Το εικαστικό αποτύπωμα του Πηνειού...

ΣΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΕΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΛΕΓΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ... ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2022 21:05

Του Θανάση Αραμπατζή

Σε μια απέραντη γκαλερί θα μετατραπεί η Λάρισα κατά τον μήνα Ιούνιο. Η Αντιδημαρχία

Πολιτισμού έχει σχεδιάσει και θα πραγματοποιήσει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου ένα πλέγμα εικαστικών δράσεων -σε διάφορα σημεία της Λάρισας- που φέρουν τον τίτλο «Στα Χνάρια του Μύθου/Inside the Myth». Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πηνειού και στοχεύουν να αναπαραστήσουν, μέσω της εικαστικής τέχνης, τη σχέση του ποταμού με τον άνθρωπο, μέσα από μια έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας και μια διαδρομή street art που ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος. Η ιστορία και οι μύθοι της Λάρισας αλληλοεμπλέκονται και αλληλοσυμπληρώνονται με φόντο δύο εμβληματικά τοπόσημα της πόλης: το Αρχαίο Θέατρο και την ακρόπολη (αρχαία Λάρισα), δίπλα από τα οποία κινείται ο Πηνειός, που στη ροή του -από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα- έπλεαν και πλέουν αρχέγονα μυστικά και οι ψυχές των κατοίκων της πόλης. Αλλωστε, η σχέση των κατοίκων αυτής της γης με τον ποταμό τους ήταν άρρηκτα δεμένη, γιορτάζοντας και τιμώντας τον ζωοδότη Πηνειό, με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αγάπη διηγήθηκε μέσα από τη λογοτεχνία και την παραστατική τέχνη, με τους πιο ανόμοιους τρόπους, αλλά πάντα με την ίδια δημιουργική ένταση προς μια αέναη κίνηση, τόσο ισχυρή ώστε να γίνει η κινητήρια δύναμη και το εργαλείο για την τροφή της ψυχής και του σώματος.
Η έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθεί είναι αφιερωμένη στον μύθο του Πηνειού ποταμού. Ο Πηνειός είναι η ομώνυμη θεότητα του Πηνειού ποταμού που εκβάλλει στη Θεσσαλία. Η πατρότητα της Δάφνης αποδίδεται σε αυτή τη θεότητα και στην εκδοχή του μύθου εκπληρώνει το αίτημα της κόρης του που τη μεταμορφώνει σε φυτό δάφνης για να τη σώσει από τον Απόλλωνα που επιθυμούσε να την κατέχει.
Μια έκθεση για το φυσικό και ψυχολογικό τοπίο, στο οποίο το ποτάμι αναπαρίσταται μέσα από τη γλώσσα της τέχνης, μεταφέροντάς το στο κέντρο της φαντασίας των ανθρώπων και κάνοντάς το τροφή για σκέψη ξεκινώντας από το υδάτινο στοιχείο του, την κάθαρση, τον καθρέφτη μέχρι αυτή ενός φορέα σωματικών και συναισθηματικών μεταφορών.
Για να ενισχυθεί η οπτική και φυσική αντιστοιχία με το ποτάμι, εντός του πρότζεκτ και γεωγραφικά, στα σύνορα που ιδανικά χωρίζει την παλιά πόλη από τη νέα, ένας καλλιτέχνης θα δημιουργήσει, μια εγκατάσταση που θα τοποθετηθεί στον ποταμό. Η εγκατάσταση αντιπροσωπεύει το μέσο μεταξύ του ανθρώπου και του ποταμού και η υποβλητική του δύναμη θα μεταφράζει σε εικόνες την ιδέα μιας αέναης ροής που φέρνει μαζί της αναμνήσεις, ζωή, ιδέες, αγάπη. Δράματα και αναγεννήσεις. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί γκράφιτι στην κοίτη.  Το δεύτερο μέρος των δράσεων είναι αφιερωμένο στους σύγχρονους μύθους μέσα από μια διαδρομή που οδηγεί από το ποτάμι στον Μύλο του Παππά. Ο Μύλος αντιπροσωπεύει ένα κεντρικό στοιχείο του πρότζεκτ στην πόλη, χώρος στον οποίο συναντώνται η τέχνη και ο υλικός πολιτισμός. Ένα κτίριο που αρχικά ζούσε χάρη στη δύναμη του ποταμού για να μεταμορφώσει τα προϊόντα της γης σε πλούτο.
Ο Μύλος του Παππά αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρισας, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης με σημαντικό απόθεμα αναμνήσεων. Σήμερα ο μύλος συνεχίζει την προσφορά του στην πόλη της Λάρισας με διαφορετικούς τρόπους. Η επιβλητική πρόσοψη εμπνέει δέος στους επισκέπτες, ξυπνά μνήμες από το παρελθόν και συνδέει το παρόν με τις περασμένες εποχές ανάπτυξης της πόλης. Αυτή η διαδρομή θα αφηγηθεί με ένα έργο street art που θα οδηγήσει τον επισκέπτη σε ένα συναισθηματικό και έντονο ταξίδι της πόλης. Τέλος, θα δημιουργηθεί μία υπαίθρια Open Gallery από πρωτότυπα έργα 12 Λαρισαίων εικαστικών δημιουργών με την ανάλογη θεματική, κατά μήκος της οδού Βενιζέλου (από το Α’ Αρχαίο Θέατρο μέχρι το τέλος της οδού Βενιζέλου). Η κεντρική αναφορά τους είναι ο μύθος του Πηνειού ποταμού. Μία ανοιχτή πινακοθήκη η οποία θα αναβαθμίσει την αισθητική της πόλης και της καθημερινότητας των πολιτών, αναδεικνύοντας δημιουργικά τον δημόσιο χώρο και εμπλέκοντας την ιστορία του τόπου με το παρόν και το μέλλον του, ενώ συνάμα θα συμβάλει και στην τουριστική προβολή της πόλης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass