Χριστουγέννων και εκκίνησης της σχολικής χρονιάς λειτούργησαν τις τελευταίες εργάσιμες ώρες πριν το δεύτερο λοκντάουν τα βιβλιοπωλεία της πόλης. Οι Λαρισαίοι έσπευσαν να προμηθευτούν τα βιβλία του εγκλεισμού νούμερο δύο γεμίζοντας τα βιβλιοπωλεία, με τους υπεύθυνους των καταστημάτων από την πλευρά τους να ευελπιστούν ότι θα εισακουστεί η έκκληση της Σύμπραξης των Εκδοτών στον πρωθυπουργό που μέσω επιστολής ζητάει να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία και στο Βέλγιο.
«Η επιστολή της Σύμπραξης των Εκδοτών στον πρωθυπουργό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν νομίζω να υλοποιηθεί» θα πει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοπωλών Λάρισας «Φίλων ο Λαρισαίος» και υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου Prosperus, κ. Πελοπίδας Τσιάρας. «Θα ήθελα να παραμείνουμε ανοιχτά, αλλά αν ανοίξει ένας κύκλος εξαιρέσεων όλοι θα προσπαθήσουν να ενταχθούν σ’ αυτόν και δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό αυτό. Το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να απαγορεύσουν στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε βιβλία, και να τους επιβάλλουν να πουλάνε μόνο είδη πρώτης ανάγκης. Ετσι αναγκαστικά ο κόσμος θα στραφεί προς τα βιβλιοπωλεία που έχουν τη δυνατότητα και εν μέσω λοκντάουν να τους προμηθεύσουν με τα βιβλία» θα σημειώσει ο Λαρισαίος βιβλιοπώλης. «Αυτή η κίνηση είναι μια καλή πρωτοβουλία που έπρεπε να γίνει, γιατί στοχεύεις και στο μέλλον» θα αναφέρει ο κ. Τσιάρας, για να συμπληρώσει ότι «το θέμα είναι να πάνε καλά τα βιβλιοπωλεία αλλά να πάνε καλά κι οι εκδότες, τα σούπερ μάρκετ δεν χρειάζεται να πουλήσουν βιβλία για να πάνε καλά». Ερωτώμενος για την κίνηση την παραμονή του λοκντάουν, ο Πελοπίδας Τσιάρας θα πει ότι: «Η κίνηση είναι πάρα πολύ καλή. Αυτοί που διαβάζουν ήρθαν και εφοδιάστηκαν. Μία κυρία-πελάτισσα του βιβλιοπωλείου πήρε και τα βιβλία των Χριστουγέννων. Πραγματικά η κίνηση θυμίζει Χριστούγεννα».
Ο Αχιλλέας Καλτσάς του ομώνυμου βιβλιοπωλείου θα σταθεί κι αυτός στην ανάγκη τα σούπερ μάρκετ και τα όποια πολυκαταστήματα παραμείνουν ανοιχτά στην περίοδο του λοκντάουν να σταματήσουν να πουλάνε βιβλία, τονίζοντας ότι η κίνηση της Σύμπραξης των Εκδοτών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Στην προηγούμενη καραντίνα ήμασταν κλειστοί, γιατί το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων εντασσόταν στην ίδια λογική με το κλείσιμο των υπόλοιπων καταστημάτων.
Βέβαια υπήρχε το πρόβλημα τα πολυκαταστήματα να πουλάνε όλα τα εμπορεύματα και κυρίως βιβλία ελεύθερα» θα σημειώσει ο Αχιλλέας Καλτσάς, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Τώρα υπάρχει μία κίνηση, μία προσπάθεια, από την Ένωση Εκδοτών και από βιβλιοχαρτοπώλες που ζητάνε να λειτουργήσουν τα βιβλιοπωλεία για πώληση βιβλίων -και μόνο- κατά την περίοδο της καραντίνας. Φυσικά τη λειτουργία θα τη διέπουν κάποιοι κανόνες βέβαια, όπως λειτουργούν για παράδειγμα τα φαρμακεία, να μην μπαίνει κάποιος μέσα, αλλά να περιμένει στην είσοδο να παίρνει το βιβλίο και να φεύγει. Ελπίζουμε να εισακουστεί η πρόταση, είναι κάτι που έγινε και στη Γαλλία και στην Ιταλία». Ερωτώμενος σχετικά με την κίνηση την τελευταία μέρα πριν το λοκντάουν, ο Αχιλλέας Καλτσάς θα τονίσει ότι: «Χθες και σήμερα η κίνηση είναι τρομακτική, είναι κίνηση εκκίνησης της σχολικής περιόδου. Ο κόσμος έχει βγει για να ψωνίσει βιβλία, να ψωνίσει χαρτικά για τα παιδιά του, κατασκευές, ζωγραφικές και ό,τι άλλο υλικό πιστεύει ότι θα χρειαστεί στην καραντίνα» θα αναφέρει.
Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΚΔΟΤΩΝ
Στην επιστολή της στον πρωθυπουργό η Σύμπραξη Εκδοτών ζητά τα βιβλιοπωλεία να παραμείνουν ανοιχτά ζητώντας το μήνυμα που αφορά στη μετάβαση στο φαρμακείο να συμπεριλαμβάνει και τη μετάβαση στο βιβλιοπωλείο, ενώ τονίζεται ότι ο κόσμος του βιβλίου διαβεβαιώνει τους πάντες ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι τα βιβλιοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που λειτουργούν τα φαρμακεία. Ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή-έκκληση, αναφέρεται ότι: «Η Σύμπραξη Εκδοτών απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση, μέσω επιστολής της στον Πρωθυπουργό, να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία και στο Βέλγιο.
Tο βιβλίο υπήρξε ο κύριος συμπαραστάτης της ελληνικής κοινωνίας και η γοητεία της ανάγνωσης μετρίασε τις σκληρές και άχαρες ώρες όλων μας στη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου-Μαΐου, όταν «Μείναμε Σπίτι» και αποτρέψαμε την εξάπλωση του κορονοϊού.
Τα βιβλιοπωλεία είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρά καταστήματα, στα οποία μπορούν εύκολα να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. Το SMS για τη μετάβαση στα φαρμακεία μπορεί να περιλαμβάνει και τα βιβλιοπωλεία...» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass