ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Οι Μάηδες της Μακρινίτσας»

* Από τους Αλέξανδρο Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:44

 

 

Το νέο βιβλίο των Αλέξανδρου Καπανιάρη (Υπ. Διδάκτωρ Λαογραφίας, εκπαίδευσης και Τ.Π.Ε., εκπαιδευτικός) και Νίκου Τσούκα (Κοινοτάρχης της Μακρινίτσας την περίοδο 1990 έως 2002) , με τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας», θα παρουσιαστεί το Σάββατο 30 Αυγούστου, στο Δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» Βόλου, στις 8.00 το βράδυ. Θα μιλήσουν η κ. Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προσχολικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου και η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η εκδήλωση θα διανθίζεται από παραδοσιακούς σκοπούς με Ζουρνά και νταούλι, που θα αποδώσουν οι μουσικοί, Γιάννης Καραμανιώλας και Λαυρέντης Νίτης. Επίσης θα χορέψουν οι Ζεϊμπέκηδες του θιάσου των «Μάηδων» της Μακρινίτσα. Θα συντονίσει η Βασιλική Τράκη. Παράλληλα στο φουαγιέ του κινηματοθεάτρου θα εκτίθενται εικαστικά έργα εμπνευσμένα από τους «ΜΑΗΔΕΣ» με την επιμέλεια του Γιάννη Παπαϊωάννου. Κατά την διάρκεια της παρουσίαση θα προβληθούν οπτικοακουστικά αποσπάσματα από το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, το αρχείο της Ε.Ρ.Τ και από την επετειακή αναβίωση του εθίμου στη Μακρινίτσα το 2008. Η έκδοση συνοδεύεται από σπάνιο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, από έγχρωμες φωτογραφίες αναπαραστάσεων νεώτερης εποχής καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές που περιλαμβάνουν ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της σχετικής με τους Μάηδες βιβλιογραφία. Επίσης υπάρχει και προτεινόμενη συμπληρωματική βιβλιογραφία για όσους ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους επιζητούν περισσότερες λεπτομέρειες ή άλλες πτυχές του δρώμενου. Το υλικό της έκδοσης έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε τα κείμενα να είναι αρκετά δομημένα και το φωτογραφικό υλικό να υποστηρίζει το περιεχόμενο. Στα περιεχόμενα περιλαμβάνονται ενότητες που αφορούν την προέλευση του εθίμου, τη περιγραφή του δρώμενου, τη σκοπιμότητα του εθίμου και τη σχέση του με την Τουρκοκρατία, την περιγραφή του «θιάσου» των Μάηδων, τις μουσικές των Μάηδων και τέλος τις προσπάθειες αναβίωσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης περιλαμβάνει αναφορές σε όσους συνέβαλαν στην αναβίωση και στην διατήρηση του εθίμου. Στον αείμνηστο επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας, Σπύρο Κουϊκούμη , στον συνεργάτη του Αργύρη Τατάκο , στον Σταύρο Χατζησταμούλη (Σταύρακα) , στον Φίλιππο Κουτσίνα και άλλους σύγχρονους Μακρινιτσιώτες. Οι συγγραφείς δηλώνουν στην εισαγωγή του βιβλίου ότι: «Η παρούσα εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σημαντικών λαογράφων και ερευνητών, που μελέτησαν διεξοδικά τους Μάηδες της Μακρινίτσας και του Πηλίου. Η προσπάθεια μας αυτή δε, φιλοδοξεί να υποκαταστήσει άλλες εργασίες, που περιέχουν πρωτογενή έρευνα και προφορική μαρτυρία, αλλά να αποτελέσει μια ακόμα μικρή συνεισφορά στη μελέτη του σπάνιου αυτού χορευτικομιμητικού εθίμου».

Η έκδοση με θέμα του Μάηδες της Μακρινίτσας είναι παραγωγή της Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και πραγματοποιήθηκε με αφορμή το πλαίσιο ενός κύκλου εκδηλώσεων με τίτλο «Στου Βόλου τα χωριά με το ΘΕΟΦΙΛΟ – αξιοποιώντας την τοπική μας κληρονομιά» για το λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, που αποτύπωσε και αυτός χαρακτηριστικά τους Μάηδες της Μακρινίτσας. Τέλος η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική στήριξη της οικογένειας Σταύρου και Λορέττας Κωνσταντινίδη και αποτελεί ακόμη μια συνεισφορά τους στην διατήρηση και στην προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της Μακρινίτσας και του Πηλίου.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass