ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΡΑΨΑΝΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Δημοτική Πινακοθήκη και Μουσείο Οίνου και Αμπέλου

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2014 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:52

 

Δύο ακόμη χώροι πολιτισμού και ανάδειξης της τοπικής ιστορίας του ν. Λάρισας, καταγράφονται στην πολιτιστική διαδικτυακή πύλη «Days of art in Greece». Πρόκειται για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ραψάνης.

Για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και για όποιον φίλο της τέχνης ενδιαφέρεται να την επισκεφθεί, αναφέρει ότι από τον πρώτο χρόνο της ίδρυσής της το 1983 ως σήμερα, είναι ενταγμένη στον κοινωνικό ιστό της πόλης, έχει συμβάλλει πολύπλευρα στην εδραίωση των εικαστικών τεχνών στη Λάρισα, την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας και πανελλαδικά.

Από το Νοέμβριο του 2003 λειτουργεί στο νέο ιδιόκτητο κτίριο όπου εκτίθεται μέρος της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα, 150 έργα του 19ου και 20ου αιώνα καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν. Στους μεγάλους εκθεσιακούς χώρους της, διοργανώνονται σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και άλλες σε συνεργασία με Πινακοθήκες, Μουσεία, φορείς ("Τέχνη και Κινηματογράφος στη Ρώσικη πρωτοπορία"- συνεργασία με Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Γ. Ιακωβίδης - συνεργασία με Εθνική Πινακοθήκη, Κ. Πανιάρας "Τοπία και Ουτοπία", Γ. Λαζόγκας "η τιμωρία των σειρήνων"). Στο αίθριο του 1ου ορόφου διοργανώνονται εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής (Β. Δημητρέας, Γ. Μήλιος, Mail Art, Α. Κομιανού).  Η μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα είναι στη διάθεση και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Δημιουργήθηκαν κείμενα που περιγράφουν 150 από τα έργα της μόνιμης συλλογής και με τη σημαντική βοήθεια της Σχολής Τυφλών της Θεσσαλονίκης, οι περιγραφές αυτές αποτυπώθηκαν στη γλώσσα Braille. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα αναρτούνται σε 25 έργα, οι περιγραφές τους σε κείμενα Braille. Τα πρώτα 25 ήδη έχουν τοποθετηθεί στους εκθεσιακούς χώρους της μόνιμης συλλογής.

Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης στη περιοχή της Ραψάνης από τον 17ο -18ο αιώνα έως τις μέρες μας.  Ο στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Ραψάνης που συνδέεται τους τελευταίους τρείς αιώνες αλληλένδετα με την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή του περίφημου ραψανιώτικου μπρούσκου. Ο χαρακτήρας του μουσείου είναι εκπαιδευτικός και απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για το αμπέλι και το κρασί της Ραψάνης. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης από την περιοχή της Ραψάνης. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση πληροφοριών που αφορούν γενικά το κρασί και το αμπέλι, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε το κοινό ευρύτερα για την αμπελοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Παράλληλα γίνεται και μια παρουσίαση των οινοποιείων της περιοχής, παρέχοντας έτσι μια σαφή εικόνα στον επισκέπτη για την ιστορία αλλά και την συνέχιση της αμπελοκαλλιέργειας στη περιοχή της Ραψάνης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass