Ανθρώπινα δράματα και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2022 11:01
Η φωτογραφία είναι από την ταινία «Το Σκαρί» Η φωτογραφία είναι από την ταινία «Το Σκαρί»

Σε μόλις τέσσερις νέες ταινίες, απ’ τις οποίες ξεχωρίζει εμφανώς το μαλτέζικο, βαθιά ανθρώπινο, δράμα «Το Σκαρί» του Άλεξ Καμιλέρι περιορίζονται οι πρεμιέρες της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας. Επίσης, υπάρχει το αυστριακό δράμα «Μεγάλη Απόδραση» του Σεμπάστιαν Μάιζε, το

παιδικό animation «Μια Χαρούμενη Οικογένεια 2» και η σαματατζίδικη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Moonfall: Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού» του γνωστού Ρόλαντ Έμεριχ.
* «Το Σκαρί» («Luzzu»). Δραματική ταινία, μαλτέζικης παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Άλεξ Καμιλέρι, με τους Τζέσμαρκ Σικλούνα, Μικέλα Φαρούτζια, Νταβίντ Σικλούνα, Φρίντα Καουτσί κ.ά. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία απλών καθημερινών ανθρώπων του μόχθου, που η σκληρή πραγματικότητα, η αλλαγή των καιρών και μαζί η αγριότητα ενός καπιταλισμού που πλέον δεν κοιτά παρά μόνο αριθμούς και κέρδη, τους θέτει στο περιθώριο, να υποτάσσονται στα μεγάλα αφεντικά, στην τεράστια βιομηχανία της αλιείας και του εμπορίου ψαριών. Μία ιστορία που μας έρχεται από τη Μάλτα, αλλά θα μπορούσε να είναι και από την Ελλάδα, τη Νότια Ιταλία και άλλα μέρη της Μεσογείου.
Ο Άλεξ Καμιλέρι, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ακολουθώντας τα βήματα του Ροσελίνι, αλλά και το σινεμά του κοινωνικού ρεαλισμού των αδελφών Νταρντέν και χρησιμοποιώντας έναν πραγματικό ψαρά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και άλλους Μαλτέζους ψαράδες για τους δεύτερους ρόλους, φωτίζει μία από τις πιο αποτρόπαιες εξελίξεις, για μια δουλειά που συμβαδίζει με την πορεία του ανθρώπου χιλιάδες χρόνια τώρα. Ο Καμιλέρι ξαφνιάζει με την αμεσότητά του, αφηγείται την ιστορία του με απλότητα, αναδεικνύει την ομορφιά τής θάλασσας και της δύσκολης ζωής των ψαράδων, αποφεύγοντας το καρτ ποστάλ, διαθέτει στοιχεία ντοκιμαντέρ και αφήνει την εικόνα των απλών ψαράδων να μιλήσει από μόνη της, χωρίς δραματικά παιχνίδια και εκβιαστικές συγκινήσεις. Μια ιδιαιτέρως ευχάριστη έκπληξη από τη Μάλτα, μια ταινία σπαραχτική για την αγωνία των απλών ανθρώπων σε ένα δυσοίωνο μέλλον, που αποτελεί και επίσημη υποβολή της Μάλτας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ένας ψαράς, ο Τζέσμαρκ, παλεύει με την πατροπαράδοτη παλιά ξύλινη βάρκα του («luzzu» στη γλώσσα του), να κερδίσει τίμια τα προς το ζην για τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους, με τον ίδιο τρόπο που τα κατάφερνε ο πατέρας του, ο παππούς του και ο προπάππους του. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με τον σκληρό ανταγωνισμό, την παράνομη αλιεία και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού: τις διεφθαρμένες αρχές του λιμανιού, τους μεγαλοψαράδες, τη μαύρη αγορά, τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την απαξίωση της ταπεινής του καταγωγής από την οικογένεια της γυναίκας του. Θα απαρνηθεί την οικογενειακή παράδοση της αλιείας για να επιβιώσει; Το δίλημμα που αντιμετωπίζει γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, όταν μαθαίνει πως το μωρό του χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα…
* «Μεγάλη Απόδραση» («Great Freedom»). Δραματική ταινία, αυστριακής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Σεμπάστιαν Μάιζε, με τους Φραντς Ρογκόφσκι, Γκέοργκ Φρίντριχ, Άντον Φον Λούκε, Τόμας Πρεν κ.ά. Φεστιβαλική ταινία, που απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό, αν και μιλά για θέματα που αφορούν το ευρύ κοινό, όπως είναι η δύναμη της αγάπης και το δικαίωμα της ελευθερίας, μέσα από ένα βαρύ δράμα φυλακής. Η ταινία του Σεμπάστιαν Μάιζε, που έχει σίγουρα το δικό της ενδιαφέρον και μια διεισδυτική ματιά για τη διαφορετικότητα και τους απάνθρωπους μηχανισμούς καταστολής, που χρησιμοποιούνται είτε από τους ναζί, είτε από δημοκρατικές κυβερνήσεις, δεν είναι τυχαίο ότι κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών, έχει προταθεί από την Αυστρία για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας και ήταν υποψήφια για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στα ατού της ταινίας ο πρωταγωνιστής Φραντς Ρογκόφσκι, που έχουμε δει τις αξιοπρόσεκτες ερμηνείες του σε ταινίες όπως «Μια Κρυφή Ζωή» του Τέρενς Μάλικ και προσφάτως «Μια Νύμφη στο Νερό» του Κρίστιαν Πέτζολντ. Ο Ρογκόφσκι καταφέρνει να πάρει έναν απροσδόκητο, δύσκολο χαρακτήρα και να του δώσει φυσικά χαρακτηριστικά, με μία άνεση που εκπλήσσει.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Χανς σώθηκε από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης μόνο και μόνο για να μπαινοβγαίνει στις φυλακές. Το έγκλημά του; Είναι ομοφυλόφιλος. Εξαιτίας της Παραγράφου 175, η οποία ορίζει την ομοφυλοφιλία όχι απλά ως διαστροφή, αλλά ως ποινικό αδίκημα, η επιθυμία του για ελευθερία καταστρέφεται συστηματικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του είναι εκείνη με τον επί σειρά ετών συγκρατούμενό του, τον Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο. Σταδιακά, ό,τι ξεκίνησε ως αποστροφή εξελίσσεται σε κάτι που ονομάζεται αγάπη...
* «Moonfall: Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού» («Moonfall»). Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής του 2022, σε σκηνοθεσία Ρόλαντ Έμεριχ, με τους Χάλι Μπέρι, Πάτρικ Γουίλσον, Τζον Μπράντλεϊ, Κέλι Γιου, Μάικλ Πένια, Ντόναλντ Σάδερλαντ κ.ά. Ακόμα μία θεαματική περιπέτεια καταστροφής και επιστημονικής φαντασίας, από τον «άρχοντα» του είδους Ρόλαντ Έμεριχ. Εδώ, για ακόμα μία φορά επαναλαμβάνει το γνωστό και πλέον χιλιοφορεμένο μοντέλο του είδους, σε ένα στόρι που θέλει τη Χάλι Μπέρι, μία πρώην αστροναύτης της NASA, να είναι η μοναδική που έχει καταλάβει ότι μια περίεργη δύναμη ωθεί τη Σελήνη να καταστρέψει τη Γη και στην προσπάθειά της να σώσει τον πλανήτη μας, θα βρει συμπαραστάτες μόνο έναν παλιό συνάδελφό της κι έναν συνωμοσιολόγο.
Δηλαδή, ένα σενάριο που ελκύει τον μέσο Αμερικανό θεατή και ειδικά το νεανικό κοινό -βάζοντας στο μίξερ φαντασία, αγωνία, καταστροφή, Αμερικανούς ήρωες και πατριωτικά ξεσπάσματα- και βεβαίως στη διάθεσή του τα δυνατά σπέσιαλ εφέ και όλες τις συνταγές του είδους. Εκτός από τη Χάλι Μπέρι, πρωταγωνιστούν και οι Πάτρικ Γουίλσον και Τζον Μπράντλεϊ.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Μία μυστηριώδης δύναμη βγάζει τη Σελήνη από την τροχιά της γύρω από τη Γη και την ωθεί σε μια σειρά από συγκρούσεις. Με λίγες μόνο εβδομάδες να απομένουν έως ότου οι συνέπειες να είναι καταστροφικές για όλο τον στον κόσμο, η πρώην αστροναύτης της NASA, Jo Fowler, είναι πεπεισμένη ότι έχει τη λύση που θα μας σώσει όλους, όμως μόνο ο παλιός συνάδελφος της αστροναύτης Brian Harper και ο K.C. Houseman, ένας συνωμοσιολόγoς, την πιστεύουν. Αυτοί οι τρεις ήρωες θα ξεκινήσουν ένα απίστευτο ταξίδι στο διάστημα για να διαπιστώσουν τελικά ότι η Σελήνη δεν είναι όπως νομίζουμε ότι είναι.
* «Μια Χαρούμενη Οικογένεια 2» («Happy Family 2»). Παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων, γερμανικής και βρετανικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Χόλγκερ Τάπε. Παιδικό διασκεδαστικό animation, που κινείται στη μετριότητα και αποτελεί συνέχεια της αδιάφορης ταινίας του 2017, από τον Χόλγκερ Τάπε και που βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Γερμανού σεναριογράφου και συγγραφέα Ντέιβιντ Σάφιερ. Ένα φιλμ που απευθύνεται στο νηπιακό κοινό.
Οι μπόμπιρες θα γελάσουν με τις αστείες εκδοχές των τεράτων της οικογένειας Γουίσμποουν που μπλέκουν σε μία ακόμα περιπέτεια, καθώς τις βάζει στο μάτι μία κυνηγός τεράτων, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Όταν η Μπάμπα Γιάγκα και ο Ρέινφιλντ γίνονται ο στόχος της κυνηγού τεράτων Μίλα Σταρ, τα μέλη της οικογένειας Γουίσμπον μεταμορφώνονται σε τέρατα για μία ακόμα φορά. Έτσι, ο μπαμπάς Φρανκεστάιν, η μαμά Βρικόλακας, η κόρη Μούμια και ο γιος Λυκάνθρωπος, ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να σώσουν τους φίλους τους, να κάνουν νέες «τερατώδεις» γνωριμίες και να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Κι αυτό είναι εντάξει!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass