Πρέσβης της Λάρισας τα έπιπλα Σλήμαν

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2022 21:06
Η Ιωάννα Δεληγιάννη με τον ιστορικό, συγγραφέα βιβλίων και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ  για τον Σλήμαν Dr Frank Vorpahl, τον διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου κ. Κακαβά  και τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας κ. Καραπαναγιώτου Η Ιωάννα Δεληγιάννη με τον ιστορικό, συγγραφέα βιβλίων και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ για τον Σλήμαν Dr Frank Vorpahl, τον διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου κ. Κακαβά και τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας κ. Καραπαναγιώτου

Του Θανάση Αραμπατζή

Τους καρπούς της πολύχρονης εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής της Δημοτικής

Πινακοθήκης Λάρισας έδρεψε ο μουσειακός οργανισμός της πόλης με τη συμμετοχή εκθεμάτων του στην έκθεση «Οι Κόσμοι του Σλήμαν» στο Μουσείο Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας του Βερολίνου που εγκαινιάστηκε προχθές. Τα ξακουστά έπιπλα Σλήμαν, που είχε αγοράσει ο μέγας δωρητής και ευεργέτης της πόλης Γεώργιος Κατσίγρας, -και εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης- ταξίδεψαν στη γερμανική πρωτεύουσα και συμμετέχουν στην έκθεση, εντασσόμενα οργανικά στο αφήγημα και το νόημά της που επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Ερρίκου Σλήμαν. Το πολιτιστικό απόθεμα της Λάρισας ξεπερνά τα όρια της χώρας και γίνεται γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή της πόλης. Στη λαμπρή εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκε και η αναπληρώτρια προϊσταμένη Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα κ. Ιωάννα Δεληγιάννη, μαζί με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης όπως η υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης Κλαούντια Ροτ, ο δήμαρχος Βερολίνου Κλάους Λέντερερ, ενώ λόγω υποχρεώσεων που δεν της επέτρεψαν να βρεθεί στο Βερολίνο η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.
Μιλώντας για τη συμμετοχή των επίπλων Σλήμαν στην έκθεση, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Αννυ Ψάρρα σημείωσε στην «Ε» ότι: «Η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, με τα έπιπλα Σλήμαν, σε μία τόσο σημαντική Διεθνή έκθεση είναι ιδιαίτερα τιμητική, καθώς έχει καταστήσει το μουσείο πρεσβευτή του πολιτιστικού αποθέματος τόσο της πόλης όσο και της χώρας. Στόχος μας είναι η Συλλογή Γ.Ι. Κατσίγρα με την αναγνωρισμένη της αξία να γίνει πολιτιστικός προορισμός σε πανελλαδικό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Η ανάδειξη της συλλογής, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την επίπονη προσπάθεια των εργαζομένων, αλλά και της στήριξης της Δημοτικής Αρχής, μας κάνει ως πολίτες αυτής της πόλης περήφανους ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας, απέναντι στον μεγάλο δωρητή και συλλέκτη Γεώργιο Κατσίγρα». Με τη σειρά της η κ. Ιωάννα Δεληγιάννη σημείωσε ότι «η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα σε μια διεθνή έκθεση είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Η έκθεση στο Βερολίνο είναι εντυπωσιακή, άρτια μουσειολογικά και τα Έπιπλα Σλήμαν της Συλλογής Κατσίγρα εντάσσονται οργανικά στο αφήγημα και το νόημα της έκθεσης που επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Ερρίκου Σλήμαν.
Για τον δανεισμό των Επίπλων στο Βερολίνο εξασφαλίστηκαν όλες οι προϋποθέσεις και τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα τόσο για την ασφαλή μεταφορά και έκθεσή τους όσο και την επιστροφή τους. Η υποδοχή μας στο Βερολίνο ήταν θερμή και η εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Το μουσείο μας, με στόχο την ανάδειξη των συλλογών του, εργάζεται συστηματικά και προς την κατεύθυνση της συμμετοχής έργων των συλλογών του μέσα από συνεργασίες με μουσεία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ελπίζουμε ότι αυτή η αρχή θα φέρει και μελλοντικές ανάλογες συμμετοχές έργων των συλλογών του μουσείου μας σε μεγάλες εκθέσεις με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έπιπλα κατασκευάστηκαν στη Βιέννη το 1880 από ξύλο καρυδιάς, ενώ το 1955 τα αγόρασε ο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας από τον παλαιοπώλη Στάθη Κυρλόγλου -αν και τα διεκδικούσε και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη- για να τα τοποθετήσει έκτοτε στο γραφείο του, αρχικά στην κλινική και κατόπιν στο προσωπικό του ιατρείο. Συνοδεύονται από τρία χάλκινα αγάλματα –της Πηνελόπης, του Διονύσου και ενός ιππέα. Τα μοτίβα τους (φτερωτοί κριολέοντες, ανθέμια, κεφαλές κριαριού, πόδια λιονταριού, αθηναϊκή γλαύκα, κεφαλές σατύρων) παραπέμπουν στην αναβίωση της αρχαιότητας μέσα από το πνεύμα του νεοκλασικισμού.
Περιήλθαν στην κατοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας ως κληροδότημα του Γεωργίου Κατσίγρα το 1998 μαζί με 1.170 βιβλία και 57 επιπλέον έργα τέχνης συμπληρώνοντας τη δωρεά του συλλέκτη προς την πόλη της Λάρισας. Το 2001, με υπουργική απόφαση χαρακτηρίστηκαν έργα τέχνης χρήζοντας ειδικής κρατικής προστασίας.
Στην εκδήλωση παρευρίσκονταν, επίσης, ο επικεφαλής καθηγητής Προϊστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και διευθυντής του Μουσείου Προϊστορίας και Πρωτοϊστορίας της γερμανικής πρωτεύουσας Dr. Ματίας Βέμχοφ, ο πρόεδρος του Πρωσικού Ιδρύματος πολιτιστικής κληρονομιάς Hermann Parzinger, ο διευθυντής του Μουσείου προϊστορίας και πρώιμης ιστορίας Matthias Wemhoff, μέλη της Οικογένειας Σλήμαν, ο μητροπολίτης της Ελληνικής Εκκλησίας, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας κ. Καραπαναγιώτου, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ κ. Λαζαρίδου, και ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου κ. Κακαβάς.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass