«Blueprints Τσεχίας και Σταμπωτά Τυρνάβου, Δρόμοι Παράλληλοι»

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2022 11:06

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος της Προεδρίας της Τσεχίας στην ΕΕ κατά το β΄ εξάμηνο του 2022, το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας οργανώνουν την περιοδική έκθεση «Blueprints Τσεχίας και Σταμπωτά Τυρνάβου, Δρόμοι Παράλληλοι» που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 11:30 π.μ. Η έκθεση αυτή αποτελεί τον προάγγελο μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων μεταξύ του Τσεχικού Κέντρου στην Αθήνα και του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.
Τα blueprints της Τσεχίας συναντούν τα σταμπωτά του Τυρνάβου, και μέσα από τα εκθέματα - φυσικά και ψηφιακά- παρουσιάζονται η παράδοση των δύο τεχνικών, η εξέλιξή τους αλλά και η δημιουργική αξιοποίησή τους σήμερα. Μοτίβα και τυπώματα ζωντανεύουν και παρουσιάζονται ως στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των δυο χωρών.
Στόχος είναι μέσα από την ιστορία των δυο τεχνικών που αναπτύχθηκαν ξεχωριστά αλλά παράλληλα, να τονιστεί η αναγκαιότητα της διατήρησης της παράδοσης και της αξιοποίησής της στη σύγχρονη εποχή.
Λίγα λόγια για το Blueprint
H παραδοσιακή τεχνική βαφής εγγράφηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2018. Για την Τσεχία το Blueprint είναι το έκτο στοιχείο στον κατάλογο άυλης κληρονομιάς της UNESCO. Η εγγραφή ήταν η κοινή της προσπάθεια μαζί με την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία και την Αυστρία.
Αρκετοί Τσέχοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνική για να δημιουργήσουν μοναδικά σύγχρονα ρούχα. Ανάμεσά τους και η Alice Klouzkov, η οποία ζωντανεύει την τεχνική που χρησιμοποιούσαν πρόγονοί τους για να φτιάξουν τα ρούχα τους εδώ και 300 χρόνια.
Τα blueprint σχέδια τα βρίσκουμε στην Τσεχία συνήθως σε λαογραφικές φορεσιές στη Μοραβία. Το μπλε τύπωμα - blue print, το οποίο χαρακτηρίζεται από λευκά μοτίβα σε σκούρο μπλε φόντο, έχει όμως αλλάξει ριζικά μέσα από τα έργα των σύγχρονων σχεδιαστών μόδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο η Τσεχία έντυσε τους αθλητές της με στολές με Blueprint.
Επιμελήτριες έκθεσης:
Alice Klouzkov, Καλλιτέχνης - Σχεδιάστρια
Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass