Η Λαρισαία εικαστικός Θεοδώρα Τσιάτσιου εκθέτει στην Αθήνα

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ «ΜΕΛΑΝΑ» ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ *ΙΡΙΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ: ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΑΝΘΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ...

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2021 21:10
Η κ. Θεοδώρα Τσιάτσιου Η κ. Θεοδώρα Τσιάτσιου

«Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση κεραμικής Μελανά εκπροσωπούν τον ανθό των σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών...» αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κριτικού, ανάμεσα σ’ αυτούς τους εικαστικούς και μία Λαρισαία: Η Θεοδώρα Τσιάτσιου.

Η Λαρισαία εικαστικός συμμετέχει στην ομαδική έκθεση κεραμικής με το έργο της με τίτλο «Γένεση», έκθεση που θα εγκαινιαστεί αύριο στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης στην Αθήνα. Στα «Μελανά» παρουσιάζονται ιστορικά έργα και δημιουργίες 55 σύγχρονων Ελλήνων κεραμιστών, με το μαύρο χρώμα του κεραμικού έργου να είναι το συνδετικό στοιχείο των έργων. Η εικαστικός Θεοδώρα Τσιάτσιου μιλώντας στην «Ε» για τη συμμετοχή της, αλλά και για το πώς αισθάνεται, τόνισε ότι: «Η πρόταση από την επιμελήτρια Ίριδα Κρητικού να συμμετάσχω στη σπουδαία έκθεση ΜΕΛΑΝΑ -μια έκθεση κεραμικής τέχνης- μου έδωσε μεγάλη χαρά. Σε θεματικές εκθέσεις τέτοιου χαρακτήρα είναι πρόκληση για τον καλλιτέχνη να δημιουργεί ένα σύγχρονο έργο αφομοιώνοντας στοιχεία από το παρελθόν και αποδίδοντάς τα με σύγχρονη εικαστική ματιά». Αν και ζωγράφος συμμετέχετε στην έκθεση με έργο σας από πηλό, επισημαίνουμε στην κ. Τσιάτσιου, για να απαντήσει ότι: «Παρόλο που σπούδασα ζωγραφική ο πηλός αποτελεί το βασικό υλικό της εικαστικής-μορφοπλαστικής αναζήτησής μου την τελευταία δεκαετία. Η ανάγκη μου να επεκταθώ στον χώρο με οδήγησε σε γλυπτικές κεραμικές εγκαταστάσεις, άλλοτε συνδυασμένες με ζωγραφική κι άλλοτε με διάφορα ετερόκλητα υλικά ή ready made αντικείμενα. Μέσα από πειραματισμούς (μια διαδικασία που δεν σταματά άλλωστε ποτέ), κατέληξα σε μια πιο προσωπική γλώσσα, σεβόμενη πάντα την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του πηλού. Μάλιστα συχνά νιώθω τόσο έντονη τη δύναμή του, που είναι σαν να με επέλεξε ο ίδιος, κι όχι εγώ αυτόν. Παρά την ευαισθησία του, σου δίνει τη δυνατότητα να χτίσεις το έργο σου άλλοτε συγκρούοντας ή συμπιέζοντας την ύλη, άλλοτε προσθέτοντας ή αφαιρώντας τη, συμμετέχοντας σε μια συνομιλία σώμα με σώμα. Ένα υλικό γήινο, ικανό για άπειρες υφές, χρώματα και εικαστικούς προσανατολισμούς».
ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ Η ΚΕΡΑΜΙΚΗ
«Είναι υποτιμημένη τέχνη η κεραμική;» θα ρωτήσουμε τη Λαρισαία εικαστικό, που θα απαντήσει τονίζοντας ότι: «Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις γύρω από την κεραμική τέχνη. Η αποδέσμευσή της από τις τυποποιημένες φόρμες και τη χρηστικότητα του κεραμικού αντικειμένου, σηματοδοτεί μια νέα εποχή με έντονη δυναμική πορεία, που για εμένα -και όχι μόνο- θεωρείται υψηλή τέχνη και όχι εφαρμοσμένη. Ένας κόσμος πειραματισμού και δημιουργίας, που επιτέλους εισέρχεται στις μεγαλύτερες γκαλερί και μουσεία όλου του κόσμου».
Ζητήσαμε τέλος από την κ. Τσιάτσιου να μας μιλήσει για το έργο με το οποίο συμμετέχει στην έκθεση, για να μας πει ότι: «Το έργο με το οποίο συμμετέχω στην έκθεση “Μελανά” έχει τίτλο «Γένεση» και αποτελεί αναφορά στο αρχετυπικό σύμβολο του αυγού (ωόν). Το αυγό είναι το σύμβολο της δημιουργίας του κόσμου, καθώς συνδέεται με τη γονιμότητα, και παρελαύνει στις δοξασίες και στα έθιμα λατρείας και μαγείας πολλών λαών, σε παραμύθια και κοσμογονικούς μύθους (σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Κίνα, Ινδία).
Η επιλογή μου να δημιουργήσω ένα αυγό έρχεται σαν συνέχεια της τελευταίας μου δουλειάς, στην οποία κυριαρχούν οι σφαιρικές φόρμες, που παραπέμπουν έντονα στην κύηση και κατά συνέπεια στη δημιουργία. Το αυγό μου εκκολάπτεται στον πυρήνα της γης, διαπερνά το σκοτάδι με τη χθόνια αλήθεια του και βγαίνει στο φως. Είναι ένα προσωπικό ταξίδι-μια αλληγορία της ύπαρξής μου. Για να αποδοθεί αυτή η αίσθηση, χρησιμοποίησα υαλώματα και τεχνικές, που αφήνουν στην αδρή επιφάνεια μικρούς κρατήρες και ρωγμές, ώστε να παραπέμπουν σε ηφαιστειογενή πετρώματα» θα σημειώσει καταλήγοντας η Θεοδώρα Τσιάτσιου.
*Αξίζει να αναφερθεί ότι στην έκθεση συμμετέχουν εκτός της κ. Τσιάτσιου οι Βασίλειος Αναστασόπουλος, Βαγγέλης Ανετόπουλος, Στέλιος Ανετόπουλος, Aντώνης Ατσόνιος, Γιώργος Βαβάτσης, Μαρία Βλαντή, Μίκα Βογιατζή, Κατερίνα Γιάννακα, Ειρήνη Γκόνου, Μίρκα Δραπανιώτου, Mάρω Θεοδώρου, Καρμέλα Iατροπούλου, Τίνα Καραγεώργη, Κώστας Καρακίτσος, Μάρω Κερασιώτη, Μάρω Κορνηλάκη, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Θωμάς Κοτσιγιάννης, Βασιλική Κυριάκη, Νάνσυ Λειβαθινού, Μαρία Λιναρδάκη, Φώτης Λύκος, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Γιάννης Μαμουτζής, Μαρία Μαρίνογλου, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Μαριλένα Μιχοπούλου, Ηλίας Μπουντανιώτης, Παναγιώτης Μπρέντας, Κώστας Πανάρετος, Μένανδρος Παπαδόπουλος, Αγγελική Παπαδοπούλου, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Παπανικολάου, Μαρία Πετράτου, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Νίκος Ρόδιος, Βέρα Σιατερλή, Νίκος Σκλαβενίτης, Ανθή Σουλτάνη, Μαρίτσα Τραυλού, Βάσω Τρίγκα, Κλεοπάτρα Τσαλή, Θεοδώρα Τσιράκογλου, Σταμάτης Φιλιππαίος, Μανούσος Χαλκιαδάκης, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

Του Θανάση Αραμπατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass