Από τις τροχήλατες αναμνήσεις, στη βιώσιμη κινητικότητα

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ -ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΣ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2021 21:30

Άμαξες, αραμπάδες, σούστες, κάρα, περαταριές, ποταμόβαρκες, μηχανάκια, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα Ι.Χ., λεωφορεία, τρένα και φυσικά ποδήλατα, συνθέτουν το φωτογραφικό υλικό της νοσταλγικής έκθεσης «Λάρισα, εν κινήσει...» που εγκαινιάστηκε χθες στον υπαίθριο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.


Η έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με τη Φωτοθήκη του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, ταξιδεύει τον θεατή στους δρόμους της παλιάς Λάρισας και στην ιστορία των μέσων μεταφοράς, με τις φωτογραφίες να λειτουργούν ως παράθυρα στον χρόνο. Στον χρόνο που πέρασε αλλά και στον μελλοντικό, που γράφεται μέσα από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων, όπως σημείωσε εμφατικά ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης στη διάρκεια των εγκαινίων. Πρωταρχικό μέλημα του Δήμου προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί η εξέλιξη των έργων υποδομής που αλλάζουν τον τρόπο μετακίνησης εντός της πόλης και φυσικά η δημιουργία ικανών χώρων στάθμευσης περιφερειακά, που σε συνδυασμό με έξυπνες λύσεις μετακίνησης -όπως τα ηλεκτρικά λεωφορεία- θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του κέντρου. «Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί» τόνισε ο κ. Καλογιάννης. «Απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας και η βαθιά συνειδητοποίηση όλων ότι το βιώσιμο αύριο, χωρίς ρύπους και καυσαέρια, δεν συντελείται μόνο από έργα. Αντιθέτως απαιτεί τη συνέργεια των πολιτών, την αλλαγή καθημερινών συνηθειών και μια υπεύθυνη στάση ζωής που προκρίνει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο αλλά και το περπάτημα. Και η Λάρισα είναι μια πόλη που προσφέρεται για αυτό. Ας αποδώσουμε τον δημόσιο χώρο στους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Προλογίζοντας την έκθεση ο σύμβουλος του δημάρχου κ. Περικλής Καμάρης, μίλησε για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ευχαριστώντας θερμά όλους όσοι συνέβαλαν με αρχειακό υλικό στην πραγματοποίηση της έκθεσης. Πολύτιμος σύμμαχος φυσικά, το φωτογραφικό αρχείο της «Ε», από το οποίο η Φωτοθήκη μετά από πολύμηνη έρευνα άντλησε μεγάλο κομμάτι του υλικού που παρουσιάζεται στην έκθεση και επίσης ουσιαστική η συμβολή του Ερυθρού Σταυρού και του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, που όπως σημείωσε στον χαιρετισμό της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, προσέφεραν με χαρά ιστορικές φωτογραφικές καταγραφές.
Σε αυτό το υλικό αναφέρθηκε και ο -επί σειρά ετών δημοσιογράφος της «Ε»- και μέλος της Φωτοθήκης κ. Βαγγέλης Ρηγόπουλος, ευχαριστώντας τον Δήμο και όλους τους συντελεστές. Όπως μάλιστα σημείωσε, η συγκεκριμένη έκθεση έδωσε στη Φωτοθήκη (η οποία κυρίως ασχολείται με την αποτύπωση της αρχιτεκτονικής της παλιάς Λάρισας) μια άλλη οπτική. «Ανατρέχοντας στα αρχεία για φωτογραφίες σχετικές με τα μέσα μεταφοράς, συνειδητοποιήσαμε πως δίπλα από τα αυτοκίνητα ή τα ποδήλατα κινούνται άνθρωποι, γεγονός που μας άνοιξε ένα κάδρο μέσα στο κάδρο και την ευκαιρία για μια ακόμα εξερεύνηση στο παρελθόν μέσα από διαφορετική σκοπιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρηγόπουλος. Ακολούθησε από τον ίδιο η περιήγηση στην έκθεση, ξεκινώντας από την πρώτη φωτογραφία που χρονολογείται στο 1897.
Χ.Β.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass