Εσπερίδα για τον άυλο πολιτισμό των Καλαρρυτών

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2021 21:36

Εσπερίδα με θέμα «Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής: Ο άυλος πολιτισμός των Καλαρρυτών» διοργανώνει ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες» σε συνεργασία με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας την ερχόμενη Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου.

Στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων θα μιλήσουν η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, με θέμα «Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στους Καλαρρύτες: μια διαχρονική συνέχεια», η ψυχοπαιδαγωγός, διοικητική υπάλληλος Περιφέρειας Ηπείρου Μαργαρίτα Γκογκάκη, με θέμα «Σεργιάνι στην ιστορία των Καλαρρυτών» και το ιδρυτικό μέλος του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Καλαρρυτών, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και τελευταίος πρόεδρος της Κοινότητας Καλαρρυτών Χρήστος Κοταρέλας, με θέμα «Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι των Καλαρρυτών».
Την Εσπερίδα θα συντονίσει η κ. Στέλλα Λαχανά, βιβλιοθηκονόμος του Τμήματος Επιστήμων Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος του Συλλόγου του Μουσείου. Σκοπός της Εσπερίδας είναι η ενημέρωση σχετικά με την πορεία της διαδικασίας εγγραφής ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας του εθίμου που αφορά το Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στους Καλαρρύτες, διαδικασία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης.
Πρόκειται για έθιμο βασισμένο σε ένα γεγονός και παράλληλα θαύμα της Αγίας Παρασκευής συνδεδεμένο με τους Καλαρρύτες. Κάθε χρόνο, μετά τη λειτουργία στον ναΐσκο, που βρίσκεται 6 χλμ. έξω από το χωριό σε μια σπηλιά σε υψόμετρο 1.740 μ., ακολουθεί γλέντι στην περιοχή Λιβάδι. Το βράδυ της ίδιας μέρας το πανηγύρι μεταφέρεται στην πλατεία του χωριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα της εγγραφής έγινε από όλους τους φορείς των Καλαρρυτών, ήτοι τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες», τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, τον τοπικό πρόεδρο, κ. Μπακαγιάννη Σωτήρη, καθώς και τους υπόλοιπους συλλόγους του χωριού, τον Πατριωτικό Σύνδεσμο Καλαρρυτών «Η Πίνδος», τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Οργανισμό Καλαρρύτες με έδρα τα Γιάννενα και τον Σύλλογο των Εν Αττική Καλαρρυτινών.
Η Αγία Παρασκευή είναι ένα χαρακτηριστικό ξωκλήσι της περιοχής των Καλαρρυτών χωμένο σε μια σπηλιά κάτω από την κορυφή του όρους Καλόγηρος. Κατά την παράδοση μια ομάδα προβάτων χάθηκε κάποτε από το κοπάδι και παρά την αναζήτηση τα πρόβατα δεν βρέθηκαν. Την επόμενη άνοιξη όμως κάποιος είδε τα πρόβατα μαζί με τα γεννήματά τους ψηλά στο βουνό να τα βόσκει μια γυναίκα. Είπαν ότι τα πρόβατα τα προστάτεψε η Αγία Παρασκευή που την είδαν να τα συνοδεύει και η χάρη της δεν τα άφησε να χαθούν. Στο βάθος της σπηλιάς έτρεχε πεντακάθαρο νερό απ’ όπου τα πρόβατα ποτίζονταν. Τα πρόβατα αυτά από τότε ανήκαν στην Αγία Παρασκευή και σε κανέναν τσέλιγκα και θα πήγαιναν ανά χρόνο σε διαφορετικό κοπάδι. Κάθε χρονιά όποιος τσέλιγκας έχει στην κατοχή του τα πρόβατα ανήμερα της γιορτής της Αγίας Παρασκευής αναλαμβάνει το Υψωμα και το γεύμα στους πιστούς με αρνί ψητό από το κοπάδι της Αγίας Παρασκευής, καθώς και γιαούρτι και τυρί φέτα. Ό,τι απαιτείται για το Ύψωμα το ανεβάζουν με μουλάρια λόγω της δυσκολίας ανάβασης, ενώ για τη χάρη της Αγίας Παρασκευής ανεβαίνουν και καβαλάρηδες με τα άλογά τους.
Θ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass