Σε γερές βάσεις ο Πολιτισμός στη Λάρισα

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2023 10:10
Αρχαιότητες επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στη Λάρισα Αρχαιότητες επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στη Λάρισα

Ηεπιστροφή των αρχαιοτήτων που επαναπατρίστηκαν από τις ΗΠΑ στη Λάρισα, τα εγκαίνια της «Λογοτεχνικής γωνιάς» ενός χώρου «όσμωσης απόψεων, ιδεών, έργων, οι εικαστικές καλοκαιρινές δράσεις «Στα Χνάρια του Μύθου», οι πολύπλευρες εκδηλώσεις για τον Ιπποκράτη και η ιστορική έκθεση της συλλογής του Λαρισαίου λογίου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου ήταν μόνο από τα μερικά σπουδαία πολιτιστικά γεγονότα που σημάδεψαν την περασμένη χρονιά.

- Αρχαιότητες επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στη Λάρισα:
Τα 8 έργα προϊστορικής εποχής από τη Θεσσαλία που πρόσφατα επαναπατρίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρουσίασε σε πανελλήνια αποκλειστικότητα η «Ε» την Κυριακή 13 Μαρτίου.
Πρόκειται για τα 8 έργα που επέστρεψαν στην Ελλάδα πριν λίγο καιρό μαζί με τις 47 αρχαιότητες από τη Συλλογή M. Steinhardt, 55 συνολικά αρχαιολογικά ευρήματα υψηλής τέχνης με ιστορική και συμβολική αξία που παραδόθηκαν, σε ειδική τελετή, στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από τον Άλβιν Μπραγκ, γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν.
Οι 8 αρχαιότητες που «γεύτηκαν» το νόστιμον ήμαρ και επέστρεψαν στη χώρα που τα δημιούργησε, φιλοτεχνήθηκαν πριν από 8.000 χρόνια. Πρόκειται για ειδώλια που προέρχονται από νεολιθικές θέσεις της Θεσσαλίας και χρονολογούνται στην Αρχαιότερη και Μέση Νεολιθική περίοδο (περ. 6.500-4.300 π.Χ.).

- Με έμπνευση από τον Θεόφιλο:
Μία μεγάλη πολύπτυχη έκθεση διοργάνωσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείου Λάρισας την Κυριακή 22 Μαΐου και με με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Ο σπουδαίος Θεόφιλος έγινε η αφετηρία και έμπνευση για σύγχρονους διακεκριμένους εικαστικούς που συνδιαλέγονται με το έργο του φουστανελοφόρου λαϊκού ζωγράφου και παρουσιάζουν ογδόντα και πλέον -παλαιότερα και πρόσφατα- έργα τους.
Ενας οργανικός διάλογος με το φυσικό πρόσωπο και το έργο του ζωγράφου, που καταλαμβάνει έναν ξεχωριστό και πρωτογενή χώρο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης και αποτελεί έναν διηνεκή συνομιλητή και εμπνευστή κορυφαίων εικαστικών και πνευματικών δημιουργών του τόπου μας.*Λογοτεχνική Γωνία στη Λάρισα:
Ένας νέος χώρος «όσμωσης απόψεων, ιδεών, έργων», χώρος «επιβεβλημένος να υπάρχει για όλους τους λογοτέχνες, νεότερους και παλαιότερους, αναγνωρισμένους και φερέλπιδες», όπως τον χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 21 Μαΐου στη συμβολή των οδών Γαληνού και Φαρμακίδου.
Τον νέο Χώρο Πολιτισμού - Λογοτεχνική Γωνία τον λειτουργεί η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, με στόχο τη δημιουργία βιβλιοθήκης σύγχρονης ποίησης, αλλά και αρχείου σημαντικών Λαρισαίων λογοτεχνών και λογοτεχνικών περιοδικών.
Επίσης, η Θράκα έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των λογοτεχνικών εκδηλώσεων.

- Η Οικονόμειος Σχολή στα Νεότερα Μνημεία Πολιτισμού:
Νεότερο Μνημείο ανακήρυξε την Οικονόμειο Σχολή Τσαριτσάνης το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Το επόμενο βήμα θα είναι να αποσταλεί επιστολή με πρόταση που θα τεκμηριώνει την αδιαμφισβήτητα σημαντική πολιτιστική και ιστορική της Οικονόμειου Σχολής, αλλά και του Αρχοντικού Σβαρτς, ώστε τα δύο αυτά μνημεία να ενταχθούν στον Ενδεικτικό Κατάλογο Μνημείων της Ελλάδας.
Ακολούθως θα προετοιμαστούν οι φάκελοι υποψηφιότητας των δύο μνημείων για να χαρακτηριστούν ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

- Η ιστορία του προσκοπισμού στη Λάρισα:
Η ιστορία του προσκοπισμού στη Λάρισα από το 1914, όποτε και ιδρύθηκε, ξεδιπλώνεται μέσα από το βιβλίο «Σαν πήγα στα λυκάκια-Ανίχνευση της ιστορίας του προσκοπισμού της Λάρισας», του παλαιού προσκόπου και συνταξιούχου δημοσιογράφου της «Ε» Ευάγγελου Ρηγόπουλου.
Η παρουσίασή του έγινε την Τρίτη 7 Ιουνίου στην αίθουσα του ΔΩΛ. Στις άνω των 400 σελίδες του βιβλίου εμπεριέχονται αξιόλογα στοιχεία της πορείας του προσκοπισμού τοπικά, χρονολογίες, γεγονότα της Λάρισας, πρόσωπα, μνήμες παλαιοτέρων και περίπου 150 φωτογραφίες.
Επίσης, υπάρχει κεφάλαιο με αδημοσίευτη συνέντευξη του Γεωργίου Κατσίγρα το έτος 1993, για την επανίδρυση του προσκοπισμού στη Λάρισα το 1927. Ένα μεγάλο μέρος του στηρίζεται σε στοιχεία από έρευνα στο αρχείο της «Ε».

- Μια απέραντη γκαλερί η Λάρισα:
Σε μια απέραντη γκαλερί μετέτρεψε τη Λάρισα τον Ιούνιο η Αντιδημαρχία Πολιτισμού η οποία πραγματοποίησε ένα πλέγμα εικαστικών δράσεων -σε διάφορα σημεία της Λάρισας- που φέρουν τον τίτλο «Στα Χνάρια του Μύθου/Inside the Myth».
Οι δράσεις αυτές εντάσσονταν στις προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πηνειού και στόχος τους ήταν να αναπαραστήσουν, μέσω της εικαστικής τέχνης, τη σχέση του ποταμού με τον άνθρωπο, μέσα από μια έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας και μια διαδρομή street art που ενισχύει τη σύνδεση μεταξύ του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.

- Το Φεστιβάλ Πηνειού επέστρεψε:
Το Φεστιβάλ Πηνειού επέστρεψε την Τρίτη 21 Ιουνίου μετά από δύο χρόνια απουσίας: Πολύβουο, πολύχρωμο, πολυθεματικό και πιο διαδραστικό από κάθε άλλη φορά.
Το Φεστιβάλ έγινε 20 χρόνων και το …πάρτι, τα είχε όλα: Εκατοντάδες καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες για μικρά και …μεγαλύτερα παιδιά.
Το Φεστιβάλ άνοιξε με πολλή φασαρία από Σύνολο Κρουστών του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, το οποίο ξεκινώντας από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και με στάσεις σε διάφορα σημεία της Βενιζέλου έφτασε στο ποτάμι, δίνοντας τον ρυθμό στον πολύ κόσμο που βρέθηκε από νωρίς στο ποτάμι.

- Τα δέκατα γενέθλια του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης:
Το (Διεθνές) Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης γιόρτασε την επετειακή 10η διοργάνωσή του. Η εναρκτήρια εκδήλωση του πενθημέρου φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.
Το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον ποιητή και μουσικό Χρήστο Διαμαντή που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 34 ετών χτυπημένος από τον Covid.

- Η αέναη επιστροφή του Ιπποκράτη:

Ενα νέο μελωδικό έργο κατέθεσε ο Λαρισαίος συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, τα Νάματα και Ιάματα (Συμφωνικές Ωδές για την Ίαση) για σοπράνο, γυναικεία χορωδία και συμφωνική ορχήστρα, ανάθεση του Δήμου Λαρισαίων – Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. Το νέο έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 στη Λάρισα (στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή» με τη συμμετοχή της καταξιωμένης σοπράνο Μυρσίνης Μαργαρίτη, της βραβευμένης γυναικείας χορωδίας InDONNAtiόn, της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας υπό τη διεύθυνση των σημαντικών μαέστρων Χρήστου και Δημήτρη Κτιστάκη.
Στον στόχο να καθιερωθεί η Λάρισα ως Ιπποκρατική Πόλη ο Δήμος Λαρισαίων και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, διοργάνωσαν για 6η συνεχή χρονιά, τη δράση «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή», με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συλλόγου “Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα”, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και του Διεθνούς Ιδρύματος της Κω.

- Οι αθέατες πλευρές της Συλλογής Κατσίγρα:
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα επαναπροσδιορίζεται και επανανοηματοδοτεί την έννοια της μουσειακής εμπειρίας, αναπτύσσοντας και αναδεικνύοντας μια σειρά από πρακτικές συμπερίληψης ατόμων με προβλήματα όρασης στην εμπειρία της τέχνης.
Η Δημοτική Πινακοθήκη εκπόνησε και παρουσίασε το έργο «Εξερευνώντας τις Αθέατες Πλευρές της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα», έργο που αποσκοπεί στην ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του μουσείου ως ενεργού χώρου κοινωνικής επαφής, ισότιμης συμμετοχής και πρόσβασης και διευρύνει την εμπειρία της επαφής με την τέχνη και σε άτομα με οπτική αναπηρία.
Έργα σημαντικών εκπροσώπων της νεότερης ελληνικής τέχνης, όπως του Αγήνορα Αστεριάδη, του Κωνσταντίνου Μαλέα, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη και του Τάσσου, «επανασυστήνονται» στο κοινό μέσα από μια πολυαισθητηριακή προσέγγιση, που εμπλουτίζει τη μουσειακή εμπειρία όλων των ομάδων κοινού ανεξαιρέτως.

- «Η πόλις» του Μάκη Λαχανά:
Το Θεσσαλικό Θέατρο τίμησε την πόλη της Λάρισας, έναν σπουδαίο πνευματικό της άνθρωπο, τον Μάκη Λαχανά και τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, παρουσιάζοντας το μυθιστόρημα του γνωστού Λαρισαίου ψυχιάτρου και συγγραφέα (Μάκη Λαχανά) με τίτλο Η πόλις, Μυθιστορηματική ανθρωπογεωγραφία της Λάρισας, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Ι. Τσουμάνη.
Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ., στο θέατρο της Αυλής του Μύλου. Πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους εντός της πόλης και του νομού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, αλλά και σε άλλους εμβληματικούς χώρους της Λάρισας.

- Η InDONNAtion έγινε 10:
Οταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, τότε οφείλεις να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι... Και η «InDONNAtiοn» αυτό κάνει: συνεχίζει να ονειρεύεται.
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας με τις δεκάδες διακρίσεις, τα χρυσά βραβεία, και το έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα κλείνει τα δέκα χρόνια παρουσίας του και το γιόρτασε με δύο μεγάλες συναυλίες στις 12 και 13 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Η «InDONNAtiοn» διαθέτει τα -κατά τον Ελύτη- τρία -τ- της επιτυχίας: τόλμη, τύχη, ταλέντο. Ένα σύνολο, που έγινε παρέα και κατέληξε «οικογένεια».

-  Έκθεση Παπαθεοδώρου:
Μια ιστορική έκθεση με αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας εγκαινιάστηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Πρόκειται για την έκθεση της μοναδικής συλλογής του Λαρισαίου λογίου Νικόλαου Αθ. Παπαθεοδώρου, που αποτελείται από εκατοντάδες αντικείμενα διαφόρων κατηγοριών, τα περισσότερα των οποίων έχουν σχέση με τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και φέρει τον τίτλο «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα».
Εκτίθενται σπάνια τεκμήρια, όπως παλαίτυπα, περιηγητικές εκδόσεις, έργα λογίων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ιστορικά, θρησκευτικά, Θεσσαλών λογοτεχνών, κ.λπ.), χαρακτικά και παλιές φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια (κάρτες), εικόνες και διάφορα εκκλησιαστικά είδη, κειμήλια οικογενειών της πόλης.
Τα αντικείμενα αυτά καλύπτουν μια περίοδο τετρακοσίων και πλέον ετών, από τον 16ο αι. (1523) μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα (1950). Μάλιστα στην τελετή των εγκαινίων ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης έκανε γνωστό ότι ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου δώρισε τη συλλογή του στην πόλη της Λάρισας για στεγαστεί στο Μουσείο Πόλης.

- Νέα παράσταση του Θεσσαλικού:
Την επίκαιρη όσο ποτέ κωμωδία, τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού, έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν οι Λαρισαίοι θεατρόφιλοι από την Κεντρική Σκηνή του Θεσσαλικού Θεάτρου. Το έργο έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου σε ένα κατάμεστο θέατρο με κοινό που γέλασε, αλλά και προβληματίστηκε, ενώ το γεμάτο θέρμη χειροκρότημα απέδειξε ότι η μεταφορά του πέτυχε ακριβώς τον στόχο της.
Ριζοσπαστική, καταλυτική και συνάμα χιουμοριστική προσεγγίζει με έναν εκπληκτικό τρόπο την επικαιρότητα, ενώ οι ηθοποιοί έδωσαν ρεσιτάλ υποκριτικής ερμηνείας και ταλέντου.

- Η «Ε» έγινε 100:
Σε μια λαμπερή βραδιά λουσμένη στο φως και τους ήχους, οι καλεσμένοι με τη βοήθεια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας περιηγήθηκαν παραμονή της εορτής του Αγ. Ελευθερίου στους σημαντικότερους σταθμούς της 100χρονης πορείας της εφημερίδας, όπως και στην ιστορία της Λάρισας διαχρονικά, μέσα από την ψηφιακή αναπαράσταση στα κινητά τους των σημαντικότερων ειδήσεων που δημοσιεύτηκαν στις σελίδες της. Παράλληλα, μέσω οθόνης που βρισκόταν στον χώρο της εκδήλωσης, παρακολούθησαν -σε ζωντανή σύνδεση με το τυπογραφείο- τις προετοιμασίες της εκτύπωσης, καθώς και την πανηγυρική εκκίνηση του πιεστηρίου για την έκδοση του επετειακού φύλλου.
Την ίδια ώρα, η τεχνολογία χαρτογραφημένης προβολής (video mapping) «ζωντάνεψε» πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ σε ένα δυναμικό οπτικό χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων εκατό ετών. Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού κ. Δανάη Δημητρακοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος υποδέχονταν τους καλεσμένους, οι οποίοι εύχονταν να είναι τόσα τα έτη της έκδοσης όσα τα φύλλα που φεύγουν κάθε ξημέρωμα για να διανεμηθούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass