ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΠΤΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ Β. ΠΙΝΔΟΥ

Αντάμωσαν οι Βλάχοι στη Σαμαρίνα

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2014 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:30

TYΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε)

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Σ. Κυπαρίσης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το Αντάμωμα Βλαχοχωριών της οροσειράς της Πίνδου. Αυτή τη φορά στη γραφική Σαμαρίνα Γρεβενών, στον χώρο του γηπέδου και στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού.

Στο Αντάμωμα συμμετείχαν η Αβδέλλα, το Δίστρατο, το Περιβόλι, η Σαμαρίνα, η Σμίξη, Βοβούσα και η Κρανιά. Πρόκειται για ορεινά βλαχοχώρια τα οποία το καλοκαίρι αλλά ορισμένα από αυτά και τον χειμώνα σφύζουν από ζωή αφού εκεί ψηλά λειτουργεί και το χιονοδρομικό κέντρο της «Βασιλίτσας».

Ιδιαίτερα από τα βλαχοχώρια του νομού Γρεβενών οι περισσότεροι είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού μας.

Κάθε χρόνο εναλλάξ κάθε χωριό διοργανώνει το Αντάμωμα.

Φέτος την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν ο Δήμος Γρεβενών, η Τοπική Κοινότητα Σαμαρίνας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαμαρίνας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Την κεντρική ευθύνη είχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαμαριναίων κ. Γ. Αγορογιάννης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαμαρίνας κ. Γιώργος Λιούπας αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες στο φιλόξενο κεφαλοχώρι τόνισε ότι ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε το 2005.

Είπε επίσης ότι η προσπάθεια αυτή στοχεύει στη θεμελίωση και ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου των συμμετεχόντων και προσδοκεί στην καθιέρωσή του ως πολιτιστικού και κοινωνικού γεγονότος ικανού να προσελκύσει ένα ευρύ κοινό.

Ο κ. Λιούπας είπε επίσης χαρακτηριστικά σαν παρακαταθήκη της νεότερης γενιάς των Βλάχων: «Αυτά που παραλάβαμε από τους γονείς και τους παππούδες μας πρέπει να δεσμευτούμε να τα παραδώσουμε ατόφια στα παιδιά μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο βουλευτής Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δακής, ο αντιπεριφεριάρχης κ. Γεώργιος Δασταμάνης, ο δήμαρχος Γρεβενών κ Δ. Κουπτσίδης, οι αντιδήμαρχοι κ. Γιάννης Νασίκας και κ. Αικατερίνη Πέτρου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Β. Λάτσιος, το στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμπελώνα κ. Ζήσης Παρλίτσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχ. Μαγειρίας και η αντιπρόεδρος κ. Αγγελική Τσακνάκη, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αβδέλλας κ. Κ. Φούντας, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Τ.Κ. Σαμαρίνας κ. Ιωάννης Λυγούρας και ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Ευαγγελος Σιμανδράκος κ.α.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Στο φετινό Αντάμωμα συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων των χωριών:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΒΔΕΛΛΙΩΤΩΝ «Η ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ»

Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους συλλόγους αφού ιδρύθηκε το 1956 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Τάκη Σιαφαρίκα και άλλων πατριωτών. Έχει ως θερινή έδρα την Αβδέλλα και χειμερινή τον Τύρναβο. Σκοπός του συλλόγου είναι η επικοινωνία μεταξύ των πατριωτών, η διάσωση και προβολή της πολιτιστικής παράδοσης, καθώς και η ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης. Απαρτίζεται από 2.000 μέλη και παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα με την έκδοση τριμηνιαίας εφημερίδας με τίτλο «η Αβδέλλα», τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Αβδέλλα με τίτλο «ΜΑΝΑΚΕΙΑ». Συμμετέχει ανελλιπώς στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.

ΤΕΩΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΣΤΡΑΤΟΥ

Το χορευτικό τμήμα του Δίστρατου το οποίο δημιουργήθηκε το 1997 από τη Χαλικιά Παναγιώτα. Το χορευτικό έχει την έδρα του στο Δίστρατο. Αποτελείται από δύο τμήματα, παιδικό και ενηλίκων που αριθμεί 30 και 45 μέλη αντίστοιχα.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΙΞΙΩΤΩΝ

Ο Μορφωτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Σμιξιωτών η «Ωραία Βασιλίτσα» ιδρύθηκε ο 1960 από μία ομάδα πατριωτών με σκοπό την επαφή και επικοινωνία μεταξύ των μελών και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σμίξης. Διαθέτει χορευτικό συγκρότημα που απαρτίζεται από παιδικό, εφηβικό και τμήμα ενηλίκων. Διαθέτει αρχείο παραδοσιακών στολών, φωτογραφικό υλικό, ιδιόκτητο ξενώνα στη Σμίξη. Διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα και τα «Σμιξιώτικα» 4 μέρες τον Αύγουστο.

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΑΡΙΝΑΣ

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 από τη σπουδάζουσα νεολαία του χωριού και γι’ αυτό έμεινε γνωστός ως «Νεολαία Σαμαρίνας». Έχει έδρα τη Σαμαρίνα και σκοπός του είναι η ανάπτυξη όρων και προϋποθέσεων για την άνθηση της πνευματικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων του χωριού και των περιχώρων. Ο σύλλογος διατηρεί από το 1983 χοροδιδασκαλείο, όπου συμμετέχουν παιδιά ηλικίας από 8-16 ετών και δανειστική βιβλιοθήκη με 6.000 βιβλία.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΩΝ

Ο Σύλλογος Περιβολιωτών ιδρύθηκε το 1976 και έχει περίπου 4.000 μέλη. Σκοπός του συλλόγου είναι η διατήρηση και η ανάπτυξη του δεσμού των ανθρώπων που κατάγονται από το Περιβόλι, καθώς και η διάσωση της βλάχικης γλώσσας. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων από το 1984. Στο Αντάμωμα συμμετείχε από κοινού και ο Σύλλογος Βλάχων Περιβολιωτών ν. Μαγνησίας.

Επίσης συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς και η Βοβούσα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass