Ακολουθώντας το εικαστικό αποτύπωμα του Γ. Καλακαλλά

ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΕΥΠΡΕΠΙΣΑΝ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΣΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΟΜΑΔΑ «ΛΑΡΙΣΑ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ»

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2021 20:00

Ένα βιωματικό «μάθημα» ιστορίας και προστασίας των μνημείων έλαβαν χθες το απόγευμα μαθητές και μαθήτριες εκπαιδευτικών δομών του Τυρνάβου. Ακολουθώντας το εικαστικό αποτύπωμα του σπουδαίου Τυρναβίτη γλύπτη Γεώργιου Καλακαλλά, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, βρέθηκαν στο Πάρκο Αλκαζάρ, περιποιήθηκαν και ευπρέπισαν τα γλυπτά που φιλοτέχνησε και βρίσκονται εκεί.

Στη δράση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Τυρνάβου, συνεπικουρούμενοι από την Ομάδα «Λάρισα η πόλη μου» που διοργάνωσε τη δράση. Εκ μέρους της Κίνησης «Λάρισα η πόλη μου» ο Γιώργος Τράντας μιλώντας στην «Ε» για τη χθεσινή δράση σημείωσε ότι: «Είπαμε να συμπράξουμε με τους μαθητές από τον Τύρναβο για να ευαισθητοποιήσουμε τα νέα παιδιά στην προσπάθεια αυτήν επί του πεδίου, βιωματικά, να αγαπήσουν τα μνημεία, να γνωρίσουν τον δημιουργό τους και σε δεύτερη φάση να τον αναζητήσουν και να τον αγαπήσουν. Και γιατί όχι αυτά τα μνημεία που σήμερα συντηρούν, αύριο να τα «υιοθετήσουν», να τα «χρεωθούν» και να νιώθουν ότι είναι κάτι δικό τους. Σήμερα θα «γνωριστούν» με το εικαστικό μέρος και στο σχολείο τους θα έχουν όλο τον χρόνο να δουλέψουν, να μάθουν για τα πρόσωπα που έχει αποτυπώσει ο καλλιτέχνης και να μοιραστούν την εμπειρία τους. Διαρκές μάθημα και ιστορίας και προστασίας των μνημείων».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες για τον γλύπτη Γεώργιο Καλακαλλά, με τον οποίο γνωρίζονταν προσωπικά, τους ανέφερε το ιστορικό της δημιουργίας του ανδριάντα του Ιπποκράτη που δεσπόζει στην είσοδό τους στη Λάρισα από τον Τύρναβο και τη σχέση του γλύπτη με τον αρχίατρο Δημήτρη Παλιούρα, ο οποίος εμπνεύστηκε την ανέγερση του μνημείου.
Εν συνεχεία οι μαθητές και οι μαθήτριες συνομίλησαν με βιντεοκλήση με τον γιο του Γεώργιου Καλακαλλά, Ανδρέα, ο οποίος είναι διδάκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, και αναφέρθηκε σε στιγμές της ζωής του πατέρα του, αλλά και στην αγάπη του πατέρα του για τη γενέθλια γη.
Στη δράση πήραν μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕΛ Τυρνάβου Βασιλική Φαρδέλα, Γεώργιος Μπουμπουράκος, Ιωάννα Γούλα, Αικατερίνη Ταντσιούρα, Ευαγγελία Τεγούση, με την καθηγήτριά τους Ευαγγελία Φακή και οι μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Τυρνάβου Αντζελίνο Μούκα, Σταματία Ντόβα, Λάμπρος Κουτάλος, Αλέξανδρος Μπιζιώτας, Ρίτα Χατζούλη, με τη διευθύντρια του Σχολείου Ελένη Νούλα, τον υποδιευθυντή Κώστα Ζυγούρη και τον καθηγητή Αργύρη Γιουρούκη.

Θανάσης Αραμπατζής

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass