Μια υπόσχεση στη Γιώτα Φώτου που έγινε πραγματικότητα

ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2020 21:00

Έναν περίπου χρόνο μετά τον θάνατο της αγαπημένης Λαρισαίας συγγραφέως Γιώτας Φώτου, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2019 σε ηλικία 62 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας και οι εκδόσεις Ψυχογιός

εκπληρώνουν μια υπόσχεση για να τιμήσουν τη μνήμη της.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα λοιπόν και σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, η επιθυμία της να συγκεντρωθούν και να εκδοθούν έξι χριστουγεννιάτικα διηγήματά της γίνεται πραγματικότητα με την έκδοση του παιδικού βιβλίου της με τίτλο «Χριστούγεννα Χ 6», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία του ν. Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Λάρισας, σύμφωνα με την επιθυμία της.
Κρατώντας στα χέρια του πλέον το βιβλίο, το οποίο δεν θα πωλείται, ο πρόεδρος του ΠΟ.Κ.Ε.Λ κ. Αργύρης Γιουρούκης δηλώνει υπερήφανος για μία δέσμευση που ανέλαβε, όπως θα πει, προσωπικά στην αείμνηστη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κι εκπαιδευτικό, όταν τη συνάντησε για τελευταία φορά. «Της υποσχέθηκα να εκπληρώσω την επιθυμία της, να συγκεντρωθούν και να εκδοθούν 6 χριστουγεννιάτικα διηγήματά της, να πάρουν μορφή βιβλίου, το οποίο στη συνέχεια θα διανέμονταν στα σχολεία του νομού Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας», τονίζει ο κ. Γιουρούκης. «Έφτασε λοιπόν η στιγμή να κρατώ στα χέρια μου αυτό το βιβλίο «Χριστούγεννα Χ 6», της Γιώτας Φώτου και μάλιστα σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία, με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να ισχύουν ακόμη. Για να φτάσουμε όμως ως εδώ, χρειάστηκε η συνεργασία και η υποστήριξη πολλών φορέων κι ανθρώπων. Το βιβλίο εκδίδεται από το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, αλλά με την πολύτιμη κάλυψη από τον εκδοτικό οίκο «Ψυχογιός», που ανέλαβε πλήρως το οικονομικό κόστος της έκδοσης των βιβλίων. Επίσης, ο σύζυγος της Γιώτας, Στέργιος Παπαδημητρίου, στήριξε οικονομικά τη σελιδοποίηση και το στήσιμο του βιβλίου, ενώ η Τέτη Σώλου ανέλαβε αφιλοκερδώς την εικονογράφηση και το εξώφυλλο του βιβλίου. Πολύτιμη οικονομική υποστήριξη προσέφεραν επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, «Κωνσταντίνος Κούμας» και η Ε.Λ.Μ.Ε., Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λάρισας. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για την επιμέλεια της έκδοσης στην Ελένη Χριστούλα-Πατελοδήμου και την Ευδοκία Ποιμενίδου-Χατζηδημητρίου.
Το βιβλίο λοιπόν είναι καρπός της συνεργασίας πολλών, πράγμα σπάνιο για τα δεδομένα της κοινωνίας μας. Φυσικά πρέπει να σημειωθεί και η πολύτιμη βοήθεια και αμέριστη συμπαράσταση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής κι Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Λαρισαίων και του αντιδημάρχου Σωτήρη Βούλγαρη».
Τέλος, όπως σημειώνει ο κ. Γιουρούκης για τη διανομή των βιβλίων αναμένεται να υπάρχει συνεργασία με τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και την Περιφερειακή Εκπαίδευση Θεσσαλίας, ενώ ήδη γίνονται συζητήσεις με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη διοργάνωση μια επετειακής εκδήλωσης αφιερωμένης στη μνήμη της συγγραφέως.
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ
Η Γιώτα Φώτου (1957-2019) γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα, όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργάστηκε ως Σχολική Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ήταν μια γυναίκα που κέρδιζε αμέσως τους πάντες με τη ζεστασιά της, την απλότητα και την ευθύτητά της, το χιούμορ και το απροσποίητο χαμόγελό της. Και φυσικά με την υπέροχη γραφή της! Καθ’ όλο το διάστημα της περιπέτειας που είχε με την υγεία της, στάθηκε εκείνη σαν βράχος προς τους αγαπημένους της, με την αξιοπρέπεια και τη θετική της στάση.
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν έξι μυθιστορήματά της για ενηλίκους, καθώς και δεκατρία βιβλία της για παιδιά.
Το 1983 σε πανελλήνιο διαγωνισμό της εφημερίδας «Εθνος» βραβεύτηκε για την εργασία της, που αφορούσε τη θέση της γυναίκας. Τα βιβλία της «Ο Αόρατος Πολ» και «Μια καρφίτσα και δύο αυτοκίνητα» τιμήθηκαν με το Βραβείο Μυθιστορήματος, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και βρέθηκαν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας.
Είχε συμμετάσχει στις εκδόσεις της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» «Λαρισαίων διηγήματα, 2009» (Ξένος όσο ποτέ), «Λαρισαίων διηγήματα 2, 2010» (Ο λαμπερός γάμος της Εριέττας), «Λαρισινά Χριστούγεννα» (Το αστέρι του Αντώνη), «Λαρισινές ιστορίες κάτω από το δέντρο» (Ένα αγγελούδι από την Κίνα), στο Λογοτεχνικό Σημειωματάριο 2009 «Αν ήμουν…» της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (Τα 4 στοιχεία της φύσης), κ.ά.
Χ.Β.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass