Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης σε έναν καλίσθητο τόμο

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2014 22:23 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:54

 

Ψηφιδωτό είναι η τεχνική με την οποία επενδύονται επιφάνειες με μικρές (συνήθως τετράγωνες ή και πολυγωνικές ψηφίδες από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα). Οι ψηφίδες προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα, δημιουργώντας περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες. Πότε εμφανίζονται τα ψηφιδωτά;

Και... πότε ακριβώς φιλοτεχνήθηκαν τα ψηφιδωτά της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη; Στις αρχές ή στα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα;

Είναι αμιγώς χριστιανικά ή «αυτοκρατορικά»;
Είναι τα ψηφιδωτά των δεκάδων βυζαντινών ναών της Θεσσαλονίκης, το πλέον ολοκληρωμένο σύνολο βυζαντινών ψηφιδωτών στον κόσμο;

Αυτός ο τεράστιος, πανέμορφος και μυστικός κόσμος μιας ολόκληρης «χριστιανικής» χιλιετίας και των πτυχών της βυζαντινής κοινωνίας και πίστης, που απεικονίζεται εντυπωσιακά στα «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης 4ος-14ος αι.» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη.

Το μνημειώδες έργο, με υλικό που συγκεντρώθηκε ύστερα από 40ετή και πλέον μελέτη του πλούσιου «υλικού» που προσφέρει η πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε δύο χρόνια μετά την έκδοσή του, μήνες μετά τη διοργάνωση ειδικής ημερίδας αποκλειστικά για τα «Ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης» στο περίφημο Courtauld Institute of Art του Λονδίνου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Συγγραφείς του έργου είναι οι Θεσσαλονικείς επιστήμονες: Χαράλαμπος Μπακιρτζής, επίτιμος έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Χρυσάνθη Μαυροπούλου- Τσιουμή, ομότιμη καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η αείμνηστη πλέον (1940-2013) επίτιμη έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και πρώτη διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης Ευτυχία Κουρκουτίδου- Νικολαΐδου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass