Κατάδυση στα βάθη της ύπαρξής μας...

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2022 21:01

Του Θανάση Αραμπατζή

«...Μία συλλογή βαθιά προσωπική, μέσα από την οποία επιχείρησα να μετατρέψω

το προσωπικό βίωμα σε καθολική εμπειρία» θα τονίσει αναφερόμενος στη δεύτερή του ποιητική συλλογή με τίτλο «Οι άνθρωποι στις κορνίζες» (εκδόσεις «Συρτάρι») ο Λαρισαίος ποιητής Γιάννης Ζαραμπούκας, η παρουσίαση της οποίας θα γίνει σήμερα Πέμπτη και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα ΛΙΝΤΟ του Κλίμαξ καφέ. Ο Γιάννης Ζαραμπούκας, μιλώντας στην «Ε», θα αναφερθεί στα ποιήματα της νέας του συλλογής, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι ανθρώπινες σχέσεις και το κοινωνικό περιβάλλον, τους ήρωές τους και την κατάδυσή τους στο βάθος της ύπαρξής τους, αλλά και στην αλήθεια που κρύβεται στα ποιήματα της συλλογής και περιμένουν τον αναγνώστη να την αποκαλύψει.
Κύριε Ζαραμπούκα, μιλήστε μας για την ποιητική σας συλλογή που σήμερα παρουσιάζεται: «Οι άνθρωποι στις κορνίζες» από τις εκδόσεις «Συρτάρι» αποτελούν τη δεύτερη δημοσιευμένη ποιητική μου συλλογή. Πρόκειται για μία συλλογή ποιημάτων έντονα ρεαλιστικών, γραμμένα σε ελεύθερο στίχο. Μία συλλογή βαθιά προσωπική, μέσα από την οποία επιχείρησα να μετατρέψω το προσωπικό βίωμα σε καθολική εμπειρία, χωρίς απαραίτητα τα ποιήματα που απαρτίζουν τη συλλογή να είναι εντελώς αυτοβιογραφικά» θα επισημάνει ο Λαρισαίος ποιητής.
Ποια «κλωστή» διατρέχει τα ποιήματα η επόμενη ερώτηση, για να απαντήσει ότι: «Στο επίκεντρο των ποιημάτων βρίσκονται οι ανθρώπινες σχέσεις και το κοινωνικό περιβάλλον, που άλλοτε τις συμπληρώνει κι άλλοτε τις ετεροκαθορίζει, ενώ παράλληλα προσπάθησα να αναδείξω τα εξουσιαστικά οικογενειακά συμπλέγματα που μας διατρέχουν και πολλές φορές μας καταδυναστεύουν. Ως έναν βαθμό άλλωστε, αποτελούμε προβολές της οικογένειάς μας!». Και οι ήρωες των ποιημάτων; «Οι ήρωες των ποιημάτων είναι άνθρωποι τρωτοί και εύθραυστοι, φαινομενικά αδύναμοι, εγκλωβισμένοι στα καλούπια του κοινωνικού καθωσπρεπισμού και των ρόλων που καλείται ο καθένας από εμάς να φέρει εις πέρας στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης στους κόλπους του κοινωνικού συνόλου. Ήρωες που παλεύουν να υπερασπίσουν το δικαίωμα της ατομικότητάς του, σε έναν κόσμο που δεν συγχωρεί τη μοναδικότητα της φύσης του καθενός. Σταδιακά, οι πρωταγωνιστές των ποιημάτων ξηλώνουν από το σώμα τους τα τραύματα που δημιουργούνται από τη βίαιη τοποθέτησή τους στα κοινωνικά καλούπια, καταδύονται στα βάθη της ύπαρξής τους, σε μια προσπάθεια να χαρτογραφήσουν τα άγνωστα μέρη του εαυτού τους και να αναβαπτιστούν, απελευθερωμένοι πια απ’ τους γόρδιους κοινωνικούς δεσμούς, με τους οποίους όλοι μας δενόμαστε από τη στιγμή που παίρνουμε την πρώτη μας ανάσα» θα τονίσει ο Γιάννης Ζαραμπούκας. Καταδυόμενοι οι ήρωές σας στα βάθη της ψυχής τους οδήγησαν κι εσάς σε μια ανάλογη κατάδυση, θα τον ρωτήσουμε για να τονίσει ότι «Οι άνθρωποι στις κορνίζες» είναι αδιαμφισβήτητα μία πιο ώριμη συγγραφική στιγμή μου, μία πιο εσωτερική και δύσκολη συναισθηματικά. Ένα ποιητικό έργο που κρύβει μία αιχμηρή και αφοπλιστική αλήθεια, αλήθεια που περιμένει να την ανακαλύψετε!».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass