Εθνική Πινακοθήκη: Εργαστήρι σφυρηλάτησης της οπτικής μας ταυτότητας ως έθνους

ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΛΑΡΙΣΑΙΑ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΣΥΡΑΓΩ ΤΣΙΑΡΑ

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2022 21:07

«Με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής, χαράς και ευθύνης αναλαμβάνω τη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου. Ο ρόλος της Εθνικής Πινακοθήκης στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολίτη είναι θεμελιακός. Εκτός από κιβωτός της νεότερης ελληνικής τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη είναι και εργαστήρι σφυρηλάτησης της οπτικής μας ταυτότητας ως έθνους. Χάρη στην άοκνη αφοσίωση, το όραμα και τον δυναμισμό τής πρόσφατα εκλιπούσας διευθύντριας, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, έχει επίσης καταστεί ένα προσφιλές τοπόσημο βιωμένης εμπειρίας, γνώσης και συγκίνησης.

Ευχαριστώ την Πολιτεία για την εμπιστοσύνη. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ επάξια στα νέα μου καθήκοντα» είναι η πρώτη δήλωση της Λαρισαίας νέας διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου κ. Συραγώς Τσιάρα. Η ιστορικός της Τέχνης, επιμελήτρια και διευθύντρια του ΜΟΜus - Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ορίστηκε διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, κατόπιν απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, μετά τον θάνατο της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.
Η Συραγώ Τσιάρα γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στην Αγγλία. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Α.Π.Θ. με θέμα τον ρόλο της δημόσιας γλυπτικής στη διαμόρφωση της εθνικής μνήμης και αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 2000. Εργάστηκε για την έρευνα, μελέτη, τεκμηρίωση και εκθεσιακή προβολή της Συλλογής Κωστάκη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διδάσκοντας παράλληλα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Διαθέτοντας δεκαπενταετή εμπειρία στη διεύθυνση δημόσιων μουσειακών οργανισμών και εικοσαετή εμπειρία στη διαχείριση συλλογών έργων ελληνικής και διεθνούς Τέχνης, η Συραγώ Τσιάρα έχει επιμεληθεί περισσότερες από πενήντα εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει οργανώσει συνέδρια, συγγράφει επιστημονικές μελέτες και δίνει διαλέξεις, κυρίως πάνω σε ζητήματα σχέσεων τέχνης και πολιτικής, μνήμης, ταυτότητας, επιμελητικών πρακτικών και διασύνδεσης της σύγχρονης τέχνης με τους αρχαιολογικούς χώρους και τη δημόσια σφαίρα.
Από το 2007 μέχρι το 2020 ανέλαβε τη διεύθυνση του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης. Από το 2017 μέχρι σήμερα διευθύνει την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Το 2009 συνεπιμελήθηκε τη 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – «Πράξις. Τέχνη σε Αβέβαιους Καιρούς». Διετέλεσε επιμελήτρια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013. Το 2017 συνεπιμελήθηκε με τη Μαρία Τσαντσάνογλου έκθεση 28 Ελλήνων καλλιτεχνών στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών του Πεκίνου στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου, διοργάνωση στην οποία η Ελλάδα υπήρξε τιμώμενη χώρα. Στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας, το 2019, ανέλαβε τα καθήκοντα της εθνικής επιτρόπου.
Από την ίδρυση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), το 2018, ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το 2019 εργάστηκε μαζί με τον Δημήτρη Αντωνακάκη στη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ώστε να αποδοθεί το Μουσείο στο κοινό. Την ίδια χρονιά ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της παρουσίασης της μόνιμης συλλογής νεοελληνικής τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Χθες το πρωί και λίγο μετά την ανακοίνωση του διορισμού της κ. Τσιάρα στη θέση της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της για να τη συγχαρεί. Ο κ. Καλογιάννης στην τηλεφωνική τους επικοινωνία της ανέφερε ότι η ανάληψη της Διεύθυνσης της Εθνικής Πινακοθήκης είναι η επιβεβαίωση και το επιστέγασμα της πορείας της, ενώ τόνισε ότι τόσο η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα όσο και η πόλη της Λάρισας συνολικά ελπίζουν ότι διανοίγονται νέοι ορίζοντες για συνεργασίες με την Εθνική Πινακοθήκη, με τη νέα διευθύντρια να απαντά ότι θα είναι δίπλα στην πόλη και στην Πινακοθήκη της.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΠΚΑ
Δήλωση για την ανάληψη των νέων καθηκόντων ως διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης έκανε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας. Συγκεκριμένα ο κ. Σάπκας τόνισε ότι: «Πιστεύω πως δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από τη Λαρισαία ιστορικό Τέχνης, επιμελήτρια, διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Momus) Θεσσαλονίκης, Συραγώ Τσιάρα, τη Συραγώ μας, για τη θέση της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, κατόπιν απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, μετά τον θάνατο της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. Δεν είναι μόνο το βαρύ βιογραφικό της, οι επιτυχίες της σε Ελλάδα και εξωτερικό, ότι επανασχεδίασε την παρουσίαση της μόνιμης συλλογής νεοελληνικής τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Είναι η αγάπη της για την Τέχνη και τους καλλιτέχνες, η απαράμιλλη εργατικότητά της και η φυσική ευγένεια που τη διακρίνουν και την κάνουν μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτήν, προσδοκούμε οι συνεργασίες μας να συνεχιστούν ακόμα περισσότερο, τη συγχαίρουμε και της ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσει να υπηρετεί τον Πολιτισμό με την ίδια αφοσίωση, συνέπεια, αποτελεσματικότητα».
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass