Διάκριση Λαρισαίας σε διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό

Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ «Η ΕΛΛΑΣ ΕΝ ΝΥΚΤΙ»

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2021 12:31

Του Θανάση ΑραμπατζήΤο τρίτο βραβείο σε διεθνή λογοτεχνικό διαγωνισμό κατέλαβε η Λαρισαία συγγραφέας Μαρία Παπαδοπούλου. Η κ. Παπαδοπούλου συμμετείχε στον 4ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» της Αργεντινής, συμμετέχοντας στους πανηγυρικούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, με το ηθογραφικό ποίημά της «Η Ελλάς εν νυκτί». Στον διαγωνισμό συμμετείχαν -τιμώντας την ιστορική επέτειο της Επανάστασης του 1821- πάνω από 250 πολίτες του κόσμου από τις πέντε ηπείρους -ελληνικής και μη καταγωγής- με λογοτεχνικά έργα τους γραμμένα στην ελληνική, ισπανική, αγγλική, πορτογαλική και ιταλική γλώσσα. Το ποίημα είναι το αυτοτελές 2ο μέρος μιας συλλογής ηθογραφημάτων της συγγραφέα με θέμα «Ελλάς εν νυκτί δυσκύμαντα διελθούσα», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το αυτοτελές πρώτο μέρος διακρίθηκε με το δεύτερο Βραβείο το 2021 στον 10ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού με θέμα «Ελλάδας Προσκλητήριο 1821-2021. Κοιτίδα του πνεύματος, του πολιτισμού και της ειρήνης», και πάλι για τον εορτασμό των 200 χρόνων ελευθερίας από την ηρωική Ελληνική Επανάσταση του Εικοσιένα.


Μιλώντας στην «Ε» η Μαρία Παπαδοπούλου αφού ευχαρίστησε την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» της Αργεντινής «για την εξαιρετική αυτή διοργάνωση και για την ευκαιρία και τιμή που μας έδωσε να διατυπώσουμε τις σκέψεις μας και μαζί να εκφράσουμε τους λόγους της ομοψυχίας και της ελληνικής μας συνείδησης», σημείωσε ότι «Πρέπει να μάθουν οι νεότεροι Έλληνες, οι ξένοι αλλά και οι σημερινοί Τούρκοι ποια ήταν τα χρόνια και δίκαια κίνητρα ώστε οι Έλληνες να επαναστατήσουν σε βαθμό αυταπάρνησης. Το ποίημα δεν παραλείπει να εξηγήσει πόσο άθλια και βάρβαρη ήταν η Τουρκοκρατία, ως κουλτούρα και ως βαθύ καθεστώς πίσω ακόμη και από έναν κατά περίπτωση ήπιο τοπάρχη» θα τονίσει χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει λέγοντας ότι το ποίημα «Αναπαριστά φυσικά την ηρωική ψυχοσύνθεση των εκπληκτικών αυτών Ελλήνων που ξημέρωσαν τη λευτεριά χωρίς να τη γνωρίζουν, από το σκότος, με τα ίδια με εμάς εμπόδια. Δείχνει τι εννοούσαν «λεβεντιά», «ανδρισμό», «λόγο τιμής», καθώς και πώς σκέφτονταν με τσαγανό, ευθύνη και γενναιότητα. Δεν παραλείπει επίσης να απαντήσει στα σύγχρονα ερωτήματα για την ταύτιση της ελληνικής με τη χριστιανική συνείδηση στην κουλτούρα του λαού μας τις εποχές της σκλαβιάς, εις τρόπον ώστε οι ήρωες να αυτοπροσδιορίζονται με τον όρκο στα “ιερά και τα όσια”» θα σημειώσει η Μαρία Παπαδοπούλου.
Όλα τα βραβευμένα έργα αυτού του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στις αρχές του 2022 σε ψηφιακή ανθολογία, την οποία θα προλογίσει η Κύπρια ποιήτρια-συγγραφέας Ανδρούλα Τουμάζου, η οποία και τίμησε τον διαγωνισμό με το ποίημα της «Το τάμα», που έγραψε ειδικά για την περίπτωση. Ο διαγωνισμός υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις ιστορικές Λογοτεχνικές Ενώσεις της Αργεντινής και της Ελλάδας: την Ένωση Λογοτεχνών της Αργεντινής (SADE, Sociedad Argentina de ESCRITORES, (έτος ίδρυσης 1928) και την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΛΛ), (έτος ίδρυσης 1934), ενώ «αγκαλιάστηκε» από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αργεντινή και την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Ελλάδα.
Τον διαγωνισμό στήριξαν: το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»- Ουρουγουάη, η Φιλελληνική Εταιρεία Ιταλίας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Βραζιλίας, η Ισπανο-λατινοαμερικανικη Ακαδημία Καλών Γραμμάτων (Ισπανία), το Κέντρο Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών «Φώτιος Μαλλερος» της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χιλής, η Γενική Διεύθυνση Κοινοτήτων της Αργεντινής, η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη -ΔΕΦΝΚ, η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Οργανώσεων, η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων, το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Νεαπόλεως και Καμπανίας (Ιταλία), ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας ΟΔΕΓ, η Ελληνική Κοινότητα Σαντιάγο Χιλής, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, η Ελληνική Κοινότητα Παραγουάης.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρία Παπαδοπούλου είναι ερευνήτρια-συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό με πιο γνωστό το βιβλίο της με τίτλο «Ο Μεγαλύτερος Ναός της Χριστιανικής Ανατολής». Είναι προϊσταμένη Πολιτικής Άμυνας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Έχει ως σήμερα αναπτύξει διδακτικό και μεταδιδακτορικό έργο σε πανεπιστήμια, και εν γένει πολυμερή επαγγελματική, ακαδημαϊκή και πολιτιστική δράση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass