Συμπόσιο ιστορίας και λαογραφίας βλάχικου πολιτισμού

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2014 2:21 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:11

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου, το 15° Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με θέμα «Τα δίκτυα των βλάχων».

Το 15ο Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την ΠΟΠΣΒ και το Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες του 15ου Συμποσίου έλαβαν χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πολυχώρου Πολιτισμού «Βέτλανς» της Νάουσας.

Την έναρξη των εργασιών του συμποσίου κήρυξε ο επίτιμος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 15ου Συμποσίου, Μητροπολίτης Βεροίας και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Ακολούθως καλωσόρισαν και χαιρέτησαν τους συνέδρους ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και ΠΒΑ κ. Μιχάλης Μαγειρίας και η πρόεδρος του οικείου Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας κ. Αρχοντούλα Tζιμουλίκου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε τη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση του επιστημονικού μέρους του συμποσίου και σημείωσε ότι «Ασφαλώς δεν εξαντλείται η θεματική του 15ου συμποσίου, είναι όμως το σημερινό γεγονός μια θετική αφορμή κι εύχομαι να δοθεί το έναυσμα για διεξοδικότερη έρευνα σε βάθος.

Η ΠΟΠΣΒ στοχεύει στη διεπιστημονική και κυρίως ψύχραιμη έρευνα των θεμάτων που αφορούν στους Βλάχους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ομοσπονδία συνεργάζεται με τους ειδικούς επιστήμονες που έχουν ως αντικείμενο τη βλαχική θεματολογία, ερευνούν κι αναστοχάζονται το παρελθόν και το παρόν με μέθοδο αυστηρά επιστημονική. Για να καταγραφούν κι αναδειχθούν οι πολλαπλές βλαχικές ταυτότητες κι οι αναγνώσεις τους».

Στην πρώτη συνεδρία του Σαββάτου παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις που αφορούσαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Νάουσας από την ιστορικό κ. Τσίτση, τον ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας του ΑΠΘ κ. Μπουσμπούκη και τον ιστοριοδίφη κ. Κουκούδη.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την παρουσίαση χορών από το παιδικό χορευτικό του οικείου Συλλόγου Βλάχων Νάουσας και τους χοροδιδασκάλους των συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ.

Την Κυριακή κατά την πρώτη συνεδρία παρουσιάστηκαν θέματα που αφορούσαν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και άπτονταν των πολιτικοστρατιωτικών εξελίξεων αλλά και της διπλωματικής ιστορίας αναφορικά με τη βλαχική παρουσία στο χώρο της Μακεδονίας.

Το 15ο συμπόσιο παρακολούθησαν με ενδιαφέρον οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και αντιπροσωπείες των συλλόγων μελών της ΠΟΠΣΒ, όπως κι οι εκπρόσωποι των συλλόγων μελών της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τον Καναδά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass